Дженифър Кулидж: Бях решила, че ще ям и пия, докато се приключи

Ексклузивна среща със звездата, изиграла редица култови роли в "Американски пай”, “Професия блондинка”, “Шампионите”, а сега и в "Белият лотос" по HBO.

Тя е изиграла емблематични образи като майката на Стифлър от “Американски пай”, Полет от “Професия блондинка”, Аманда в “Приятели” и Шери Ан в “Шампионите”. А последно сме я виждали и във филма, носител на “Оскар” от тази година – “Момиче с потенциал”. Срещам се с Дженифър няколко седмици преди актрисата да навърши 60 години и си говорим за комедийния й талант, както и последните й предизвикателства на малкия екран. 

В новия сериал на HBO “Белият лотос” тя влиза ролята на Таня – заможна, видимо лабилна жена, която се възстановява от смъртта на майка си, пътувайки съвсем сама в търсене на любовта. Действието се развива в хавайския курорт Мауи и проследява ваканциите на различни гости на хотела в рамките на една седмица, докато си почиват в място, считано за рай. С всеки изминал ден обаче усещането за безметежност на острова бива изместено от неочаквани усложнения и за туристите и за веселите служители на хотела. 

Дженифър, за мен е удоволствие да се запознаем! 

И за мен! Здравей!

Мислех си за това как се създава емблематичен герой, а ти имаш толкова много в кариерата си! Как си избираш ролите и има ли конкретна, която е променила професионалния ти път?

Хората те наемат на работа според последната роля, в която са те виждали и минаваш през най-различни периоди. Когато направих “Шампионите”, например, след това за дълго време ми предлагаха роли на дами, влюбени в пластичната хирургия с множество намеси, златотърсачки. След това получавах толкова много сценарии и всичките бяха с абсолютно същата жена, никакви други опции!

Предполагам не е много забавно за един актьор, тъй като е интересното в актьорската професия е именно да влизаш в различни образи.

Така е, но това е на периоди. След всеки образ, получавах само подобни предложения – след Полет от “Професия блондинка”фокусът беше върху "странната най-добра приятелка". Но нямах желание да се повтарям, тъй като Полет беше наистина страхотна. Всичко започна с майката на Стифлър и така дойдохакуп предложения за майки прелъстителки и млади момчета. А пък аз наистина не бях сигурна колко такива роли исках да направя още след “Американски пай”. Там се получи страхотно, но не исках да съм само това. Играла съм и много несигурни в себе си хора. Горе-долу тези три категории ми се предлагаха непрекъснато.  

Тази героиня няма нищо общо с другите. Тя също е несигурна, но досега не съм играла толкова сложен персонаж – изтормозена и...

Тъжна? Тя изглежда много тъжна. 

Тъжна, да. Тя е в момент от живота си, в който иска да се отърве от тази тъга и да има хубав живот, да се изправи очи в очи с демоните си. Таня е пренебрегнато богато момиче – това беше усещането ми за нея и начинът, по който реших да я изиграя. Веднага ми хареса, но беше подходящ момент за мен. Бях изкарала осем месеца, ядейки веган пица и сладолед, освен това мислех, че всички ще сме умрели до този момент от коронавирус и че няма да оцелеем. Бях решила, че ще ям и пия, докато се приключи, виждаше ми се неизбежно. Тогава сценаристът Майк ми предложи ролята и все още бях жива, първо му казах, че не съм готова и не съм в добра форма. Опитах се да се измъкна и той ми изпрати съобщение, което гласеше “страх ли те е?” 

Това работи винаги и при мен! Благодаря ти!

“Белият лотос” е достъпен за гледане в HBO GO

бюлетин

още интеракция