Зад кадър с „Домът на дракона”

Запознаваме се ексклузивно със създателите и част от звездите.

“Домът на дракона” на HBO Max е сбъднатата мечта на създателя си Райън Кондал.


“За мен всичко започна преди 20 години, когато открих книгите,” разказва той. “Беше преломен момент в моето развитие на пишещ човек. Точно бях завършил университет и се чудех какво да правя с живота и кариерата си. Исках да съм истински сценарист, но бях просто хлапе от Ню Джърси и не знаех как точно да го направя. Работех нещо съвсем различно и пишех нощно време, учейки се. Тогава попаднах на книгите на Джордж Мартин и бях много впечатлен. Огромен фен съм на фантастиката, както и на Толкин и точно по това време “Властелинът на пръстените” на Питър Джаксън предстоеше да излезе. Беше подходящо време за мен да потъна в света на книгите на Джордж Мартин и да ги изучавам едновременно като фен и като някой, който пише. Години по-късно, когато най-после влязох в индустрията като сценарист, имах възможността да се запозная с Джордж. Снимах филм в Санта Фе, Ню Мексико, където живее той и помолих агентите ми да се свържат с него и да го поканя на вечеря. За моя изненада той се съгласи и ние много се харесахме. Това беше преди около 10 години, станахме приятели и поддържахме връзка през годините. Той също хареса работата ми като сценарист и когато стана ясно, че HBO искат да продължат успеха на “Игра на тронове” по някакъв начин и търсеха хора, Джордж им каза за мен. Така че всичко е комбинация от това, че съм фен на книгите от години, както и разбира се, доза късмет. Но той идва при смелите, нали така?”  

Макар и вече подновен за втори сезон, сериалът губи една от основните си движещи сили – режисьора Мигел Сапочник. Той стои зад много големи и важни епизоди от “Игра на тронове”, но призна, че се чувства изтощен и се оттегля. Но преди това отговори на въпросите ни като, например, как е станал част от проекта:


“Райън ме покани. За мен имаше идеи, които не бяхме пробвали преди това, особено в създаването на женските персонажи и беше чудесна възможност за нова страница в историята чрез техните очи. Историята не е същата като в “Игра на тронове”. Един много по-интимен портрет на семейство, което се саморазрушава. Идеята за тези две момичета, които израсват в патриархално общество и единственото, което се очаква от тях е да бъдат машини за бебета, а те смятат обратното, за мен вече беше интересен обрат.” В епизод 6 виждаме вече порасналите принцеса Ранира и Алисънт Хайтауър. Семейството значително се е разраснало и са минали години на постоянни игри на нерви между двете. Актрисите, които поемат образите, са британките Ема ДАрси и Оливия Кук. Ема има опит в по-малки продукции преди това и е популярна с позицията си да се идентифицира като “non-binary” или иначе казано да не се ограничава с определение, че принадлежи към който и да било пол. Оливия е позната на зрителите от малка след сериали като “Бейтс мотел” и филми като “Звукът на метала”. 
Принцеса Ранира язди дракони, първата кралица на трона е – как се справи с тази героиня?


ЕМА: Бях веднага привлечена от нея още от сценария, тя наистина е човек, който се опитва да живее истински. В нея има борба между това, което светът й казва, че трябва да бъде и това, което тя иска. Чувства се като аутсайдер – и в семейството си, и в целия двор. Тя няма усещане за компромис и въпреки самата нея, непрекъснато попада в сложни ситуации. А това за мен е очарователно и проблематично! 


Оливия, как се вписва Алисент в тази ситуация – от близки приятелки отношенията им се променят?


ОЛИВИЯ: Тя е в особена ситуация. Нейният баща има сериозни политически амбиции и въпреки че той наистина я обича, Алисент е предмет и фигурка в плановете му. Тя е продукт на традициите и патриархалното общество. В крайна сметка в момента, в който ние поемаме героините, за нея става ясно, че може би се е заблуждавала толкова години.    


ЕМА:Всъщност виждаш две жени, жертви на ужасяващ родителски подход! И именно поради факта, че има толкова много теми за патриархата и омразата към жените, ние двете сме тук. По много елегантен начин показваме контрола, който такъв вид общество упражнява върху тях. Един от основните въпроси за мен беше – как жена владетел може да се пребори с всички тези предразсъдъци спрямо пола си и да не се съобразява с етикети. 


А младият актьор Фабиен Франкел е Сър Кристен Коул – той има интересни отношения и с двете приятелки - човек със силна съвест, той е отдаден рицар, но страда от своите демони.


“Кристен Коул е единственият герой от Дорн тук и за мен беше много интересно да разбера повече за отношението към хората. Беше предизвикателство да проуча повече за семейство, което се държи по определен начин и което не е на власт - това беше основното за мен. “

“Домът на дракона” е достъпен в HBO Max


бюлетин

още интеракция