Христо Христозов за дните, прекарани в самоизолация

Какво прави влюбеното в киното момче сега и какво ще направи, когато този период отмине.

В тези трудни дни, в които често имаме чувството, че светът е поставен на пауза (а може би има нужда точно от това, от почивка от нас самите), АртАкция реши да попита интересни и обичани от редакцията хора кои са петте неща, които правят по време на самоизолацията и кои са петте неща, които ще направят, след като този период отмине. Днес разговаряме с Христо Христозов - човекът, отговорен за големите дози добро кино, които получаваме в последните години. В Дом на киното (Христо беше програмен директор от 2016-та до 2018-та ), по време на "Седмица на скандинавското кино", в рамките на фестивалите MENAR, Master of Art. Към днешна дата Христо е бизнес консултант в сферата на лидерството, киното и културния мениджмънт, както и разпространител на корейския филм "Изпепеляване"който взе голямата награда на CineLibri миналата година.

Яна Лозева за Boyscout

В момента...

Работя: Почти ежедневно в ролята ми на бизнес треньор. Оказа се, че обученията онлайн имат неподозирани предимства. Лично за мен – най-вече под формата на креативен заряд – прекарвам часове в подготовка и дизайн на различни програми за развитие.

Гледам: Танц, опера, концерти... и отдавна планирани филми. Сред фаворитите ми досега са "Евгений Онегин“ на Метрополитън опера; "Лебедово езеро“ на Болшой театър; "Метаморфозата“ по Кафка на Британския кралски балет; няколко концерта на Софийска филхармония; онлайн изданието на Master of Art и по-конкретно филма "Следи от душата“, който изследва калиграфските традиции в Япония, Китай, Иран, Сирия и Палестина.

Чета: "Декамерон“ в Storytel с гласа на Звезделин Минков. Преглеждам десетките книги подаръци и ги разпределям в няколко купчини за четене. Преоткрих един малък бисер – "Мадам Пилинска и тайната на Шопен“ от Ерик-Еманюел Шмит. Чакам да дойде ред и на учебника по италиански и скромния (засега) речник.

Слушам: Всевъзможни плейлисти в Spotify – от музика за концентрация и креативност през класика и джаз до фолк – според настроението. Приложението вече е толкова усъвършенствано, че препоръчаните плейлисти и опцията "Discover weekly” са пълни с приятни изненади.

Движа се: Тренирам ежедневно със собствена тежест (отдавна мечтана практика, но останала само добро пожелание началото на карантината). Танцувам и наблюдавам отражението си във фурната. Разучавам едно-две по-сложни хора... или поне си въобразявам, че го правя. 

Искам да...

Ходя свободно: На планина, в парка и из града - без постоянна дезинфекция и най-вече с възможност да прегърна приятели и познати, които срещам на улицата.

Пътувам: В следващите дни трябваше да сме с чудна компания в Истанбул за сезона на лалетата – надявам се скоро да можем да го осъществим. Италия също винаги е на дневен ред – дано скоро да я видим такава, каквато я помним.

Прекарам време със семейство и приятели: И сега се случва в много ограничен кръг, но ми липсва спокойствието на докосването и интимността. А и предпочивам да откривам нови места, домашната обстановка не ми стига.

Отида на кино: В Дома на киното, а през лятото, надявам се, и на фестивалите в Локарно и Сараево. Планирани са през август – да видим дали ще се реализират пълноценно. Веднага след това през септември започва и есенният сезон с Master of Art и Седмица на скандинавското кино. Разбира се, очаквам и новия театрален (Театър 199 и МГТ "Зад канала“) и танцов (One Dance Week и Сцена "Дерида“) сезон.

Отида на СПА – през лятото е най-хубаво.

бюлетин

още рестарт