Хората, променили света: Орсън Уелс

„Ако искаш щастлив край, зависи къде ще спреш историята си.“

Авторите на АртАкция представят вдъхновяващи личности, променили света по един или друг начин. Вярваме, че за добрите примери трябва да се говори и важните истории трябва да се разказват. Продължаваме със Стаси Айви, която ни разказва за Орсън Уелс. Една истинска легенда в киното.

 “Гражданинът Кейн” е оценяван за един от най-добрите филми многократно през годините и качествата му са впечатляващи, именно защото той е изградил филмовото изкуството, което познаваме днес. А неговият създател Орсън Уелс е човек с безброй таланти, който променя с размах киното завинаги. 

"Гражданинът Кейн” е дебютният филм на Уелс, който по онова време е на 24 години. Роден през 1915 година в малко градче в Уисконсин в семейството на изобретател и пианистка, Орсън е много малък, когато губи и двамата си родители. Болнаво дете в последствие се превръща в огромен мъж, който е описван от хората като “красив гигант с впечатляващ дълбок глас и запомнящи се очи”. Само на 16 години е, когато се насочва към Дъблин и Лондон, където рисува и се качва на сцена, твърдейки, че е професионален актьор от Бродуей. След около година обаче се завръща в САЩ и продължава да се занимава с театър.  През 1938 г. "Мъркюри тиатър” започва да представя ежеседмично радиодраматизации по прочути литературни произведения. Точно на Хелоуин е излъчена постановката му по романа на Хърбърт Уелс "Война на световете”, което предизвиква неочаквана реакция. Причината била в това, че младият режисьор използвал възможностите на документалния репортаж от "мястото на събитието", за да направи разказа за марсианската инвазия на земята по-убедителен. Ефектът върху радиослушателите бил потресаващ. Стотици хиляди от милионната аудитория на предаването повярвали, че наистина марсианци са кацнали на нашата планета. И когато един от актьорите на Уелс, имитирайки гласа на президента Рузвелт, се обърнал с призив към нацията да запази спокойствие, паниката обхванала онази част от слушателите, които не разбрали, че става въпрос за радиодраматизация.

Настъпила най-страшната тишина и милиони слушатели излезли на улицата. Те пропуснали началото на предаването, където било обявено следното: "Дами и господа, Columbia Broadcasting System представя Орсън Уелс и неговия Mercury Theatre on the Air във "Война на световете" от Хърбърт Уелс!" В настъпилата суматоха ранените и починалите от инфаркт са хиляди, а някои се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на извънземните. Над шест милиона човека са слушали предаването и полицейските участъци са били заринати с обаждания. В едно малко градче във Вашингтон, по време на предаването спира токът и много от жителите се въоръжават и се скриват в планините. Църквите се препълнили от желаещи да се изповядат за последно. Само Уелс и неговите актьори нямали никаква представа за психозата, до която докарали нацията. Научили за това от вестниците на следващия ден със заглавия от типа: "Орсън Уелс - човекът, който подплаши Америка".

Това събитие обаче води до изключителен интерес към личността на Уелс и резултатът е дебютния му филм. “Гражданинът Кейн” разказва за могъщ вестникарски магнат, натрупал богатства и власт. Но историята започва от неговия край, след като той умира самотен в разкошния си дом. Медиите са силно заинтригувани от последната дума, която произнася преди да издъхне: "rosebud” (розова пъпка). Филмът проследява журналистическото разследване, целящо да разгадае какво точно е искал да каже Чарлз Фостър Кейн в сетния си миг. Защото всички вярват, че отговорът на този въпрос би могъл да помогне за разгадаването на най-важната тайна в живота на мистериозния милиардер. Но се оказва, че дори и за хората от най-близкото му обкръжение, това е непосилна задача. Орсън е съ-сценарист, режисьор и играе главната роля. Режисьорският му стил е различен, той използва “chiaroscuro” в светлината, необичайни ъгли на камерата, звукови техники от радиото, дълбок фон и бавни кадри. Всичко това допринася да бъде наречен “истински автор”, независимо че филмът не получава цялата тази еуфория от самото начало, отнема време да бъде оценен. 

