5 дни до Коледа с Борислава Караджова

Време е за разговора с шестия ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.Какво е събитието на твоята 2021?


Със сигурност изложбата ни сестра ми Михаела Караджова, LOVE WILL NOT TEAR US APART, която беше лятото. Мисля, че това беше едно от най-вълнуващите неща, които са ми се случвали. Много ми хареса това, че целият процес беше една седмица рисуване изцяло по стените на галерията. Никаква техника, компютри, просто ти, стената и боите. Все едно бях почивка, въпреки че рисувахме по 15 часа на ден. 


Имаш ли някакъв момент, който искаш да  сложиш на пауза?


Аз не съм добра в спомените. Пак бих споменала изложбата, защото със сестра ми я обмисляхме много време. Трябваше да стане още през 2019, но чак сега успяхме да я осъществим. 


Какво е Коледа за теб? Там ли живее любовта?


Много обичам Коледа. През декември и януари гледаме коледни филми. Правим маратон. Задължително гледаме " Хари Потър" през декември, това ни е традиция още от деца. И родителите ни ги знаят наизуст.
Самата идея да си направиш курабии, чай и дори да имаш една-две играчки в цялата стая, пак се създава уют. Пускам си камина на телевизора, тъй като нямам истинска. Много обичам Коледа, още от дете. Мисля че, ми е вторият любим празник след рождения ми ден.  


Кое е най-важното, когато създаваш постер за филм или сериал?


Ролята му е да те накара като го видиш, да искаш да гледаш филма. Все повече в постерите си използват снимки, макар че наблюдаваме завръщане към използването на картини и илюстрации. Когато видя хубав постер, веднага искам да гледам филма. Дори да е най-скучният на света, бих го гледала само заради плаката. Точно както си купувам книги само заради корицата. Много харесвам и старите плакати от 50-те и 60-те. 


Имаш ли любим сериал или филм, чийто постер да ти се иска да беше създаден от теб? 


Да, на Хари Потър. На "Сексът и градът", започва и нов сезон, затова се сетих. На "Гордост и предразсъдъци", "Островът на кучетата" на Уес Андерсън. Не са малко. На "Бети", един от любимите ми сериали. По време на Ковид миналата година пуснаха първия сезон. Много е смешно, много естествено, все едно гледаш скейт клип.
Заглавия от HBO GО, които са ти направили силно впечатление?


Чакам "Дюн" с нетърпение. "Интерстелар" ми е от любимите. "Еуфория" - бих правила сценографията, с радост просто бих стояла на снимачната площадка и да наблюдавам работния процес. А мечтата ми е да работя с Уес Андерсън, дори да отговарям за поставянето  на зъбче на всяка фигурка. Или да нося кафе на екипа. Разбира се, бих била и сторибордист.


Има ли сериал, който ти е повлиял заради визуалната си идентичност?


Не мога да повярвам как “Еуфория” успя да наложи отново броката в грима! Много ми харесва и музиката в този сериал. Впечатлена съм и от "Поколение без граници”. Гледам много тийнейджърски неща. “Джоджо Заека” много ми хареса като сценография. На “Велика”- също.
Какви според теб са тенденциите в плакатите сега? 


Последно гледах “Домът на Гучи”, “Дюн”. Те са с много типични плакати. Но пък илюстраторът на плаката на "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" е направил над 200 проби.


Какво си пожелаваш за 2022?

 

Да нарисувам света. 


Препоръчано от редактора:


Семейни и коледни филми са удобно подредени в селекцията Коледа със семейството.

Плакатните умения се изразяват най-много в подхода на илюстратора-дизайнер в документалистиката, където може би посланието на първата визия, която види човек, може да бъде сравнено с корицата на книга и желанието да я разгърнеш.

Ако не робувате на предразсъдъци, че тийн сериалите не са интересни за по-зрели хора, то можете да разгледате и тази селекция.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим и коса: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция