Издателство „Колибри“ представя 30 бисера от литературата на XX век

Любими заглавия в нова книжна поредица.

Повече от 30 години издателство „Колибри“ ниже ревностно бисер след бисер като реверанс към взискателните български читатели, включително отвъд пределите на страната. Повече от 30 години екипът на издателството посреща предизвикателства от най-различен порядък, стараейки се да ги превърне в свои силни страни. 


Рано или късно този дух на съзидание, последователност и всеотдайност се отплаща: днес „Колибри“ е сред издателствата, схващани като незаобиколим фактор и мерило за професионализъм в бранша. Всяка нова стъпка на „Колибри“, всеки нов проект се радва на интерес от страна на публиката и дава тласък на продуктивни дискусии.


Настоящатата бисерна поредица няма да бъде изключение. Защото е израз на трайната ни нагласа да съдействаме на читателите в подбора на автори и произведения, които биха представлявали чест за всяка библиотека. Поредицата обхваща едни от най-бележитите творци на миналия век, образци на модерната проза, както и заглавия акценти в каталога на „Колибри“, пожънали значителен успех през годините. Налице са нови преводи на класически произведения („Нежна е нощта“ и „Великият Гетсби“ - две от най-славните и разпознаваеми творби на Франсис Скот Фицджералд, „Среднощни деца“ на Салман Рушди - през 2008 г. романът е определен като най-добрия избор в историята на наградата „Ман Букър“).  в т.ч. творби, които публикуваме по настояване на читателите („Пътешествие до края на нощта“ на Луи-Фердинан Селин, „Извън Африка“ на Карен Бликсен, „Строго охранявани влакове“ на Бохумил Храбал), както и неиздавани у нас произведения („Магът“ на Джон Фаулз, „Кучешки години“ на Гюнтер Грас), запълващи „бели петна“ в рецепцията на творчеството на въпросните белетристи. Някои от заглавията споделят един том – например „Смях в тъмното“ и „Поп, дама, вале“ на ненадминатия стилист Владимир Набоков и „Добър ден, тъга“ и „Обичате ли Брамс?“ на Франсоаз Саган, определяна като един от най-блестящите и чувствителни френски писатели.