Морето вътре в мен

Най-доброто от Елина Кешишева е в култовия парижки хотел Crillon.

В близо едновековната си история, прочутият парижки хотел De Crillon е декор за много интересни истории. Преди да стане собственост на аристократичната фамилия, чието име носи и до днес, De Crillon е мястото, където редовно до смъртта си, за уроци по пиано, се отбивала кралицата на Франция – Мария - Антоанета. Разположена срещу площад "Конкорд“, сградата, създадена по проект на Анри-Жак Габриел и по поръчка на френския крал Луи XV, и до днес се смята за една от перлите в архитектурната корона на френската столица.

Граф де Крийон, който купува двете сгради и градината пред тях, в далечната 1788-а, осигурява на семейството си охолен живот и най-луксозният декор за това. Фамилията Де Крийон живее там до 1904 година, когато започват преговори за закупуването на имота и превръщането му в луксозен хотел. В дългия и престижен живот на хотела, в тематичните стаи са отсядали политици, актьори, модели, модни дизайнери и скандални фигури. Сред тях Чарли Чаплин, Орсън Уелс, Уинстън Чърчил, София Лорен, Бет Дейвис и легендарния композитор и диригент Ленард Бърнстейн

След като преди няколко години престижният хотел сменя отново собствениците си, новите затварят вратите му за дълъг период от време, за да му вдъхнат нов живот. Към реновацията му се включва и френският моден дизайнер Карл Лагерфелд, който прави интериорния дизайн на големия басейн и на няколко от ВИП стаите, които носят имената на Мария - Антоанета и на основния виновник – граф Де Крийон – голям почитател на красотата във всичките ѝ измерения. 

Една Елина с цвят син

Може би и това е допирната му точка с фотографката Елина Кешишева, която показва своята изложба Still Seas, в лобито на хотела, до 28-и февруари. Експозицията е и артистична форма на обявяване, че от няколко месеца работата на Елина като фотограф се менажира и договаря от престижната агенция Talent and Partner, която от години представя легендата в модната фотография Джил Бенсимон и по-младите му колеги – тандемът София Санчес и Мауро Монджиело. 

Българката, която живее и работи в Париж от години, е откритие на прочутия фотографски фестивал в Hyeres и по-специално на набитото око на артистичния му директор Патрик Реми. След като забелязва таланта на Елина, Реми я кани за участие в монографията си Paradise, откъдето шеметно тръгва и фотографската ѝ кариера.

Почеркът на Елина е силно разпознаваем. Кадрите са като хипнотични поеми, а декорът много често е любимото ѝ море. Родена и отраснала в Бургас, Елина запазва завинаги тази синя "пъпна“ връв и я използва често в работата си. В живота ѝ всичко се случва като в един добре организиран пъзел, въпреки че много често и съвсем като във филм, основният виновник е характерният за нея артистичен хаос. Докато работи като модел, среща своят бъдещ съпруг – фотографът Давид Белмер, който е баща на красивата ѝ дъщеря на име Таис. Русокосата прелест носи името на героинята от романа на Иван Ефремов – "Атинянката Таис“ и е гордостта на двамата си прочути родители. В настоящия момент и Елина, и Давид, са фотографи от световна величина и работят с истински звезди. Пред обектива на Елина са позирали Ник Кейв, Натали Портман, Марин Вахт, Даян Крюгер, Жулиет Бинош, Дженифър Конъли, Фарел Уилямс.

Елина е гостуващ фотограф на списания като Harper’s Bazaar, Vogue, Marie-Claire, L’Officiel, Russh и Wonderland. Именно от австралийското списание Russh получава поканата да заснеме корицата и модната фотосесия на октомврийския им брой за 2018-а, на едно от своите най-любими места в България – плажа Крапец. Инкогнито Елина и екипът ѝ пристигат през август и заснемат поетичните кадри с участието на топ модела Креми Оташлийска (която е и корица на въпросния брой), както и красивата Анка Гнот, която е романтичната половинка на близкия приятел на Елина – музикантът Георги Дончев. Именно Елина е авторът на черно-бялата фотография, която е корица на албума им Something in Between.  

Куратор на Still Seas е Томас Ербер, който организира ВИП събития в световен мащаб, под шапката на своята артистична платформа Le Cabinet de Curiosités.

 

бюлетин

още реакция