Какво да очакваме от тазгодишния филмов фестивал във Венеция

Лука Гуаданино, Джия Копола, Клои Жао, Андрей Кончаловски и още звездни имена.

Независимо, че Италия беше една от най-засегнатите държави от световната пандемия, те винаги са доказвали, че са от най-смелите. Филмовият фестивал във Венеция е едно от малкото събития, което все още предстои да се случи на живо, а не във виртуалното пространство. Творческият директор на фестивала Алберто Барбера винаги успява да изненада публиката като включва филми от платформи като Нетфликс и заглавия като “Жокера”, които не се считат за много подходящи за фестивали. Но именно “Жокера” спечели голямата награда миналата година и често победителите във Венеция се смятат за сигурни участници в предстоящите награди “Оскар”. 

Целият сезон на наградите за тази и следващата година се измества във времето, тъй като церемонията по връчването на “Златен глобус” ще се случи на 28-ми февруари, а тази на наградите “Оскар” чак на 25-ти април 2021. Връчването на престижните телевизионни отличия “Еми” ще се случи на 20-ти септември тази година и за водещ е обявен Джими Кимъл, макар да не е ясно дали ще има церемония на живо. 

С искрено нетърпение обаче, кино феновете очакваме да видим фестивала във Венеция, който ще бъде с намалена програма, прожекции на открито, частично виртуални гости, освен тези на живо и, разбира се, спазване на всякакви останали противоепидемични мерки. Начело на журито на състезателната програма, съставено предимно от дами, е актрисата Кейт Бланшет, а това на програма “Хоризонти” ще се оглави от френската режисьорка Клер Дени.

Кадър от "Lacci"

Събитието ще бъде открито на 2-ри септември и ще продължи до 12-ти септември с филм на италиански режисьор. За последен път това се е случило през 2009-та година с филма на Джузепе Торнаторе “Baaria”.

77-то издание на фестивала ще започне с “Lacci” на Даниеле Лукети – история, чието действие се развива между Рим и Неапол, проследяваща живота на семейство, застрашено от разпадане заради афера. Филмът е извън съсетзателната програма заедно с още 7 заглавия, сред които британската комедия “The Duke” с Джим Броудбент и Хелън Мирън, както и “Love after Love” на Ан Хуей.  Хуей ще бъде отличена със специална награда за цялостно творчество, а сред другите получатели на такъв приз е и актрисата Тилда Суинтън. Силното женско присъствие тази година фестивала веднага прави впечатление.

Режисьорите Абел Ферара и Лука Гуаданино ще преставят документални проекти. Ферара показва “Sportin’ Life” – поредната му колаборация с актьора Уилям Дефо, където освен него и преживяванията им с филма “Сибир”, ще видим и части, вдъхновени от ситуацията на пандемия. А Гуаданино ще ни разкаже историята на един от най-големите дизайнери на обувки – Салваторе Ферагамо. В секцията “Хоризонти” ще видим “Mainstream” на внучката на Франсис Форд Копола – Джия. Филмът е за опасностите на модерен любовен тиръгълник и в него участват Мая Хоук и Андрю Гарфийлд. 

Последният филм на китайската режисьорка Клои Жао – “Nomadland” ще бъде показан на 11-ти септември паралелно във Венеция и Торонто, а завездата на филма Франсис Макдормант и самата Жао ще присъстват и на двете прожекции виртуално. Франсис е в ролята на жена, която след икономически колапс на градчето в Невада, в което живее, започва да обикаля с минивана си и намира живот извън традиционното общество. Филмът е и част от състезателната програма на фестивала, като е селектиран и в редица други престижни програми. Определно едно от водещите заглавия на сезона. Освен него ни очакват и новите филми на Андрей Кончаловски и Малгожата Шумовска. 

Франсис Макдормант в "Nomadland"

Ето и целия списък на филмите, които ще се борят за “Златен лъв”:

“In Between Dying,” Hilal Baydarov
“Le Sorelle Macaluso,” Emma Dante
“The World to Come,” Mona Fastvold
“Nuevo Orden,” Michel Franco
“Lovers,” Nicole Garcia
“Laila In Haifa,” Amos Gitai
“Dear Comrades,” Andrei Konchalovsky
“Wife of a Spy,” Kiyoshi Kurosawa
“Sun Children,” Majid Majidi
“Pieces of a Woman,” Kornel Mundruczo
“Miss Marx,” Susanna Nicchiarelli
“Padrenostro,” Claudio Noce
“Notturno,” Gianfranco Rosi
“Never Gonna Snow Again,” Malgorzata Szumowska
“The Disciple,” Chaitanya Tamhane
“And Tomorrow the Entire World,” Julia Von Heinz
“Quo Vadis, Aida?” Jasmila Zbanic
“Nomadland,” Chloe Zhao

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция