Станислава Айви за интервюирането на звезди: „Трябва да има химия“

Уъркшопът „Поверително от Холивуд“ ще се проведе на 27 януари

Станислава Айви (Стаси Кара) е киножурналист, режисьор, автор и създател на предаването „Като на кино“ (и книга със същото заглавие). В кариерата си тя е единственият български журналист, срещала се в лични интервюта със Сър Антъни Хопкинс, Колин Фърт, Бенедикт Къмбарбач, Кейт Уинслет, Клайв Оуен, Том Круз, Том Хидълстън, Никол Кидман, Чарлийз Терон и много други. Освен това Стаси редовно е канена на големи кино форуми по света като Европейските филмови награди, филмови премиери на червени килими в Кан и Венеция и обиколки зад кулисите на големи продукции. Стаси е и режисьор на документалната поредица Cinema Confidential, заснета в любими филмови градове в Европа и Лос Анджелис, среща ни с личните истории на много творци от шоубизнеса, а те разказват как са постигнали големите си успехи. Поредицата се излъчва и в Amazon Prime, а нейната авторка има и три късометражни филма. В момента работи едновременно и по пълнометражен, и по късометражен проект.

Срещаме се със Стаси, за да ни разкаже повече за предстоящия ѝ уъркшоп „Поверително от Холивуд“. 


Кога и как се зароди интересът ти към киното? 

С киното имаме много силна връзка откакто се помня. Първите два филма, които истински ме впечатлиха бяха „Лунен пътешественик“ с Майкъл Джексън и „Междузвездни войни“ Бях може би шестгодишна и бях толкова развълнувана! След това започнах да гледам всичко, до което можех да се добера, тъй като не беше толкова лесно, колкото сега. Силата на случващото се на екрана винаги ме е привличала и вдъхновявала. И така продължава и до днес, много се радвам, че успях да превърна тази страст в професия.

За мен винаги е много вълнуващо, когато получа интервю от теб с личности като Виржини Ефира, Жулиет Бинош, Ел Фанинг, Обри Плаза, Мадс Микелсен, Рубен Йостлунд и т.н. и т.н… мога дълго да изброявам. Знам, че на предстоящия ти уъркшоп ще говориш за уреждането на тези срещи, но би ли могла да ми подшушнеш предварително някой-друг съвет. 

Това, което предварително мога да издам и на което съм се научила в продължение на много години, е да не приемаш отказите лично и да намираш баланс. Да не се предаваш лесно, но в същото време да си даваш сметка за параметрите на осъществимото. Не можеш да очакваш, че идвайки от такъв малък пазар като нашия ще ти е лесно да стигнеш до тези хора, защото техните агенти и мениджъри се вълнуват само и единствено от това как тези интервюта биха помогнали на тях самите. Трябва да знаеш за съответното интервю как върви структурата на уреждането му — дали е чрез дистрибутор, чрез личен контакт или на филмово събитие. От всичко това зависят и следващите ти действия.


Имаш ли любима звездна среща?

Много е трудно да определя само една, но със сигурност с напредването на опита пред камера и пред хора от такава величина, в един момент започваш да се отпускаш повече. Хората, с които истински съм се забавлявала все едно се познаваме са били Гийермо Дел Торо, Антъни Хопкинс, Брайън Кокс, Кейт Уинслет, Чарлийз Терон, Аманда Сейфрид, Марк Уолбърг, Чарлз Данс...има и други със сигурност. За да се получи добра среща, трябва да има химия, а как се предизвиква тази химия...дълго е, ще ви разкажа на уъркшопа!

Обикновено доколко си запозната със събеседника си преди да се срещнеш с него? Налагало ли ти се е да интервюираш някого без възможност за предварителна подготовка, без да си достатъчно запозната с творческия им път? 

Моята формула е, че трябва да знаеш основни неща за събеседника си, но да не си и изчел всичко на света, губиш човешкото си любопитство, когато знаеш какво ще ти се отговори. Случвало ми се е няколко пъти на място или в истински последен момент да ми кажат „влизаш сега с еди кой си“ и да е неочаквано. Разбира се, никога няма да откажа. Тогава започваш с по-общ въпрос и натам слушаш много внимателно събеседника си, за да продължиш разговора. Ключово е да слушаш хората, винаги си личи ако си там, за да отбиеш номера или просто да си направиш селфи!

Уъркшопът ти е озаглавен „Поверително от Холивуд“. Що е то Холивуд? 

Холивуд се променя непрекъснато, но продължава да е символ на една мечта. Мечтата да влезеш по един или друг начин в тази магия и едновременно да се чувстваш специален и да разказваш история. Правилата на играта все повече се променят и вярвам, че се отварят все повече възможности за все повече хора. Както казва мой близък приятел, актьор, от години — „всичко е късмет и контакти, има и талант, разбира се, но той идва след това“. Като всичко в живота трябва баланс и тук — Холивуд може да е мечта, но и кошмар.

Станислава Айви уъркшоп Холивуд интервю

бюлетин

още интеракция