Людмил Ангелов и изпълнението като висша форма на духовно общуване

Разговаряме с пианиста преди концерта му с Кристина Вилалонга и Виктор Вилена в SOFIA LIVE CLUB.

На 19-ти декември, един от най-популярните български пианисти Людмил Ангелов, познатата като гласът на покорилата световните сцени от близкото минало група Gotan Project - Кристина Вилалонга и виртуозният бандонеонист Виктор Вилена, ще потопят публиката в SOFIA LIVE CLUB в магията на тангото. Тримата световни музиканти се събират в съвместен проект „ТАНГО ВЕЧЕРИ“. 

Разговаряме с Людмил Ангелов за класическата музика и завладяването на сърцата.  

Опишете работата си с три думи.

Свирене на пиано, пътуване, концерт.

Кои са любимите Ви композитори?

Моцарт, Шопен, Чайковски. Но също може да се каже, че ми е любим композиторът на всяко конкретно произведение, което изпълнявам в определен момент на сцената.

Ако трябваше да оприличите любимата си музикална творба на картина – коя щеше да е тя и защо?

Нямам любима творба, но имам любима картина. Тя е на флорентинския художник от XV век Фра Филипо Липи и се нарича „Madonna delle Roccie“.

Полагате големи усилия да привлечете младата публика с разнообразни проекти. Какво мислите е мястото на класическата музика в съвремието? Наблюдавате ли повишаване на интереса?

Да, вярно е, полагам усилия за привличането на млада публика, както и за реализацията на млади таланти, които са бъдещето на класическата музика. За съжаление, нейното място става все „по-стеснено“ в медийното пространство, което диктува 90% само комерсиална музика. Медиите са големи длъжници на обществото в това отношение. Но проблемът е по-широк – обхваща възпитанието в семейството, образованието в училищата и доста други неща, които са дефицитни в нашето съвремие.

Вилалонга и Вилена

Какво според Вас трябва да представлява едно въздействащо изпълнение на живо? Какъв е Вашият подход към концертите?

Изпълнението преди всичко трябва да завладее сърцата на хората в публиката. То е висша форма на духовно общуване, обмен на емоции между изпълнител и публика, в която ролята на изпълнителя е да пресъздаде музиката, понякога композирана преди векове – да я „преведе“, чрез интерпретацията ѝ, на слушателите.

Предстои Ви концерт в Sofia Live Club през декември. Как започна сътрудничеството Ви с Кристина Вилалонга? Какво ще чуем на концерта?

Ние вече изпълнихме успешно дебюта на този нов проект в Париж, заедно с певицата Кристина Вилалонга и аржентинския бандонеонист Виктор Вилена. Мотор и ментор на проекта беше Българският културен институт в Париж, в лицето на неговата директорка, Десислава Бинева. Тя стана причина да установим контакт с Кристина и Виктор преди няколко месеца. Мисля че в крайна сметка се получи нещо наистина интересно и оригинално. Програмата съдържа танго музика от различни стилове, както и авторска музика на Кристина Вилалонга, позната от много нашумялата преди години група за електронно танго „Gotan Project“. Разбира се, не липсват и творби на гениалния Астор Пиацола, които всеки един от нашето трио много харесва.

Надяваме се, че концертът ни в Sofia Live Club на 19 декември ще е чудесна възможност да споделим с публиката една прекрасна танго музика.

бюлетин

още интеракция