Да се разходиш в златните години на Холивуд

Режисьорът Лесли Айуъркс за поредицата на HBO Max – „100 години Уорнър Брадърс”

Мартин Ръждашки и Станислава Айви


Лесли Айуъркс е режисьор и продуцент, носител на престижни награди за работата си, в която проследява различни социални теми. В поредицата „100 години Уорнър Брадърс” на HBO Max тя разказва историята на легендарното студиo. Самата Лесли е израснала в този бизнес и смесва любовта си към киното с любовта към семейството си. Тя е внучка на Ъб Айъуркс – аниматор и един от създателите на образа на Мики Маус, и е дъщеря на Дон Айъуркс – легенда на визуалните ефекти. През нейните очи можем да проследим възхода на братята Уорнър – Хари, Албърт, Сам и Джак – потомци на полски евреи имигранти, които от нищото се превръщат в едни от холивудските величия. Сред техните първи хитове са „Казабланка“, „На изток от рая“ и „Малтийският сокол“. Филмите са разказани от Морган Фрийман и включват над 60 интервюта с известни актьори, мениджмънт на компанията и легендарни режисьори.

Мартин Ръждашки се срещна с нея в Кан, тъй като поредицата бе селектирана в Cannes Classics. 


Колко време ти отне да реализираш такъв огромен проект? Връщането толкова години назад във времето сигурно е изисквало доста приготовления? 

Беше си сериозно и имахме само около година и половина да направим филма. Първите месеци само гледах филми на Уорнър Брадърс и четях повече за историята на студиото. 

Сигурно е било предизвикателство да привлечеш толкова големи имена в индустрията – какво те мотивираше?

Беше труден проект, но вълнуващ – не всеки ден разказваш историята на братята Уорнър. Те са оставили такава огромна след върху света и ми беше важно хората да видят тяхната история през очите на тези, които са преживели част от това. 

Израснала си в този бизнес – можеш ли да ни разкажеш история, свързана с дядо ти, с който, уви, си прекарала много малко време, но може би баща ти ти е разказвал повече.

Дядо ми е един от създателите на Мики Маус – и двамата с баща ми са пионери във визуалните изкуства и носители на „Оскар“. Дядо ми и Уолт Дисни започват всичко заедно, като идват заедно към Калифорния. За мен е чест да съм свързана с всичко това. Така и не го познавах, бях на една годинка, когато той почина, но направих филм за него и чрез това успях да усетя какво означава да създадеш такова голямо студио. Двамата с Уолт са били толкова близки и са работили по това да създадат иновации в технологиите и анимацията. Виждам същото в историята на братята Уорнър – всеки от тях има своето умение и работят заедно, за да оставят огромна следа в тази индустрия през 20-те и 30-те. 


Как мислиш, че индустрията се променя за жените?

Има повече възможности за жени режисьори и те са необходими, за да се движим напред. Разлика се вижда дори на фона на ситуацията преди 10 години, макар че в моя свят на документалистиката никога не е било проблем. При филмите и телевизията е по-явно. 

Коя според теб е най-яката холивудска звезда в историята на Уорнър Брадърс?

Бих казала Клинт Истууд. Както се казва в един от епизодите на поредицата ни – Клинт може да има всичко, защото той може всичко. Той е абсолютната звезда, която може да създава всички жанрове и го е правил. Като режисьор той знаел точно какво иска и един дубъл често му е бил достатъчен. В същото време има истински добро отношение към екипа си и мисля, че това е много рядко. Той пести времето на всички и е прекрасен човек. 

Защо хората са толкова влюбени в света на киното?

Смятам, че филмовият свят е магия, той създава от нищо нещо! Актьорите се превръщат в звезди, режисьорите – в автори, а филмите променят живота ни. Историите на Уорнър Брадърс са се отразили на толкова много от нас – на начина, по който мислим или реагираме, напомнят ни кои сме. Филмите просто разказват важни истории. 

Поредицата „100 години Уорнър Брадърс” е налична в HBO Max

Холивуд Лесли Айуъркс Станислава Айви Мартин Ръждашки 100 години Уорнър Брадърс HBO Max

бюлетин

още интеракция