Уелс режисира още 12 филма след това, сред които “Великолепните Амбърсонови” и “Отело” и част от тях също получават страхотни отзиви, но не чак колкото “Гражданинът Кейн”. Личният живот на големия творец също е белязан от какви ли не истории, особено за мъж, който обича жените, пиенето и пушенето. Уелс е бил женен три пъти – за актрисата Вирджиния Никълсън, за легендата Рита Хейуърт и за италианската аристократка Паола Мори. С всяка една има по една дъщеря, а връзките на актьора приключват именно поради факта, че не е бил способен на вярност. Никълсън се развежда с него след като той започва бурна афера с мексиканската актриса Долорес Дел Рио, на която Орсън е почитател от години. Първоначално връзката им е тайна, но Дел Рио напуска втория си съпруг заради Орсън. Две години по-късно обаче се разделят отново заради изневерите му и той се жени за Рита Хейъурт. Двамата с нея са заедно четири години до 1947 година, а в последното си интервю –  в нощта преди да почине на 9-ти октомври 1985 година, Орсън нарича Хейуърт “една от най-милите и прекрасни жени, съществували някога и ние бяхме заедно дълго време – аз съм щастлив да съм мъжът, прекарал най-много време с нея в живота й.” През 1955 година, Уелс се жени за италианската аристократка Паола Мори, с която остава на хартия до смъртта си, независимо, че неофциално е с хърватската актриса Оя Кодар от 1966 година натам. 

Човек, който обожава изкуството и живота, Орсън Уелс е и много активен политически, освен артистично във всяко едно отношение. Прекарва много време между Европа и Америка. Режисьорът умира от сърдечен удар през 1985 година. След публичното му опело, на което присъстват големи звезди от целия свят, урната му в крайна сметка е поставена в Испания до последната му съпруга, която загива в автомобилна катастрофа година след него. Тази година на фестивала във Венеция беше представен и последния филм на Орсън Уелс – “Другата страна на вятъра”, който остава незавършен, когато той умира.  Сатира за остаряващ режисьор, филмът е започнат без пари, сценарий или сюжет през 1970 година и в него участват Джон Хюстън, Денис Хопър и Питър Богданович, а платформата Нетфликс придоби съдебно правата над 100-те часа материал и завърши филма. 

В сериала “Приятели” Рейчъл казва на Джоуи “успокой се, това не е “Гражданинът Кейн”, а той отвръща “опитвала ли си се да издържиш “Гражданинът Кейн”? “да, много е скучен, а трябва да е голяма работа” и той е огромна работа! Да, в днешното модерно и бързодвижещо се ежедневие, може би е трудно да се възприеме по същия начин, но е факт, че без този филм, днес много други нямаше да съществуват. Орсън Уелс е велик режисьор, актьор и творец, който освен огромно кино наследство, оставя и многобройни цитати, пазени и до днес, които продължават да са актуални не само в киното:

 “If you want a happy ending, that depends, of course, on where you stop your story.”

 

 “Ако искаш щастлив край, зависи къде ще спреш историята си.”

 

“We're born alone, we live alone, we die alone. Only through our love and friendship can we create the illusion for the moment that we're not alone.”

 

 “Ние се раждаме сами, живеем сами, умираме сами. Само чрез любовта и приятелството можем да създадем илюзията на момента, че не сме сами.”

 

“Create your own visual style... let it be unique for yourself and yet identifiable for others.”

 

 “Създай собствен визуален стил...нека бъде уникален за теб и в същото време разпознаваем за другите.”

Прочетете и необикновената история на Олимпия дьо Гуж.

Олимпия

бюлетин

още авангарт