Ексклузивно с Ф. Мъри Ейбрахам и Майкъл Империоли

Говорим с двамата награждавани актьори за ролите им в новия сезон на „Белият лотос“.

В новия сезон на успешния и награждаван сериал на HBO MAX „Белият лотос“ се запознаваме с приключенията на нова група привилегировани богаташи, този път в Сицилия. Черен хумор, сложни отношения и много човешки недостатъци са в основата на всеки един от тези персонажи.

Бърт, Доменик и Алби Ди Грасо са баща, син и внук, които идват от Щатите, но са със сицилиански корени. Три различни поколения, които се борят със собствените си проблеми и желания. Бърт не прекланя глава пред напредващата си възраст и продължава да флиртува с жените за ужас на сина си и внука си, докато Доменик има проблеми с връзките и не е сигурен как да си върне жената, която обича. 

Срещам се с великолепните актьори, които влизат в образите на Бърт и Доменик – Ф. Мъри Ейбрахам и Майкъл Империоли. Мъри е може би най-добре познат като Антонио Салиери от шедьовъра на Милош Форман „Амадеус“, за който печели „Оскар“. Актьорът е израснал в семейство от сирийско-италианско-американски произход. В началото на името му е първата буква от името на баща му Фахрид, която той добавя като псевдоним. Мъри е бил част от успешни продукции като „Белязаният“, където е наркодилърът Омар Суарез; в сериала „Homeland“ е специалистът по тайни операции Дар Адал; в „Гранд хотел „Будапеща“ е мистериозният г-н Мустафа. Играе съперник на Шон Конъри в два филма: „Името на розата“ и „Да намериш Форестър“. Днес на 83 години, Мъри приема философски възрастта и се наслаждава на малките неща – да бъде добър съпруг, баща и дядо.

Майкъл Империоли става световноизвестен като Кристофър Молтисанти – протежето на Тони Сопрано в смятания за най-добър сериал на всички времена – „Семейство Сопрано“. Има две номинации за „Златен глобус“ и една награда „Еми“ за ролята. Актьорът е бил част от филми като „Добри момчета“, „Лоши момчета“, „Малкълм Екс“, „Баскетболни дневници“, „Лятото на Сам“. Сценарист е на пет епизода от „Семейство Сопрано“. Известен е и с готварските си умения, свири на китара и пее в групата „Zopa“. Днес живее между Ню Йорк и Ел Ей със съпругата си и трите им деца. 


Когато правих интервютата миналата година за първи сезон, бях в Сицилия!

Майкъл: Къде точно беше?

Близо до Палермо, Скала деи Турки, и беше много красиво, всички се забавляваха, а аз бях във виртуални интервюта! Но беше страхотно и се радвам, че новият сезон е в Сицилия. И точно вашите герои имат специална връзка с мястото. Може ли да ми разкажете повече?

Мъри: Много е трудно да го дефинирам точно, тъй като смятах, че познавам Италия много добре. Работил съм навсякъде – от север до юг, говоря някакъв италиански, наполовина съм италианец и бях много изненадан колко различни са сицилианците! Те са много специфични, имат си собствен език.

Те не са италианци, те са сицилианци!

Майкъл: Така си е.

Мъри: Те са горди хора, както всички италианци всъщност. Но сицилианците имат свои особености, върху които е интересно да се разсъждава. Носят нещо много оригинално в себе си, на което аз реагирам и което харесвам. Толкова добре ме накараха да се чувствам, че може би някой ден бих заживял там. Винаги съм смятал, че бих живял в Рим, но Сицилия ме покори. Хората са топли по един много специален начин. Първо са малко по-дистанцирани, но приемат ли те, тяхната къща е и твоя.


Така е! Майкъл, какво можеш да ми кажеш за връзката на твоя герой с баща му и сина му? Tова е тройка, която не очаквах да се появи.

Майкъл: Моят герой е в капан между двамата, защото е междинно поколение. Бърт е по-патриархален, а синът му Адам идва от поколението на #metoo и иска да промени закостенелите вярвания. Аз съм по средата – героят ми вижда проблемите на Бърт, но и мъдростта му, същевременно забелязва как Адам върви напред, борейки се с предразсъдъци. Но съзнава и възможните рискове при залитане в една или друга посока. Когато се запознаваме с моя герой, той не е много сигурен накъде да тръгне.


И двамата сте играли емблематични персонажи в киното и телевизията. Винаги ми е много интересно как се избира следваща роля. Защо вие избрахте точно тези герои?

Мъри: Така, както го казваш, звучи все едно има много проекти, от които да избираме, но уви, не е точно така. Предлагат ми различни неща, но когато нещо е толкова добро, просто казвам „благодаря, много благодаря“! Между другото, и аз съм православен.

Сериозно?

Мъри: Да, бях момче около олтара, сирийски православен християнин.

Как така?

Мъри: Баща ми беше от Сирия.

Това е много интересно! Майкъл, а ти, след като изигра любим персонаж на няколко поколения, как подходи към следващите си превъплъщения?

Майкъл: Съгласен съм с Мъри, не е като да има няколко неща, от които да избираш. Идват на вълни, по малко. Не бях гледал първи сезон, когато ми предложиха това – разбрах само „Сицилия“ и „четири месеца“! Това беше от решаващо значение. Дори да не се получеше, щях да съм изкарал четири месеца там. После пристигнаха няколко сцени и ми се стори доста интригуващо. Изгледах първи сезон и си казах „уау“. Сценарият, режисурата и актьорската игра бяха на такова високо ниво, че веднага се съгласих!

Благодаря ви, беше удоволствие и нямам търпение да видя какво ще се случи с вашите много човешки и пълни с пороци герои!


белият лотус HBO Max интервю

бюлетин

още интеракция