2 дни до Коледа с Любо Киров

Време е за разговора с деветия ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.Кое е най-важното събитие на 2021 за теб? 


За мен като музикант и човек, който си е мечтал това да му се случи, моето събитие на изминалата година е големият ми концерт в зала Арена Армеец. В България все още няма по-голяма зала за концерти на закрито и осъществих една детска мечта.


А има ли момент, който би сложил на пауза?


Интересно е, че пак свързвам всичко с мечтата около този концерт. Бих си запазил няколко минутната пауза след края на концерта. След като съм усетил. че съм направил това, което съм искал. Един друг момент е непосредствено преди началото, това, което казах на музикантите преди да излезем на сцената. Интересното е, че не си спомням точно какво беше, но знам, че успях да изразя всичко, което исках. 


Това ли са моментите, които те спасяват? 


Ние винаги се спасяваме по този начин. Винаги казвам, че човек, занимавайки се с дадено изкуство, показва по-добрата част от себе си - частта с писането, четенето, композирането. Ние излизаме на сцената като по-добрата част от себе си. В живота тези неща се разделят и много често хората се опитват да обединят образите на артиста и личностните му достижения, но те не се препокриват. Аз не смятам, че в живота съм толкова добър, колкото в песните си. Мисля, че сме много грешни хора и правим страшни глупости, но пък за това сцената ни дава онзи образ, който винаги преследваме. Ние винаги гоним по-добрата версия на себе си. 


Как се бориш с демоните? 


Гледам да ги преборя на сцената и след това да си напомням, че мога да бъда по-добър от тях, защото демоните се гонят с ангели, с доброто. Ако трябва да изгоним злото, не можем да го гоним с друго зло. Не можем на агресията да отговорим с агресия, на омразата да отвърнем с омраза - това няма да е победа. Това ще нахрани омразата повече, ще нахрани агресията повече. 


Всеки има демони, които преборва и мисля, че изкуството е инструмент за борба с тях. Затова е и дадено, според мен. Творческото начало на човека е пряко божествено. Аз даже мисля, че ако в онази дебелата книга пише “и създаде хората по свой образ и подобие”, не става въпрос за физическия изглед на хората, а за възможността да избират между доброто и злото. 


Какво е за теб Коледа, там ли живее любовта? 


Може да се каже, че там се ражда. Много често хората забравят чистия смисъл на празника, а то е, че божеството влиза в телесна форма. Този факт е много интересен, много важен. Божеството доказало, че може да се постави на наше място, защото се оказва, че да се ходи в нашите обувки не било много лесно. И той дотолкова ни е съжалил, че е казал “я, да видя какво е”. Ние също трябва да го правим, не можем да осъдим някого, преди да сме се поставили на негово място, Бог е направил именно това - не ни съди, а просто се поставя на наше място. Видял е, че е много тежко и непоносимо, и е казал “аз ще го поема, за моя сметка, целия този грях”.  За мен Великден и Рождество са много важни събития за припомняне, за мен са истина. 


Гледаш ли нещо специално по празниците?


Обичам да гледам филми с различна тематика - дали исторически, дали с религиозна насочесност, дали изотерични, дали за неща извън материята. Много обичам документално кино, защото разказва истински истории. При него всичко се базира на факти и това ми е много интересно - дали става въпрос за хора, определена история, събитие.


Има ли филм/сериал от HBO GO,  който те впечатли през изминалата година?


Има една поредица на HBO Music Box”, която ме приобщи веднага като музикант. Това са няколко пълнометражни документални филма. Аз изгледах три за една нощ и съм изключително впечатлен. Това ми липсваше от много дълго време, защото скоро не съм срещал истински документално-музикални филми. В последно време гледахме повече музикални драми - "Бохемска рапсодия", "Рокетмен" за Елтън Джон - те са хубави, но все пак са преразказ, не документалистика. "Music Box" е страхотна поредица, още повече, че разказва за големи артисти, големи фестивали, за музиката, за културата, за настроенията в един даден период от 90-те години. Много е интересно. 


Каква според теб е ролята на музиката в киното? По какъв начин музиката може да разкаже дадена история?


Мисля, че музиката и картината отдавна са неразделни. Знаете, преди да има реч, в киното има музика. Да, понякога е изпълнявана на живо от пианист в залата, но мисля, че музиката от самото начало е неразделна с изкуството на киноматографията.


Имаш ли любим саундтрак от филм или сериал?


О, да, на много любими филми от 80-те и 90-те, на класики, които сега мога да гледам on demand. Помня, кoгато бях малък и за първи път заговорихме за любима филмова музика. Имаше един филм “Любовни квартири” от грънч ерата. Киното и музиката са неразделни, а в днешно време една песен не може да излезе без визуализация.  


Ако можеше да пишеш музика за някой филм или сериал, кой би си избрал? 


Това е голямо предизвикателство и съвсем друга сфера на талант. Много бих искал да напиша саундтрак, който да звучи в класическия си вид с голяма оркестрация, но понеже не съм учил за това, много се възхищавам на всеки колега, който се занимава с този тип правене на музика. Имам приятели като Румен Бояджиев-син, пред чиято работа абсолютно се прекланям - те правят музика за театър, филми, игри. Ако бях по-образован в класическото си музикално образование, но понеже съм с художествена академия и поп-рок музикант… може би бих се пробвал да напиша поп-рок саундтрак. 


За какво мечтаеш? Какво си пожелаваш?


Пожелавам си да правя това, което правя, защото се чувствам най-комфортно в него - концерти, събиране на много хора на едно място (където аз пея и трябва да съм отпред, на сцената); да записвам нови неща, за които съм натрупал материал, за да излезе албума ми през следващата година. До 22 май трябва да е издаден, защото ще го представя на много голям концерт в Лондон, в зала “Трокси”. Това е предизвикателство, защото залата е голяма, колкото зала 1 на НДК, а в чужбина много малко български изпълнители са правили толкова голям концерт. Нямам търпение.


Препоръчано от редактора:

В стрийминг платформата на WarnerMedia HBO GO има специални секции с документални поредици и с документални филми – над 250 заглавия, сред които всеки ще намери нещо интересно за гледане, което да го обогати или докосне.  

Още само десет дни в платформата ще е наличен и документалния филм Да бъдеш Джеймс Бонд,  който показва Даниел Крейг, който разкрива подробности от предизвикателството да изиграеш агент 007. Включени са непоказвани до момента архивни кадри от „Казино Роял“, както и такива от предстоящия да излезе филм за Бонд „Смъртта може да почака“. Крейг споделя и личните си спомени от работата по филмите с продуцентите им Майкъл Уилсън и Барбара Броколи.

Интересни игрални филми, вдъхновени от света на музиката, можете да гледате тук.

Фотограф: Петър Вълчев

Грим: Силвия Граховска

бюлетин

още интеракция