80-ото издание на наградите „Златен глобус“

Победители и най-интересни моменти

Холивудските звезди стъпиха на килима на 80-ото издание на наградите „Златен глобус“ в The Beverly Hilton. Водещ беше Джерoд Кармайкъл, който откри речта си с репликата „тук съм, защото съм черен!“ и започна монолога си с шега право в сърцето на проблема, която остана водеща в цялото му откриване. 

Веднага след това и наградените доказаха, че разнообразието е на почит тази година. Комедиийният сериал Abbott Elementary – историята на едно училище и нестандартните му цветнокожи учители, спечели призове за най-добра комедия, както и за актьор и за актриса. Наградата за най-добър драматичен сериал отиде при „Домът на дракона“ на HBO Max, а пък тази за лимитиран – при „Белият лотос“ на същата платформа. Дженифър Кулидж връчи наградата за най-добър поддържащ актьор, а малко по-късно отнесе наградата за най-добра поддържаща актриса за ролята си на Таня в „Белият лотос“ и благодари на създателя Майк Уайт с трогателна реч. На сцената тя беше по-забавна и от водещия, разказвайки как се е притеснявала, че ще падне на излъскания под или ще сбърка имената на номинираните. Накрая прекръсти статуетката, като я връчи с думите „и „Оскарът“ отива при“. Майк Уайт се пошегува, че е щял да направи речта си на италиански, но вече е пил твърде много, тъй като няма храна, а само пиене.


Най-добър актьор в лимитиран сериал стана Еван Питърс за впечатляващата си роля като серийния убиец Джефри Дамър. С много от телевизионните звезди на килима сме имали интервюта: Дженифър Кулидж, Мъри Ейбрахам, Мили Алкок и Ема Дарси от „Домът на дракона“, както и Кейли Куоко от „Стюардесата“, която е в много напреднала бременност. 


Разнообразието продължи и при филмите победители! Шедьовърът на Мартин Макдона „Баншите от Инишерин“ спечели наградата за най-добър филм комедия или мюзикъл, както и за най-добър сценарий, а великолепният Колин Фарел стана най-добър актьор. Историята на Мартин Макдона за едно разбито приятелство и последиците от това е определено един от филмите на годината. Очакваме го и у нас в кината от 3-ти февруари. 

Най-добра актриса в раздел комедия или мюзикъл стана Мишел Йо за ролята си в необичайната фантастична комедия „Everything, Everywhere, All at once“. Там тя е жена, която паралелно съществува в няколко свята, но това, което никога не се променя е любовта към мъжа ѝ. Неговата роля се изпълнява от Джонатан Ке Куан – актьор, когото познаваме като малкото момченце от „Индиана Джоунс и храмът на обречените“. Той бележи завръщането си като актьор над 30 години по-късно и благодари на Стивън Спилбърг, защото никога не трябва да забравяш от къде си тръгнал

Самият Спилбърг взе наградата за най-добър режисьор за „Семейство Фейбълман“, а филмът стана най-добра драма. Автобиографичната история на режисьора заслужено получи своите призове. Невероятно талантливият Остин Бътлър благодари на покойната си майка и на самия Елвис Пресли за наградата за най-добър актьор. Остин се подготвя за образа две години и е фантастичен като Елвис. 

Анджела Басет спечели втория си „Златен глобус“ за „Уаканда Завинаги“ – първата ѝ награда е за ролята на Тина Търнър през 1994 година за „What’s Love Got to Do  with it“. Съпругът ѝ, Кортни Би Ванс, гордо я снимаше през цялото време. Кейт Бланшет взе наградата най-добра актриса за ролята си на ексцентричния диригент Лидия Тар във филма „Тар“. 

Другата заслужена награда на вечерта беше тази за „Пинокио“ на Гийермо Дел Торо. Джъстин Хъруиц спечели за музиката си във „Вавилон“ – страхотен композитор, който работи заедно с Деймиън Шазел от самото начало. 

С почти два милиарда долара приходи за „Аватар: природата на водата“, Джеймс Камерън каза на червения килим, че стриймингът не може да измести големия екран и тези награди са доказателство колко добре големият и малкият екран могат да се допълват. 

Еди Мърфи взе наградата за цялостен принос Cecile B. DeMille и сподели, че най-важното, което е научил в живота, е да „си плащаш данъците, да си гледаш работата и да не споменаваш името на съпругата на Уил Смит.“ Режисьорът Райън Мърфи беше отличен с другата голяма награда за принос – „Каръл Барнет“ и призова за още по-задълбочено приемане на всички различни хора. 

бюлетин

още реакция