Storytel Book Club ви среща с Людмила Филипова

Книгата, която обсъждаме през месец май, е “Войната на буквите”.

Време е отново да влезем в магията на Storytel Book Club и да продължим да ви представяме вълнуващи книги, които освен че можем да прочетем на хартия, можем и да чуем, съчетавайки историята с различни дейности в ежедневието ни. Струва ми се съвсем логично дни преди 24 май книгата на месеца в Storytel да бъде “Войната на буквите” на Людмила Филипова, с която имам щастието да говоря днес. 


“Войната на буквите” е шестата Ваша книга в Storytel и далеч не за пръв път Ваша книга оживява в аудио формат. Имаме възможност да чуем една история като приказка - приказка на буквите. В продължение на 19 часа и 44 минути можем да живеем с Вашия роман. Бих искала да Ви върна малко назад във времето и да Ви попитам дали си спомняте как Ви се стори идеята Вашите книги да оживеят в Storytel?


Зарадвах се, когато научих, че Storytel е вече в България и че има възможност за аудиокниги. Тъкмо се бях върнала от Москва, където ми разказваха как заради огромните задръствания хората си “препрочитат” цялата класика в колите. Много се радваха, че има аудиокниги. Тогава се замислих колко е ценно да слушаш книги, когато пътуваш или вършиш някаква друга работа. Но най-вече, когато не можеш вече да четеш. Имам роднини, които вече не могат да четат, защото са много зле с очите. Буквално чакат всяка моя книга с нетърпение да излезе в аудио формат. От тях знам колко е ценно това. 


Досега сякаш не сме разглеждали аудиокнигите като подходящ вариант за тези, които вече не могат да четат. 


А те не са никак малко. Това е най-ценното. Това са много интелигентни хора, които чакат с нетърпение всяка книга. 


Книгите Ви са прочетени от различни актьори и всеки един от тях успява да ни донесе усещането за разказване на приказка. Всички помним от детството си. Поне аз така се чувствам, когато слушам аудиокниги…


Всъщност Вие ме подсетихте, че като малка, когато боледувах, слушах приказки и истории на плоча. Беше ми толкова любимо, въпреки че съм била болна. За мен това бяха приказни часове и съжалявам, че днес ги няма, но ето - книгите на Storytel връщат тези изживявания. 


Сякаш ни откъсват от рутината и ежедневието, връщайки ни в една приказка. Ясно ми е, че всеки читател и слушател има своите ритуали на четене и слушане. Все пак без значение дали е аудио или хартия, книгите остават нещо лично. Във “Войната на буквите” си припомняме колко е важно да съхраним в паметта си създаването, налагането и опознаването на българската азбука, словото и думите. Малко фантазьорски въпрос, но според Вас коя е най-подходящата среда за слушането на тази книга? 


Много интересен въпрос. Вероятно за всеки читател е различно и има определено място, на което предпочита да слуша. Книгата е сериозна и доколкото съм чувала от читатели, те буквално си представят самите сцени. Представят си романа като филм. Вероятно най-подходящото място е това, което не би ни ангажирало с допълнителни изживявания, за да може слушателят максимално да се потопи в историята. Подсещате ме да кажа, че в момента книгата се филмира в много голям епичен игрален сериен филм с участието на БНТ, но и продуцентски компании от други страни. Много се надявам да се получи нещо добро. Изключително смело начинание от страна на продуцента. Вие сте запозната с историята на книгата, това би била доста скъпа продукция. И тя е скъпа продукция. Надявам се да се получи.


О, става още по-вълнуващо. Тогава пък ще можем да поговорим за четенето, слушането и гледането на историята. Бихте ли могли да ни кажете малко повече за адаптацията? Кога се очаква да я видим?


Самата аз не знам много и научавам от медиите, които в момента доста активно се занимават с това. Всичко започна миналата година по това време. Тогава разбрах, че продуцентът, който е взел правата да филмира “Войната на буквите”, е спечелил конкурса на БНТ за адаптиране на български роман. Доста проекти кандидатстваха. Мисля, че това е една чудесна новина. БНТ позволява с един нелош бюджет да се запълни част от целия бюджет на филма. Действието ще се развива в Средновековието и филмът ще бъде с декори и костюми. Трябва да се излъчи през 2023 г. Огромен проект и като време, и като логистика, и като средства. Нямам представа какво ще се получи.


При всички положения проектът ще ни накара не само да си помечтаем за епохата на романа, но и приказката да оживее пред нас и да можем да я видим. Какво бихте казали на всички наши читатели и слушатели, които тепърва ще натиснат бутона play върху “Войната на буквите”? Как бихте облекли книгата в няколко думи или изречения? Какво предстои да чуят?


Мисля, че им предстои да чуят моята адаптация на едно от най-важните времена в историята на българската държава. Първоначалната ми идея беше да разкажа историята на кирилицата - азбуката, която са наричали българица. Днес на нея пишат 50 милиона души. Кирилицата всъщност е много интересна азбука. Преди да се заема с проучването и аз, както и повечето българи, си мислех, че тя е адаптация на гръцката азбука. Всъщност това далеч не е така. Читателят и слушателят ще се запознае с всички онези герои или поне с тези, които аз съм успяла да открия и които стоят зад създаването, налагането и опазването на тази азбука. Всеки един от слушателите, който с писмото си пази азбуката в душата си, е един от тези герои. Има и чудесна любовна история. Когато исках да разкажа историята на буквите, се чудех през кое време да го направя. Най-логично беше да е през времето на Кирил и Методий, но реших, че то не е толкова интересно за читателите, затова избрах доста по-епично време. Времето на Боян Магесника - след смъртта на цар Симеон, времето на цар Петър. Има една безкрайно интересна и силна любовна история, която е абсолютно истинска - любовен триъгълник. Мисля, че читателят го чакат доста приятни емоции. Поне за мен бяха такива.


За читателите и слушателите ще предстоят безценни емоции, които ще ги свържат с най-ценното, а именно с нашето слово. След няколко дни ще отбележим 24 май, а ми се струва, че Вие сте възможно най-подходящият човек, който би могъл да ни пожелае нещо за празника. Как да продължим да стъпваме върху буквите си и да съхраняваме словото си, без да си позволим да потънем във всичко, което днешният свят ни предлага?


Буквите са изключително важни и силни и в книгата слушателите ще чуят, че именно в тях е затворена нашата сила като народ. Кръвта и паметта на народа са самите букви. За да можем да ги пазим, най-важното е да се разбере колко са важни те. И точно затова написах този роман, който ми отне доста години работа, но мисля, че си струваше. Едно, за да си припомним колко са важни буквите и второ, за да се гордеем, че живеем на уникални земи. На територията на днешна България в рамките на последните 10 000 години са създадени 5 азбуки. Първата - прототракийска азбука, която е първата в света, през четвърти век - готската или гетска азбука, азбуката от Плиска и Преслав, с която ще запозная читателите и глаголицата и кирилицата. Няма друга такава земя. Това трябва да се знае и да се пази. Който има какво да пази, трябва да го пази и да го носи в сърцето си. Слушайте "Войната на буквите" на Людмила Филипова, прочетена от Даниел Цочев, в Storytel.

бюлетин

още интеракция