9 дни до Коледа с Крис Захариев

Време е за разговора с втория ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.


Какво е събитието на твоята 2021?

Тази година се случиха много неща. Може би най-голямото събитие, което смесва личното и професионалното, е запознанството и работата ми с един от любимите ми режисьори. Американец на име Соломон Лайтхълм, който е един от големите режисьори на музикални клипове, правил е видеа на Принс, на Джъстин Бибър, има много номинации, награди… работи в по-късите формати, но е страхотен, работи на истинска лента и един ден просто реших да му пиша, че харесвам неговата стилистика и ако някога има нужда от помощ с нещо, с удоволствие бих асистирал. 


Той ми отговори 40 минути по-късно в Инстаграм и директно ме покани на снимките на следващия му късометражен филм в Киев, което беше, примерно, след две седмици. Заминах. Снимахме там, прекарах страхотно, запознах се с много креативни хора и за мен това беше огромен пример за един истински професионалист, който така е запазил човечността си, че дори отговаря на някакви съобщения в Инстаграм. 


Може би това беше събитието на годината ми. Станах чичо. И започнах бранд за дрехи. 


Имаш ли някакъв момент, който искаш да сложиш на пауза? 


Това е много сложен въпрос. Може би моментът, който ще ми е най-полезен и би ме надъхвал за новите предизвикателства, с които ще се сблъскам, е откриването на нашия бранд Храбър. С него искаме да направим мост между стрийт модата и селски каузи. Започвайки го с един съученик Крис Макаров, нямахме никаква представа как се правя дрехи, дали ще се харесат. На откриването имаше море от хора.


Та това е нещо, което бих си запазил, бих се връщал, за да си припомням, че ако има послание, истинска емоция... хората го усещат и бих се връщал, за да си припомням, че има смисъл, че хората са готови да помагат. Това, може би, особено във времето, в което живеем, е важно да си припомняме. Че не сме толкова различни, колкото си мислим, че сме. 


Какво за теб е Коледа? Там ли живее любовта?


Не знам дали любовта живее в Коледа, със сигурност сармите живеят там. Коледа е наистина едно от най-красивите случки всяка година. Не знам защо и как винаги се получават тази лекота, Бъдни вечер, рано сутринта на Рождество и изведнъж все едно светът спира и всички заедно се наслаждаваме на тези дни, много приятно е как всички ставаме по-добри около Коледа, около празниците. Така че, най-вероятно любовта живее там или така  се зареждаме за цяла година, до другата Коледа. А би било хубаво да е целогодишно, както би било хубаво да подаряваме цветя на учителите си не само на 15 септември. 


На какво те научи 2021 година? 


2021 ме научи да презареждам батериите си. Тази година беше може би една от годините, в които тялото ми започна най-много да крещи, че има нужда от почивка. И имаше един момент, в който нямах абсолютно никаква енергия и даже ходих на изследвания да видя дали всичко е наред, оказа се, че имам недостиг на някакви неща, но нищо сериозно.


Изминалата година ме научи да се опитвам да живея повече тук и сега, да оценявам нещата около себе си, вместо да живея постоянно за бъдещи планове и бъдещи мечти, което често ми се случва. И това е процес, който може би ще продължи и догодина. 


Има ли филми, които гледаш отново и отново всяка Коледа и които ти допълват уюта и магията на празника? 


Интересен факт, аз не бях гледал Хари Потър допреди две години и си спомням, че бях на една хижа с приятели точно преди Нова година, беше изключително уютно - заснежен прозорец в моята стая, бяхме се събрали много хора, както е обикновено в хижите. И това е просто безгрижието на 31 декември, никой нищо не прави, печката е запалена, ти си под юргана с еделвайса, гледаш пред теб как се клатят боровете и си гледаш Хари Потър на телефона. За мен това беше истинска приказка. 


Но вече си отметнал всички части на Хари Потър?


Да, вече съм отметнал всички части на Хари Потър. Благодаря на HBO, че ме отсрамиха и че успях, благодарение на тях, да гледам цялата поредица. 


Имаш ли любим сериал или филм от HBO GО?


Любимият ми филм от HBO GО е документалният филм за Робин Уилямс “Влезте в ума ми”, който тъкмо беше излязал и аз нямах търпение да го гледам, защото много харесвам този актьор. И си го пуснах по време на лекция в НАТФИЗ, беше час по история на танца или нещо такова, което беше много страничен предмет от това, което аз завърших - кино режисура. Беше много странна ситуация, защото аз го гледах на слушалки, на първия чин, правех се, че слушам, бях подпрял телефона някак между тетрадките си. И толкова много ми въздейства финалът на този филм, че започнах да плача и хората около мен започнаха да се чудят какво става, а аз толкова добре си бях скрил телефона и слушалките, че никой не знаеше, че гледам филм. И си бърша ред сълзи, ред сополи, но бях толкова въвлечен в историята, че не ми пукаше. После дълго време гледах в една точка, защото това е един от филмите, които някак ме карат да се чувствам жив и да оценявам дори скучната лекция, в която се намирам в момента. 


