"Номадландия" със "Златен Лъв" от фестивала във Венеция

Представяме ви най-доброто от едно различно издание.

Независимо, че годината е лишена от всякакви културни и масови събития, филмовият фестивал във Венеция все пак се случи и се пожъна абсолютен успех. Още с откриването на събитието президентът на журито Кейт Бланшет и носителката на почетна награда – Тилда Суинтън предизвикаха фурор с появяването си на един различен и доста празен червен килим. Двете дами са сред най-колоритните фигури в шоубизнеса и знаят как да впечатляват. Артистичният директор на фестивала Алберто Барбера сподели опасенията си, че екипът до последно е очаквал всичко да се обърка, въпреки че са разполагали с изключително добре подготвен план с мерки срещу COVID-19. И в крайна сметка, атмосферата изглеждаше много приятна и без напрежение, а маските бяха задължителни. Залите бяха наполовина празни, но това даваше възможност на все пак успелите да стигнат – творци или журналисти, да се чувстват спокойни.

Заглавията в програмата бяха по-малко, американските актьори и продуценти не стигнаха до Лидо, тъй като пътуването им беше сложно, а другата почетна носителка на награда – режисьорката Ан Хуей също едва стигна до церемонията. Италианската драма "Връзки" откри фестивала, а зрителите у нас ще имат удоволствието да го гледат като част от тазгодишното издание на CineLibriТилда Суинтън и режисьорът Педро Алмодовар представиха късометражния си проект “The Human Voice”, хванати за ръце на килима. 

Силното женско присъствие на фестивала тази година беше абсолютно осезаемо и чакано. Голямата награда “Златен лъв” беше приета чрез видео връзка. “Номадландия” на китайката Клои Жао е с мощното присъствие на актрисата Франсис Макдорманд. Драмата за жена, която губи всичко след икономически колапс на градчето си и е принудена да живее по пътищата в каравана, за да намери нов дом, е по книгата на журналистката Джесика Брудер. Тя я пише през 2017 година, след като наблюдава големи американски общности, обикалящи страната в търсене на нов живот.

“Благодарим ви, че ни разрешихте да стигнем до вас по този странен начин”, сподели Макдорманд. “Но сме много благодарни, че все пак стигнахме. Ще се видим по пътя!”

Филмът, който е считан за основен претендент на предстоящите награди “Оскар”, беше излъчен паралелно и на фестивала в Торонто, който също върви в момента от части на живо, от части виртуално. 

Призът за най-добра актриса отиде при британската актриса Ванеса Кърби, която впечатли критици и жури с ролята си в “Pieces of a Woman”на Корнел Мундруцу заедно с Шая Лебьоф. Двамата герои губят бебето си при раждане. Сюжетът е базиран на истински преживявания на режисьора и сценаристката, които са партньори и в живота. А Ванеса Кърби познаваме от хитовия сериал “The Crown” в ролята на принцеса Маргарет, както и от блокбъстъра “Хобс и Шоу”. Кърби беше част и от друго силно заглавие във Венеция – “The World to Come”, където с Катрин Уотърстоун са в ролите на жени от фермерска общност в 19-ти век, които се влюбват. 

Изключителният Пиерфранческо Фавино си тръгна с приза за най-добър актьор за филма “Padrenostro” – история за приятелството между две момчета. Фавино е в ролята на бащата на едното от тях и е част от терористична организация. Актьор с богат опит и талант, той впечатли зрители и критика миналата година с филма “Предателят”, където беше в ролята на мафиота Томазо Бушета. 

Сред другите заглавия, които не са за пропускане, са мексиканският “New Order”, британската комедия “The Duke” с Джим Броудбент и Хелън Мирън, както и “Dear Comrades!” на ветерана Андрей Кончаловски.

Алберто Барбера и екипът му успяха напук на всички очаквания за провал да внесат глътка свежест в един лишен от културни събития живот и да докажат за пореден път, че добрите филмови истории нямат граници. 

GOLDEN LION: Nomadland, Chloé Zhao

SILVER LION – GRAND JURY PRIZE: New Order, Michel Franco

SILVER LION – AWARD FOR BEST DIRECTOR: Kiyoshi Kurosawa, Wife of a Spy

SPECIAL JURY PRIZE: Dear Comrades!, Andrei Konchalovsky

AWARD FOR BEST SCREENPLAY: Chaitanya Tamhane, The Disciple

COPPA VOLPI for Best Actress: Vanessa Kirby, Pieces of a Woman

COPPA VOLPI for Best Actor: Pierfrancesco Favino, Padrenostro

MARCELLO MASTROIANNI AWARD for Best Young Actor or Actress: Rouhollah Zamani, Sun Children

ORIZZONTI AWARD FOR BEST FILM: The Wasteland, Ahmad Bahrami

ORIZZONTI AWARD FOR BEST DIRECTOR: Lav Diaz, Genus Pan

SPECIAL ORIZZONTI JURY PRIZE: Listem, Ana Rocha de Sousa

ORIZZONTI AWARD FOR BEST SCREENPLAY: Pietro Castellitto, I Predatori

ORIZZONTI AWARD FOR BEST ACTRESS: Khansa Batma, Zanka Contact

ORIZZONTI AWARD FOR BEST ACTOR: Yahya Mahayni, The Man Who Sold His Skin

ORIZZONTI AWARD FOR BEST SHORT FILM: Entre Tu Y Milagros, Mariana Saffon

VENICE SHORT FILM NOMINATION FOR THE EUROPEAN FILM AWARDS 2020:The Shift, Laura Carreira

VENICE AWARD FOR A DEBUT FILM: Listen, Ana Rocha de Sousa

GRAND JURY PRIZE FOR BEST VR IMMERSIVE WORK: The Hangman at Home, Michelle and Uri Kranot

BEST VR IMMERSIVE USER EXPERIENCE: Finding Pandora X, Kiira Benzing

BEST VR IMMERSIVE STORY: Killing A Superstar, Fan Fan

бюлетин

още реакция