Какво не знаем за Вирджиния Улф?

Депресия при завършека на всеки роман, страх от секс и още.

Вирджиния Улф е меланхоличната британска кралица на прозата, чиито произведения не спираме да препрочитаме в различни етапи от живота си. Все ни учи на нещо и не спира да ни вдъхновява. Познаваме добре разказите и есетата ѝ, неведнъж сме плували и в дълбините на романите ѝ. Дали обаче познаваме човека зад образа на писателя? Днес ви повеждаме на вълнуващо пътуване към заключените собствени стаи на Вирджиния:

Вирджиния Улф за пръв път прави опит за самоубийство, скачайки от прозорец, когато е на 22 години. Оказва се, че прозорецът не е достатъчно висок, за да причини фатални поражения на тялото ѝ.

Малко известен факт е, че Улф проявява остра критика към хранителните навици по време на вечеря. Често прави забележка на приятелите си, че или се хранят с прекалена липса на грация, или пък ядат твърде ентусиазирано.

За смъртта си Вирджиния казва, че някой ден това ще бъде “онова събитие в живота ми, което никога няма да мога да опиша.”

Като тийнейджър Улф така силно се ужасява от контакта с хора, че дълго време се изчервява, когато някой ѝ говори и е напълно неспособна да поглежда непознат в очите.

Любопитен факт е, че в много ранна възраст Улф измъчва по-голямата си сестра, като драска с ноктите си по стената.

Писателката има своите нетрадиционни навици и страхове. Едно от най-омразните неща за писателката е да застава пред фотографски обектив.

Когато е на 27 години, Вирджиния признава, че се страхува от секса.

Улф споделя, че се чувства нещастна за почти цяло денонощие, след като доведеният ѝ брат Клайв се подиграва на шапката ѝ.

След като встъпва в брак Вирджиния решава, че е необходимо да се научи да бъде по-добра домакиня. Записва се на готварски курс. Малко след това по случайност изпича сватбената си халка в пудинг.

По време на Втората световна война, когато изглежда, че нацистите ще победят, Улф и съпругът ѝ Ленард решават да сложат край на живота си като се отровят с ауспуха на колата. Двойката постоянно държи огромно количество петрол в гаража си за всеки случай.

The Daily Beast

Оказва се, че Вирджиния е сложен и капризен клиент. Редовно спори със собствениците на магазините относно това какво е намалено и какво тя си представя, че е по-подходящо да бъде намалено.

Улф е на 13 години, когато губи майка си Джулия. По повод смъртта ѝ казва: “Това беше най-великата катастрофа, която можеше да се случи!”

Британската писателка не спира да слуша късните квартети на Бетовен докато пише “Вълните”.

Веднъж Улф казва: “Не харесвам стари жени, които къркат.”

Вирджиния изпада в дълбока депресия при завършването на всеки роман.

Улф никога не е добре информирана за модните течения и постоянно се тревожи дали е подходящо облечена за мероприятията, които посещава.

Джулия - майката на Улф, я обучава на латински, френски и история, още преди да навърши 7 години.

Когато преподава в колежа, Улф кара студентите си да пишат есета за самите себе си.     

Цял живот Улф е пламенен фен на музикалните концерти и операта.

Съвсем скоро на български излязоха и нейните пленителни разкази. За разлика от романите, с които Вирджиния Улф е най-вече известна, в разказите ѝ има повече ритъм, отколкото наратив. Самата тя споделя:

"За мен ритмическата проза е по-естествена, отколкото повествователната, но тогава се налага да измислям някакво спасително сюжетно въже, което да хвърля на читателя“.

бюлетин

още авангарт