Книгите, които превръщат морето в океан

Нашата селекция за дълги летни дни.

Почивката край морето не е като никоя друга почивка. Освобождава ума и те кара да разбереш кое е истински важното за теб. Знай, че трябва да пазиш онзи човек, за когото се сещаш, поглеждайки безкрая на синьото. Той просто е там, именно тогава, когато всичко друго като мисъл те напуска. На плажа нямаш нужда от телефон, компютър, римайндери, мейли, писма (освен ако не са в бутилка), хора и въпроси. Но винаги ще ти е нужно да си носиш книга. Четиво, което да пазиш от пясъка и с което да прегръщаш ума си. Днес ще ти разкажем за няколко книги, които със сигурност трябва да вземеш на плажа. 

Лятно пътуване, Труман Капоти

За никого не е тайна, че Труман Капоти е един от най-сладкодумните разказвачи на Америка. Умението да слива в един танц документ и фикция кара читатели по цял свят до ден днешен да четат религиозно произведенията му. Ако все пак се чудиш как Земята е успявала да се върти преди Холи Голайтли да закуси в Тифани, то отговорът пристига в ново издание. “Лятно пътуване” е изгубен ръкопис на Капоти, който е смятан за прототип на “закуската”. С младежка жизнерадост, отприщена през едно жежко лято в Ню Йорк, главната героиня Грейди безупречно улавя земетръсните социални промени, настъпили в американското общество в годините след Втората световна война. "Лятно пътуване“ е ново свидетелство за безупречния усет към изящния изказ на един от най-големите писатели на XX век, истинско литературно съкровище. Плажът е идеалното място, на което да се отдадеш на флирт с хубава книга. От онези флиртове, които водят до вечна любов.

Прекрасният живот на Артър Лес, Андрю Шон Гриър

Достатъчно е да разбереш, че книгата е носител на “Пулицър”, за да посегнеш към нея. Все пак трябва да си наясно, че не каква и да е литература получава толкова високо отличие. Освен блестящият стил на Гриър, историята е вдъхновяваща с това, че те среща с недоволен персонаж, който се намира в безкрайно особен период от живота си. Екзистенциалните въпроси напират в главата му, тъгата по отминалите любови боли безкрайно, а професионалните неуспехи сриват самочувствието повече от всичко друго на земята. Артър Лес е нещастен. Да, гей е, на 50 е, но е точно като мен и теб. Нещастен без конкретна причина. Предприемайки пътуване по широкия свят Лес неочаквано стига до себе си. И в края на деня (колкото и непреодолимо дълъг и мъчителен да изглежда той) осъзнава, че в крайна сметка е добре. Гриър използва изключително богат език, умее да борави с хумора като с патерица и отправя правилните послания през интригуващи истории.

Смисълът на живота, Тери Игълтън

Със сигурност би ти минало през главата да отвориш книгата на последната страница и да намериш отговор в едно изречение. Смисълът на живота е в голямата ти любов. Или в това да обичаш майка си. Или в това да родиш деца. Или в това да станеш президент или директор на водопад. Или пък смисълът на живота е в това, че няма смисъл. 

Книгата на Тери Игълтън обаче минава през отговорите, предлагани от философията и литературата през вековете, чак до кризата на смисъла в съвременната епоха. И след като ни отвежда до ръба на бездната от безсмислие, Игълтън ни успокоява и предлага своето решение как можем да преоткрием смисъла в нашия живот. А защо трябва да търсиш смисъла на плажа? Защото тази книга е потопена в хумор и ще ти донесе успокоението, че дори и да не разбираш големите философи, страшно няма. Морето ще се погрижи да изпразни ума ти от ежедневните малки мисли, а Тери Игълдън ще превърне съзнанието ти в океан, на който ще се наслаждаваш и в който ще се изгубиш напълно. 

Сливовиц, Катерина Хапсали

И като говорим за абсолютно изгубване, няма как да не помислим и за вечното намиране. Една от най-мощните кулминации в литературната 2019 г. беше появата на “Сливовиц” от Катерина Хапсали. Авторката на “Гръцко кафе” и “През девет планини” успя да ни прегърне с думи и да ни разкаже всичко за въртележката, наречена живот. Без захар и подсладители. Горчиво, силно, ударно… и вдъхновяващо. Главната героиня Александра е жена, която много лесно се обича. Лесно е, защото е смела, умна и знаеща как точно да обича. Романът е лишен от клишета и ванилови любови, а влиза дълбоко като сливова ракия, удря шамари и накрая хваща читателя за ръка, извървява с него мрачния тунел и го води до светлината накрая. Книгата ще превърне морето в океан и ще те накара да оставиш зад гърба си всичко онова, което трябва да остане именно там.

Поздрави от синята палатка, Петя Кокудева

Лятото някак е сякаш задължително да прочетеш поне една приключенска книга, която да отвори апетита ти за приключения под открито небе. Щастливи сме да ти кажем, че в книжарниците можеш да откриеш един калейдоскоп от 95 вълнуващи срещи със света. Петя разполага с шепа кратки фрагментарни истории, които са с много личен поглед върху разнолики места и култури. Седни срещу голямото синьо, наслади се на норвежкия живот, срещни пазителите на всичко земно, полети над гористите покриви, разходи се в японските градини и повярвай отново в Дядо Коледа. Историите на приключенците винаги са ценни затова, защото отварят с вълшебно ключе в душите ни онези порти на любопитство, които тъй упорито държим затворени. Книгата започва с тайландска книга за будизма, в която ни се припомня, че: “Ако поемете в ръце чаша чай със солен вкус, колкото и неприятен да е той, това няма да е доказателство за тъмната, горчива страна на вселената. Това просто ще значи, че някой някъде там се е объркал и е поставил солницата на мястото на захарницата.”

Убийството на командора, Харуки Мураками

Харуки Мураками няма нужда от представяне и винаги е добра идея. “Убийството на командора” самият писател определя като реверанс към любимия си роман “Великият Гетсби” и за пореден път ни откъсва от реалността и всичко делнично. С всяка страница повествованието ни отдалечава от земята високо нагоре, докато не стигнем до един планински връх, а от него да потеглим нагоре извън себе си. Прозата на японския гений въздейства на всички нива и отваря въпросите за самотата, раните, меланхолията. Нашепва ти всичко онова, за което ти приказва и морето. А всяка една хубава книга го превръща в океан.

бюлетин

още рестарт