Това ми е любимият филм от HBO GO, ако ме питаш догодина, знаейки, че точно сега предстои излизането на кино на Матрицата, вече не знам кое ще сложа на първо място, защото аз много се вълнувам за поредицата. За мен първият филм и въобще цялата идея зад тази продукция е толкова иновативна, че може би е една от онези вечни продукции, към които винаги се връщаме.


 


Когато гледаш филм или сериал пречупваш ли гледането през професионалната си призма? 


Аз дълго време, влизайки в такъв университет, изучавайки тайните на процеса, започнах да изследвам филмите, докато ги гледам. Което първоначално беше малко дискомфортно и гледах да се спирам, защото сякаш пишех домашно, но после осъзнах колко ми е полезно и още повече са задълбочих. В момента имам един много голям тефтер, в който събирам кадри, които са ме впечатлили. Имам една голяма библиотека от кадри, които по някакъв начин са ме накарали или да почувствам нещо, или смятам за иновативни.


А според теб какво прави един сценарий добър и какви сценарии намираш за интригуващи? 


Тези, които съм чел, които ме докосват, винаги са човешки истории. Винаги е човешката призма, през която се разказва историята, независимо какъв е жанрът и каква е призмата. Последният филм, който режисирах - “Един асансьор разтояние”, разказва историята на две момчета полицаи. Но не е филм за полицаи, а за две момчета, които търсят мястото си в този голям свят. Мисля, че всъщност призмата на човешките въпроси, проблеми, дилеми, фундаментални истини са тези, които правят един сценарий докосващ и истински. 


 Какво си пожелаваш за 2022? 


2022 си мечтая да… в контекста на киното… миналата година бях във Венеция, тази година бях в Кан и ми остана да посетя само един от големите три - фестивалът в Берлин. Така че, може би това си пожелавам. И още много приключения по неизвестни хоризонти. 


Препоръчано от редактора:


Трилогията Матрицата (1999 – 2003), ще бъде налична за гледане в HBO GO от 31 декември – ако и вас ви гони носталгия, ще можете да я изгледате преди да отидете на кино за новия филм.


Един от любимите филми на Крис, Робин Уилямс: Влезте в ума ми, е забавен, интимен и емоционален портрет на един от най-обичаните и оригинални комици в света. Представен главно със собствените думи на самия Уилямс, филмът отбелязва с какво е допринесъл за комедията и културата като цяло от края на 70-те години в Лос Анджелис до смъртта му през 2014 г. Проследява невероятния му живот и кариера, като разкрива причините, накарали го да даде глас на личностите в главата му. С нечувани и невиждани досега кадри от творческия му процес и интервюта с него, както и домашно видео и кадри зад кулисите, този филм-портрет включва и интервюта с хората, които са го обичали и познавали добре – Били Кристъл, Ерик Айдъл, Упи Голдбърг, Дейвид Летерман, Стив Мартин, Пам Даубър и сина му Зак Уилямс.


В HBO GO има специална секция, посветена на Хари Потър Хари Потър: 20 години магия, в която са налични за гледане по всяко време: Хари Потър и Философският камък, Хари Потър и Стаята на тайните, Хари Потър и Затворникът от Азкабан, Хари Потър и Огненият бокал, Хари Потър и Орденът на феникса, Хари Потър и Нечистокръвния принц, Хари Потър и Даровете на смъртта, 1 част, Хари Потър и Даровете на смъртта, 2 част, както и двата филма, които разширяват магичния свят - Фантастични животни и къде да ги намерим и Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд. Вече са налични и три от четирите части на турнира Хари Потър: Турнир на домовете в "Хогуортс" Това специално предаване, водено от Хелън Мирън, ще разкрие познанията на фенски отбори за магьосническия свят, в ожесточена интелектуална борба, на финала на която един отбор ще бъде обявен за шампион и носител на „Купата на домовете“. Зареждаме се и с търпение за началото на януари, когато очакваме в платформата и специалния документален филм  Хари Потър 20-годишнината - Завръщане в „Хогуортс“, който събира Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън и още много други познати лица от актьорския състав от всичките осем филма за Хари Потър, докато пътуват обратно към Хогуортс, за да отпразнуват годишнината от първия филм на франчайза, чиято премиера беше преди 20 години.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция