8 дни до Коледа със Силвия Петкова

Време е за разговора с третия ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.Какво е събитието на твоята 2021?


Няколко катарзиса умишлено предизвикани от мен самата, сътресения в личен, професионален, философски, душевен план. Имах интересна 33-ка, преобърнах всичко с хастара навън и някак сега се чувствам супер добре, супер на мястото си, в кожата си. Мисля че е това, ако мога да го синтезирам в няколко изречения.


Имаш ли някакъв момент, който искаш да сложиш на пауза? 


Да, имам, когато Зоран се завърна от дълго отсъствие. Чакахме на летището в Бургас и този миг просто ще ми остане завинаги - как се гушнахме тримата и седяхме сигурно осем минути така, прегърнати. Не се бяхме виждали два месеца и повече. Това е моментът ми за изминалата година. 


Какво за теб е Коледа? Там ли живее любовта?


Не, за мен любовта е ежедневие, начин на живот, философия. И Коледа просто донася малко повече уют. Коледа е семейство, спокойствие и хармония, така си го представям. За жалост рядко се получава така, истерията е повече от хармонията, но тази година съм казала, че няма да се напрягам с нищо и никакви подаръци. Просто ще си облека хубава дреха и ще почна да готвя. 


Какво е да играеш силни женски роли в киното?


Сладко предизвикателство, любопитно, вълнуващо, обогатяващо. Научавам нови неща за себе си чрез героинята си. Така се развивам, узнавам повече за емоционалната си интелигентност. Вълнуващо е, готино е. 


А крадеш ли от твоя живот? 


Да, крада. Опитвам се да пречупя свои усещания през призмата на сценария и пиесата, която имам за задача да съживя. Да, доста крада от себе си. Не толкова от живота, защото изкуството се занимава с по-интересни неща от ежедневието ни. Но да, крада от емоционалната си памет. Има ли сериали от HBO GО, които са ти харесали? 


Аз винаги гледам със закъснения нещата, защото съм от маратонците. Като седна, четири дни не ставам от леглото. Много са ми любимите, със сигурност ще пропусна нещо. Но ще започнем от" Велика", нямам търпение да излезе целият втори сезон. за да го изгледам накуп. Също “Нормални хора”, такова нещо не бях гледала в живота си… да усещам напрежение в слънчевия си сплит, докато гледам... и толкова отвътре да ми идват сълзите. "Големите малки лъжи" много, много харесвам. Предстои ми да гледам и "Сцени от един семеен живот".
А има ли женски образ, който ти се иска да изигреш?


Една "Велика" мисля, че би ми било много забавно да изиграя. Въобще, нещо в епоха ми е любопитно. И също така любопитно ми е да съм лошата. Не са ми давали да играя злата и ми е интересно да видя мога ли и лоша да бъда, да запълня актьорската палитра. Но аз нямам навика да мечтая за роли, по-скоро се наслаждавам на изумителните актьори, които вече са направили тези неща. 
За какво мечтаеш през 2022? 


Да продължа да играя в театъра, някой да ме покани да играя. Защото напуснах, вече съм на свободна практика. И се надявам това да не прекъсне връзката ми с театъра, а напротив, пътят ми да продължи по друг начин. Мечтая да сме здрави и да протича обмен между мен и хората, които обичам. Да общуваме същински, смислено и да се обогатяваме взаимно. 


Препоръчано от редактора:


И двата сезона на Велика са налични за гледане, а ако харесвате тази епоха, но в по-драматичен сценарий в платформата ще откриете и Бялата кралица, Бялата принцеса, Испанската принцеса с Джоди Комър от „Убивайки Ийв“ , трите сезона на Виктория и мини сериала Екатерина Велика с Хелън Мирън. 

Ако сте фенове на Големите малки лъжи и Никол Кидман, можете да я гледате и в сериалите Отмяната, Повърхността на езерото, където си партнира с Елизабет Мос от Историята на прислужницата, както и във филмите Австралия и Хемингуей и Гелхорн.

Сред декемврийските премиери със силни женски образи е и сериалът Градинари с носителката на Еми Оливия Колман, а ако имате нужда от допълнително коледно настроение ще го намерите в 8-битова Коледа и Коледа ООД.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция