Номинациите за 95-ите награди „Оскар“

„Everything, Everywhere, All at Once“, „Баншите от Инишерин“ и „На Западния фронт нищо ново“ с най-много номинации.

95-ите награди с водещ Джими Кимъл ще се проведат на 12-и март в Лос Анджелис и вече е ясно кои творци ще се състезават за големите награди. Фаворитите с най-много номинации са фантастиката за паралелни светове „Everything, Everywhere, All at Once“ – с 11 номинации, а великолепният филм „Баншите от Инишерин“ и военната драма „ На Западния фронт нищо ново“ са с по 9.

Няма номинирани жени режисьори, но има други рекорди. Композиторът на „Семейство Фейбълман“ Джон Уилямс и актьорът Джъд Хърш, който играе Борис във филма на Стивън Спилбърг, подобряват възрастови рекорди. На 90 години Уилямс стана най-възрастният номиниран за „Оскар“ и бие собственото си постижение по номинации за жив човек – 53. Само Уолт Дисни има повече – 59. А на 87 години Хърш става вторият най-възрастен номиниран актьор след Кристофър Плъмър, като изпреварва Глория Стюарт. Блокбъстъри като „Топ Гън: Маверик“ и „Аватар: природата на водата“ имат номинации за най-добър филм, а Риана и Лейди Гага са номинирани за песни.

Няколко дами също се борят с възрастови предразсъдъци и цвят на кожата, тъй като Мишел Йо – на 60 години, е първата номинирана азиатка за главна женска роля за „Everything, Everywhere, All at Оnce“. За този филм номинации получават и Джейми Лий Къртис, Джонатан Ке Куан и Стефани Хсу. А „Баншите от Инишерин“ носи номинации на основните си четирима актьори – Колин Фарел, Брендън Глийсън, Бари Коган и Кери Кондън. Филмът за необичайно приятелство в Ирландия носи номинации за сценарий и режисура за великолепния Мартин Макдона. Успех за Ирландия има и в лицето на Пол Мескал за „Aftersun“, като млад баща, който е на екскурзия в Турция с дъщеря си. Мескал е изключително талантлив и това е отдавна чакана номинация. Сред чуждоезичните филми също има успех за Ирландия - с номинация се увенча емоционалната история „Мълчаливото момиче“, която беше представена лично от режисьора си Колъм Барейд на фестивала „Синелибри“.

Освен срещу Колин Фарел, Мескал се изправя и срещу другите двама любимци на сезона Остин Бътлър за „Елвис“ и Брендън Фрейзър за „Китът“. А петият претендент е Бил Най за британския римейк „Да живееш“ по класиката на Акира Куросава „Ikiru“, който също гледахме тази година на „Синелибри“.

При жените освен Мишел Йо и фаворитката Кейт Бланшет за „Тар“ ще се борят и Ана Де Армас за „Блондинка“, Мишел Уилямс за „Семейство Фейбълман“ и Андреа Райсбъроу за „За Лесли“. Райсбъроу получи похвали от критика и от колеги актьори за образа си на жена, която е оставила детето си и родния си град и се завръща, за да поправи стореното.

При поддържащите роли фаворитите са Анджела Басет за „Уаканда Завинаги“ и Брайън Тайри Хенри за драмата с Дженифър Лорънс „Causeway“.

Един от другите филми и творци на сезона Рубен Йостлунд и „Идиотският триъгълник“ се включват в състезанието за филм, сценарий и режисура. А за режисьор компания му правят освен Мартин Макдона и Даниел Шейнерт и Даниел Куан за „Everything, Everywhere, All at Once“, Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“ и Тод Фийлд за „Тар“.

бюлетин

още реакция