Венеция обича Тилда Суинтън

Актрисата с награда за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция.

La Biennale

Британската актриса, любима на Лука Гуаданино, братята Коен, Уес Андерсън, Джим Джармуш, Педро Алмодовар и зрителите, заедно със 73-годишната режисьорка Ан Хуей, ще бъдат отличени с награда "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция, който ще се проведе от 2 до 12 септември.

Алберто Барбера, директор на престижния фестивал, твърди за Суинтън, че е "безспорно една от най-оригиналните и талантливи артисти на века".

Тя преминава със завидна лекота от независимо кино в големи холивудски продукции, вдъхвайки живот на необичайни, различни и дори странни герои. Всяко превъплъщение на Суинтън е безстрашно хвърляне в дълбокото, предизвикващо обикновеното. Приемайки наградата, Тилда Суинтън сподели, че фестивалът във Венеция е скъп на сърцето й вече цели три десетилетия. 

Да дойда във Венеция точно тази година, за да празнувам безсмъртното кино и победоносното му оцеляване, въпреки всички предизвикателства, пред които се изправяме, ние и киното, заедно, е истинска радост за мен.

Ан Хуей е една от най-добрите режисьорки в Азия и е част от хонконгската "нова вълна" в киното от края на 70-те и 80-те години. Сред най-известните й филми са "Златни времена", "Обикновен живот", "Летен сняг".

Пълната програма на 77-мото издание на фестивала ще бъде обявена на 28 юли. За момента е ясно, че председател на журито ще бъде актрисата Кейт Бланшет.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция