10 дни до Коледа с Антония Йорданова

Интервюто с първия ни събеседник в кампанията #HBOGOXmasCountdown.


Кое е твоето събитие на 2021? 


За мен генерално 2021 е много странна. Като пренареждане на всичко е. Различен е начинът, по който работим над неща, които планираме за догодина, които не сме правили. Аз също попаднах в този водовъртеж от промяна на взаимотношения и много дълбоко приемам всичко, което се случва - тази година ми донесе много странни емоции. Наистина започнах да гледам от различен ъгъл и на себе си,  на хората около мен самата и може би се научих на малко повече толерантност. Това е огромно събитие в моя живот, защото аз не съм такава. Случиха се много неща, които ми дадоха добър урок и това ми харесва, колкото и късно и трудно да идват някои неща - идват. За мен това е голямо събитие. 


Разбира се, има много неща, които приемам по-трудно. Едно от тях е тясно свързано с моята работа. Последните няколко години сме свидетели на една търсена толерантност във визията, а и честно казано имам голям проблем със света на модата и всичко, което се случва в него. На мен ми липсва стремежът към красивото, към вдъхновяващото. По начина, по който сме свикнали в нашите години на израстване - в началото на 90-те и цялата тази декада. 


Имa ли момент от изминалата година, който искаш да сложиш на пауза?


Аз съм човек, който умее да се радва на много малки неща, независимо от трудните последни две години. Обичам да пътувам, обичам много свободата, да разполагам с нея така, както я усещам.


Имам много такива моменти. Може сутрин да се вдъхновя от красивата светлина навън или от аромата на кафето, което съм сварила току-що - това ми е абсолютно достатъчно, за да го сложа на пауза. Така че, наистина хубавите страни на всичко което се случва е, че ако умееш да се наслаждаваш и да наблюдаваш нещата, можеш да се научиш да цениш, ако не си съумявал до момента, има много дребни неща, които обикновено приемаме за даденост. Много е клиширано, но е абсолютно вярно. Това са малките неща, които ни спасяват.


Всички моменти с любими хора, които съм споделила, всеки миг, в който имаме готина идея и споделяме с Криси в KNAPP, излизането на нашите колекции, които не са спирали, за щастие. И супер много се радвам, например,  защото много хора се свързват с нас относно шала, който е част на кампанията за Просто ей така…нова глава от Сексът и градът. Това е страхотно, аз безкрайно се радвам, когато някой припознае в мен или в нас партньор за толкова значими неща. Защото в крайна сметка този сериал е събитие във всяко едно отношение. И когато на локално ниво си избран за партньор под някаква форма, това е супер вдъхновяващо и много хубава споделена емоция. 


Обичаш ли Коледа? 


Не. Най-вероятно причината е, че и двамата ми родители починаха, в различен период от време, разбира се, и това натрапване на добрината не ми се струва релевантно на днешната действителност. Аз безкрайно уважавам топлината, уюта, добрината. Но смятам, че ако човек ги има в себе си или ако някой ги предизвиква у него, не е нужно да става Коледа.


Не ми допада, че светът, в който живеем, е превърнал всички тези празници във възможност за печалба. По-скоро гледам на Коледа като на момент, в който мога да си почина, да остана на тихо, да направя нещо вкусно за близки хора. 


По какъв начин визията определя даден образ във филмите или сериалите?


Това е най-страхотната магия. Когато гледам “Игра на тронове” или друг емблематичен с костюмите и визията си сериал или филм,  просто потъвам и се старая във всеки кадър да погълна материята на костюмите, (понеже аз гледам по друг начин), дали е добавяна коса или е истинската и т.н. От малка имам огромен афинитет към приказките и приказни сюжети, и това за мен са много вдъхновяващи продукции. Всеки път си мечтая да ме поканят за нещо такова. Защото аз все пак малко или много съм позната като имиджов стилист, който прави фотосесии, който прави мейкоувъри на някакви личности, но все още никой не ми е гласувал това доверие да изградя подобен образ. За мен това е изключително вдъхновяващо и важно. Мисля, че понякога, ако не е свързано с някакви награди, хората от този бранш остават малко или много в сянка. А един успешно изграден визуално образ е половината свършена работа. Ние поглъщаме това, което се случва около нас. Толкова е хубаво, когато някой си е свършил работата по брилянтен начин, така че образът да те завладее с детайли. 
А има ли образ, който ти се иска да беше изградила ти? 


Да, всички в “Игра на тронове”, но най-любимите ми костюми бяха на Денерис. А “Сексът и градът” е иконичен, що се отнася до модата. На мен Саманта много ще ми липсва, но всяка една от тези жени има прекрасно изграден образ. И тъй като филмът е тясно свързан с модата. всеки един детайл, колорита, кройките, поведението, от глава до пети тези жени бяха съвършени с това, което трябваше да носят. И да, разбира се, кой не би искал да има общо с филм, който е изтъкан от мода. Там можеш да се вихриш прекрасно, защото и по-семплото облекло, и най-екстравагантното, имат герои, върху които да живеят .Всичко е съобразено прекрасно с локациите, с настроенията. Така че като оставим фентъзито настрана и се върнем към модата, която е основна за мен, абсолютно бих подскочила от радост при такова предложение.Имаш ли любим аутфит от тези сериали? 


Не. Може би, ако нямаш общо с модата, би могъл да се влюбиш в нещо. Но когато разглеждаш професионално, оценяваш всичко и си като дете в сладкарница, не можеш да избереш едно нещо. Аз самата съм така и в работата си, днес ми се прави Бохо фотосесия, утре минималистично бяло, не обичам да се ограничавам. Много хора ме свързват с определена стилистика, но обичам да се вихря в различни посоки. 


Твоето желание за 2022? 


Пожелавам си да изместим малко фокуса от това, което ни притискаше напоследък. Да се случват и други важни и далеч по-смислени и красиви неща. Всеки един от нас е добър в нещо, иска да го прави, иска да има приемственост. Всички сме с отворени сетива за различното от страха. Пожелавам си да има много повече красиви филми, за които да говорим, невероятни концерти, които да посещаваме, защото любимите ни музиканти вероятно жадуват да ни зарадват с нещо. Да вземем глъдка въздух от всичко това, да въздъхнем и да започнат да валят хубави неща, които да ни мотивират, а ние все повече да правим такива. 


Препоръчано от редактора:


В Просто ей така…нова глава от Сексът и градът има много препратки към визии от предните шест сезона на Сексът и градът, както и в двата пълнометражни филма Сексът и градът и "Сексът и градът“ 2. С друг поглед и повече в детайли можете да си припомните фантастичните костюми, вдъхновени от книгите на Джордж P.P. Мартинв сезоните на Игра на тронове, както и в трите любопитни документални поредици Игра на тронове: домовеИгра на тронове: герои и Игра на тронове: последният страж.  Ако сте фенове на документалния разказ, вижте и Vogue: Погледът на редактора – филмът на HBO съвпада със 120-тия юбилей на най-влиятелното модно списание в света, като проследява историята на „Вог”, видяна през очите на някои от най-известните редактори на модната библия. Към тях се присъединяват кино-звезди като Никол Кидман, Сара-Джесика Паркър и дизайнерите Никола Гескиер и Марк Джейкъбс, чиито шеметен успех е тясно свързан с подкрепата, която списанието им е оказвало от самото начало на кариерата им. „Вог” е съвременник и верен хроникьор на повече от век постоянно променящи се тенденции в модата, фотографията и отношението към жените – факт, който го превръща в нещо много повече от обикновено модно издание.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим и коса: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция