Варна, морето и летните книги

Препоръките на АртАкция за Алея на книгата в морската столица.

Лятото е сезон, в който животът за няколко месеца спира да изглежда толкова тежък, проблемите ни сякаш прелитат над морето, а най-тежките болки изглежда остават на дъното на голямото синьо. И внезапно душата ни става лека, свободна, дишаща и готова за нови истории и вдъхновения… които най-често намираме в книгите.

Алея на книгата в сърцето на любимото ни морско момиче Варна вече стартира и до 9 август ще можете да разгледате книжните шатри и да уловите своите нови любими истории. Ето какво ви препоръчваме, за да имате в сърцето си вечно усещане за лято, лекота и красота.

Бегълка, Харлан Коубън

Когато говорим за лято, море и плаж, веднага се сещаме за острата нужда от качествен вледеняващ трилър, който да ни разхлади, да ни накара страница след страница да следим действието и да тръпнем в очакване интригата да се разплете. Коубън е един от най-четените писатели на криминални романи у нас и с “Бегълка” ще остави всичките си почитатели очаровани, защото ни предлага поредния напрегнат шедьовър. Ако ви се иска да сложите само един трилър в куфара за лятната ваканция, то това трябва да е “Бегълка”.

Афродита, Исабел Алиенде

Една от най-вълнуващите новини това лято е новият тираж на “Афродита” от Исабел Алиенде. Култова книга, в която еротиката има вкус на праскови, на всяка страница рецептите преливат ту в сладко, ту в солено, а понякога са толкова люти, колкото може да бъде само изпепеляващата любов.

"Няма нищо по-сладострастно от сияйната и изпълнена с цветове проза на авторката. Това са най-бляскавите страници, излезли изпод перото й. Това е книга, която почива на хумора, на женския поглед към света, на жизнерадост, която със сигурност й е коствала много усилия, които, разбира се, тя спестява на читателя“. Хоакин Марко, АВС Литерарио

Куклената къща, Туве Янсон

Туве Янсон е една от най-любимите ни скандинавски писателки, не само защото сътворява приказни детски истории, но и поради това, че така красиво умее да изплита кратки артистични сюжети за големите си читатели. “Куклената къща” е сборник с кратки разкази, през чиито страници надничат артисти, маймуни, талантливи хора, прелитат вестници и човешките емоции се докосват хладно, без излишен патос, по скандинавски, но с психологизъм и усещане за истина. Препоръчваме ви “Куклената къща”, ако се оглеждате за неконвенционално лятно четиво, което ще ви накара да вдишвате красиви думи и да издишвате изкуство.

Тълкуване на сънищата, Зигмунд Фройд

В годината, в която ставаме свидетели на пандемия, карантина, изолация, сънищата ни стават все по-странни и особени. Много от нас сънуват по-живи, цветни и странни сънища. Ако и вие като нас копнеете да узнаете какво ви казва (под)съзнанието с всички сюжети, които преплита нощем, значи трябва да почукате на вратата пред кабинета на Зигмунд Фройд и да се потопите в първото пълно издание и нов превод на “Тълкуване на сънищата”. Книгата излиза в началото на 1900 г. и до днес се посочва като едно от най-значимите произведения на XX век, нареждайки се сред 100-те най-влиятелни книги, писани някога.  

Трима в лодка (без да броим кучето), Джером К. Джером

Когато говорим за лекота, добро настроение и смях, един от писателите, към които трябва да посегнем задължително е блестящият британски автор Джером К. Джером и новия превод от Жечка Георгиева на култовото произведение “Трима в лодка (без да броим кучето)”.

"Нямах намерение да пиша смешна книга – признава авторът в своите мемоари. - Идеята ми беше да се съсредоточа върху природните красоти на реката и историческите забележителности по нейните брегове, като вмъкна тук-там по някоя забавна случка, за да не натежава текстът. На все не се получаваше. Забавното преобладаваше, то ми се удаваше с лекота. Аз обаче стиснах зъби и успях да изкопча от себе си десетина исторически пасажа и да ги вплета някак си в главите.“

Жажда, Амели Нотомб

Белгийското причудливо явление на литературата Амели Нотомб пристига отново с кратък, ударен и за пореден път нестандартен роман. Критиката твърди, че “Жажда” е най-добрият й текст след “Изумление и трепет” и ние няма как да не се съгласим. "Жажда" е от онези книги, които хващат за гушата и не отпускат хватката си до последната страница. Амели влиза в душата, мислите и съзнанието на Исус Христос в последния ден преди да бъде разпънат на кръста. Кратко, синтезирано и страстно чуваме Христос да говори, мисли и диша за всичко човешко, което никак не му е чуждо. Пред себе си трепетно нашепва името на любимата си, копнее за нейната прегръдка, изпитва жажда за живот, доброта, справедливост. А за да чувстваме истинска и пареща жажда, трябва сме живи.

За бавното живеене и насладата от живота, Светлозар Желев

Препоръчваме тази книга, защото… е задължителна за лятото. На 9 август в клуб Ментол в любимата Варна ще бъде осъществена морската премиера на книгата, а по плажовете, край вълните и под жаркото слънце, няма да спираме да препрочитаме историите, които да ни припомнят колко е важно да не бързаме, а да забавим, да ценим, да отпиваме бавно и с големи глътки. Светлозар Желев за мнозина е литературен гид, приятел, преподавател, критик, писател, но преди всичко човек, който знае и умее как да се наслаждава и основател на движението #ЗаБавното.

Изведнъж на вратата се почука, Етгар Керет

Етгар Кенет е литературната версия на джин с тоник и много лед. Свеж, забавен, силен. Усеща се с всяка част на душата и тялото, разлива удоволствие по вените и след няколко чаши животът мигновено става по-хубав, някак по-поносим. По-сантиментален, умен, изпълнен със съдържание. Героите на Керет се превръщат в мислещи плодове, разговарят със златни рибки, пишат разкази в разказа, буквално излизат от кожата си, спорят лично с Бог. И всичко това – за да си обяснят поне мъничко "защо е толкова трудно да си човек и защо все пак си струва усилието“.

Ученикът на Джойс, Драго Янчар

Говорейки за кратки вдъхновяващи истории, няма как да подминем Драго Янчар. Носител на редица литературни награди, Янчар обрисува човешката участ в хаотичния обективен свят, позовавайки се на историята. В резултат на което сътворява сборник за ценители на високия език и качествената литература.

Тези изтънчени елиптични разкази доказват, че сме осъдени от историята на повтарящи се насилствени събития, а едновременно с това, че постоянното им повтаряне е единственият начин да ги усвоим и преодолеем.
"Файненшъл Таймс“

бюлетин

още рестарт