Паоло Сорентино: Във всички истории, които разказвам, битките на героите отразяват моите собствени

Kъде държи статуетката Оскар, какво слуша, докато пише и още от един от най-добрите съвременни режисьори.

Интервюто е публикувано в The Guardian по повод сериите на "Новият папа". Може да гледате всеки петък по HBO GO.

Планирахте ли продължение на сериала "Младият папа"?

Не, първоначално мислех историята да приключи с първи сезон. Но по време на монтажа ми хрумна идея, която някак рестартира играта.

Първи сезон приключи с Папа Пий XIII (Джъд Лоу) в кома. И сега Католическата църква му търси заместник, нали?

Да. Посочват за папа Йоан Павел III (Джон Малкович), който е доста различен от предшественика си. Пий е амбициозен и винаги е искал да бъде папа, a Йоан Павел III го прави въпреки себе си. Той е умерен, предразположен към компромиси. Пий е много по-консервативен.

Значи новият папа прилича на политик?

На умен политик. Това е изключително рядко явление. Интересно е. Църквата все още вярва в обучението на хората си и подготовката им за власт. Същото беше и с политиците, но в днешно време има и такива без никакъв опит. 

Защо решихте папа Йоан Павел III да е британец? Има само един британски папа преди почти 900 години.

Защото е ключова фигура в превръщането на колкото се може повече англичани в католици. Затова е и избран за папа.

Но след това Пий се събужда, което е истинско чудо. И силите се сблъскват. Какво Ви вдъхнови да разкажете за подобно съперничество?

Не се вдъхновявам от външни фактори, а от неща вътре в мен. Във всички истории, които разказвам, битките на героите отразяват моите собствени.

Шарън Стоун и Мерилин Менсън са гостуващи звезди в новия сезон.

Да, играят самите себе си. Новият папа до някаква степен има и не толкова религиозна страна. От дете обича да се среща със знаменитости.

В новите серии статуята "Пиета" на Микеланджело е разрушена от терористична атака. Почувствахте ли се сякаш извършвате светотатство?

Не съвсем. По-скоро за мен е вероятен сценарий. Живеем в постоянна заплаха от тероризъм. В Италия се говори за терористични мишени и Ватикана е една от тях. Защо да не си фантазирам какво може да се случи?

Изравнени ли са силите на телевизията и киното, що се отнася до мащаба им?

Не мисля, че те изобщо се състезават. Но в последните години телевизията се превръща по-скоро в продължение на киното. През 60-те и 70-те т.нар. cinéma d’auteur движение е позволявало на режисьорите да създават дълги, импресионистични филми. Днес в киното това е невъзможно, но телевизията ти дава възможност да разкажеш истории в по-дълга форма. 

Работата ви е изключително красива. Някога искали ли сте да станете художник?

За жалост не мога да нарисувам дори малка къща. (смее се). Иска ми се да можех да рисувам, но принадлежа към старата школа и вярвам, че художникът трябва да има и техника. А аз нямам. Единствената ми техническа способност е в правенето на кино.

Направихте филми за двама италиански министър-председатели: "Звездата" за Джулио Андреоти и "Те" за Силвио Берлускони. Планирате ли още?

Два са достатъчни! Нямам нужда да правя повече. Доста е деликатно. Имам голямо въображение и обичам да го използвам, но когато става дума за добре познати личности, трябва да бъдеш много внимателен. Това е игра, която вече не ми се играе.

Не може да пишете без музика. Коя е най-добрата за писане?

Да, винаги имам музика като фон, когато пиша, но звукът винаги е много намален. Понякога забравям, че в стаята звучи нещо. Имам различен вкус. Току-що получих класацията на най-слушаните ми песни от Spotify и жанровете са много различни.

Kазвате, че Диего Марадона е спасил живота Ви. Как?

Беше съдба. Когато бях на 16, трябваше да замина с нашите на почивка, но реших да си остана вкъщи, защото исках да отида на мача на любимия ми отбор Наполи. Родителите ми претърпяха инцидент и загинаха. Така че - страстта ми към футбола и Марадона спасиха живота ми.

Още ли сте запален по футбола?

Да, и то не само по Наполи. Често се спирам да гледам мачове в паркове и училищни площадки. Преди играех, но тази година навършвам 50. А в живота е важно да знаеш кога трябва да спреш с определени неща. Исках да стана футболен треньор, но никога не се отдадох на това. Вече е късно.

Как се чувствате по повод навършването на 50 години?

Когато станах на 20, беше по-забавно. Може да направя купон, но винаги имам такива намерения, след това ме хваща страх и го отменям две седмици преди датата.

Кой беше най-добрият филм и сериал, който гледахте през последната година?

"Ирландецът" на Скорсезе беше чудесен. А за сериал - "Modern Love", създаден по рубриката на New York Times.

Къде държите Оскара си?

В кабинета в студиото ми. Нека се престорим, че това е просто една награда, наредена сред много други!

Имате ли новогодишни обещания?

Трябва да откажа цигарите, но няма. Сигурно щях да го направя по-рано, ако не беше половината свят, който да ме убеждава да го направя. Всички около мен ми казват да спра, което само ме прави по-устремен да продължа. 

бюлетин

още интеракция