София, божествената!

84 години истинско съвършенство.

София Лорен, жената, за която са създадени хлябът, пастата и виното. Пищна, секси, умна, обаятелна, божествена. Сигурна съм, че когато Лорен върви по улиците, цяла Италия се обръща след нея. За жени като нея Пикасо, в типичния си хаплив стил казва, че има два вида жени - богини и парцали, с които да си изчистиш обувките. Е, София е богинята на хубавите неща в живота.

Прекарва детството си в изключителна бедност и лишения и едва ли е предполагала, че ще спечели две награди  "Oскар" и ще работи с най-желаните мъже на света. София Лорен навършва 84 години днес и когато я попитат за режима, който спазва, отговаря простичко:

Будя се в 5, чета вестници, хапвам захар с малки лъжички, като дете... После слушам музика, най-често Синатра, с него работихме в началото на кариерата ми. После Нини, моята дясна ръка в отглеждането на децата и къщата, ми приготвя паста. И така...

На върха на филмовата си кариера София Лорен е обвинена в укриване на данъци и прекарва 17 дни в затвора. 40 години по-късно съдът признава, че е станала грешка... Макар и знаейки, че е абсолютно невинна, София приема затвора като поредното нещо, което просто трябва да изтърпи. Използва дните за да работи върху роли, да се погледне от друг, различен ъгъл... След всичко, което е преживяла, това едва ли може да изгаси пожара, който бушува в нея.

София Лорен е от първите актриси, които стават жертва на холивудските стандарти за красота. Често чува, че трябва да отслабне или да си направи операция на носа. Точно тогава идват на мода френския тип малки нослета, тоталната противоположност на италианската дива. Когато дори и собственият ѝ съпруг, режисьорът и продуцент Карло Понти (по-възрастен и по-нисък от нея) ѝ прави намек, че трябва да се подложи на процедура, тя го заплашва, че ще се прибере в Неапол. 

Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и самия него.

Това е и отговорът ѝ на всички зли езици, които през 40 годишния брак с Понти твърдят, че тя е с него заради роли, власт, пари... Всички са изненадани от избора  ѝ и от факта, че отклонява предложения от Кари Грант и всички красавци, за които по онова време (а и днес), целият свят мечтае. Но дългат аим и пламенна любов продължава и до днес, нищо, че Карло отдавна е част от небето. Когато питат София Лорен кой е най-важният човек в живота ѝ, отговаря категорично, че това е майка ѝ. А Карло? 

О, Карло. Трябва да отида при него в Маджента, да се помоля и да му благодаря.

И тъй като около филмовите диви винаги има нещо недовършено в историите, София Лорен винаги е деликатно, но стремително разпитвана за личния си живот. А отговорите ѝ са като на истинска кралица.

Марчело Мастрояни ли? О, да, ние бяхме перфектната двойка на екран. Той е моята най-голяма професионална любов. Не, никога не опитахме нищо извън екрана.

Усмихва се и хапва лъжичка захар. Дали да ѝ повярваме? Едва ли има значение. А и да, биха били перфектни. 

бюлетин

още авангарт