Ексклузивно с Мариана Ван Зелер

Разследващата журналистка за професията си и новия сезон на поредицата си „Трафиканти“

Тя е една от най-безстрашните жени на света. Награждаваната журналистка Мариана ван Зелер изследва вътрешните механизми на най-опасните черни пазари в международния подземен свят. Във всеки епизод от поредицата на National Geographic „Трафиканти“ тя навлиза в дълбините на различен черен пазар – от наркотици и оръжия до човешки органи и бойни клубове, за да вникне в бизнеса и да разбере повече за тъмната страна на световната икономика, която възлиза на няколко трилиона долара. 

 


Мариана, за мен е абсолютна привилегия и удоволствие да си говорим! Огромен фен съм на работата ти. За мен ти си съвсем истински як герой!

Толкова си мила, благодаря ти. 

Не те ли е страх?

Понякога, но не винаги. Обичам да казвам, че в битката между любопитството и страха в главата ми любопитството винаги печели. Това невинаги е добре за мен, но ми помага да разследвам тези нелегални пазари вече 20 години. Опитът ми също допринася за това и ми помага да остана невредима през повечето време. 

И с всичкия си!

И това, макар че е спорно точно колко!

 


Разкажи ми за новия сезон, защо избра точно тези теми?

Това, което искахме да постигнем този сезон е да засегнем големи теми, които са много актуални – кибер пиратството, войната в Украйна, трафика на психотропни вещества. С „Трафиканти“ имаме възможност за ексклузивен достъп до всички тези теми, които дават отражение във ежедневието ни, и наистина успяваме да видим отвъд медиините заглавия. 

Коя би казала, че е най-предизвикателната тема – от този сезон, сигурна съм, че има много по принцип!

Все си мислим, че ще става по-лесно, но не е така, напротив – даже става по-трудно. И е така, защото навлизаме във все по-сложни теми. От нелегалния трафик на човешки органи се изкарват толкова много пари, че хората, които се занимават с това, го защитават много силно. Беше много трудно, месеци наред ни трябваха само за да накараме замесените да говорят с нас. Не можех дори да бъда 100 процента сигурна, че споделеното с мен е вярно. Трудно е да проверяваш тези истории, които са толкова тежки и мрачни. Пътуването във военна зона като Украйна също беше сложно по очевидни причините. Разследването на бойни клубове, крипто престъпници. Наистина става все по-трудно! 

Аз съм завършила международна журналистика в Лондон, имахме страхотни гости като Мари Колвин и всички искахме да бъдем разследващи журналисти или военни кореспонденти. Но много малко наистина станаха такива – ти защо реши да разказваш тези истории?

Подобно на теб, и аз исках да уча журналистика и то в колумбийския университет, след като завърших гимназия в Португалия. Не успях да вляза първия, втория път и на третия отидох и почуках на вратата и ме приеха в крайна сметка. Когато се случи атентатът на 11-ти септември, бях единственият португалски журналист в Манахтън и в крайна сметка отразих едно от най-големите събития в историята. Като млад и неопитен журналист, успях да разкажа толкова много неща. Спомням си момента, в който излязох на улицата след включването ми на живо за атентатите и видях хора, които държаха табели, търсещи любимите си. Това беше важен момент за мен и за моята кариера, защото осъзнах, че целта ми като журналист е да достигна до тъмнината по света – да проумея същината на това да искаш да правиш ужасни неща. След това отидох да поживея в Сирия – да уча арабски и да бъда близо до събитията. Първото нещо, което разследвах там, бяха сирийските джихадисти, които отиват в Ирак, за да се бият срещу американците. Тази история даде началото на това, което се превърна в моя страст – да разследвам нелегалните пазари.

 

Кое е най-голямото ти признание в живота – сигурна съм, че си имала тежки моменти и си си казвала „няма да правя повече това“, кое те кара да продължаваш?

Едно от най-важните неща за мен е да се свържа с героите си, с тези, които виждаме като лошите, с които смятаме, че нямаме нищо общо. Има моменти, в които хората идват при мен или ми пишат и казват, че са имали виждания по определена тема – наркотици или оръжия и, гледайки поредицата ни, са си дали сметка, че могат да погледнат на нещата и от другата гледна точка. Това винаги ми дава желание да продължавам. Нелегалните пазари са отговорни за половината пари на глобалната икономика и ние нищо не знаем за тях. И за нас това е шанс дори да информираме държавни агенции и разследващи органи и да си зададем въпроса, как можем да помогнем, за да спре това.

И аз съм имала възможност да пътувам на много такива места по света – Колумбия, Украйна – преди да бъде военна зона все пак, но съм си давала сметка, че където и да си по света, трябва да спазваш правилата на местните. Как успяваш да се предпазиш и да опазиш личния си живот?

Хората често ме питат дали пътувам с охрана, но за мен това не работи, тъй като няма да ми позволи сближаване с героя ми. За да ни се доверят и да ни уважават, ние трябва да отговорим със същото. И ако съм с охрана, това няма как да се получи. Един от най-важните членове на екипа винаги е местният продуцент – нашата връзката с мястото. Това са тихите герои на нашите истории – това са хора, които споделят контакти и знания и поемат много по-сериозен риск. Ние се връщаме в крайна сметка в домовете си след това, а те остават. А да си журналист е много опасна професия на определени места по света. Те са хората, които помагат за нашата безопасност. Дължим им много!

Новият сезон на „Трaфиканти“ се излъчва всяка неделя по National Geographic.

бюлетин

още интеракция