Любовни рокендрол истории: Рокетмен в орбита на любовта

Развален годеж, неуспешна женитба, куп любовници и щастлив семеен край – историята на Елтън Джон.

Често се случва да открием думата „рокендрол“ в едно изречение със „секс“ и „наркотици“. Но жанрът не се изчерпва само с това. Както в творчески, така и в личен план, любовта е една от най-силните движещи сили за представителите на рока. След като в последния материал от поредицата „Любовни рокендрол истории“ ви запознахме със сравнително безоблачния романс на Чарли и Шърли Ан Уотс, сега е време да се заровим в историята на един човек с доста по-заплетена биография – Елтън Джон.Първата любов – музиката

Реджиналд Дуайт Йорк e роден на 25 март 1947 г. в семейството на Стенли Дуайт и Шийла Айлийн. Той е първата и единствена рожба на двойката. Атмосферата в дома на Стенли и Шийла не е от най-задушевните – и двамата имат тежки характери и често влизат в спорове един с друг. В резултат подрастващият Редж често се пита дали родителите му не се мразят повече, отколкото се обичат. Но малчуганът бързо намира нещо, което предизвиква у него само приятни емоции – музиката. Първи стъпки в това изкуство предприема още ненавършил 7 години – най-напред прави самостоятелни опити да засвири на пианото в къщата на баба си, по-късно е записан и на уроци. С течение на времето започва да пее и да пише свои композиции.

Ако не друго, в семейството на Реджиналд музикалното изкуство е на почит. Колекцията от плочи на родителите му е богата, а освен това в миналото и двамата имат полу-професионален музикален опит. Но когато Редж е тийнейджър, баща му настоява, че музиката не може да бъде нещо повече от хоби. Г-н Йорк започва да тласка наследника си към кариера в сферата на банковото дело. Естествено се стига и до големи скандали между баща и син. Главата на семейството обаче работи в армията – така през повечето време Реджиналд е под опеката само на своите майка и баба, които са с по-умерени възгледи за избора на професия. Още по-голяма доза свобода младият музикант получава на 14-годишна възраст. Тогава родителите му се развеждат и той остава при майка си. След време тя се жени за мъж на име Фред - художник, който добре разбира и подкрепя артистичните стремления на доведения си син.

В началото на 60-те, все още непълнолетен, Реджиналд започва да свири по баровете в Лондон първо самостоятелно, а след това и с групата Bluesology. По-късно през това десетилетие поставя начало на дългогодишното си сътрудничество с текстописеца Бърни Топин и започва да се представя с псевдонима Елтън Джон. А към края на декадата „новопокръстеният“ започва първата си по-сериозна връзка.

Елтън Джон със своя артистичен партньор Бърни Топин през 1971 г.


Годеницата и любовникът

През 1968-а при едно свое участие в Шефилд Елтън се запознава с местно момиче на име Линда Удроу. Двамата си допадат, излизат заедно на няколко пъти и не след дълго стават гаджета. Линда се мести при своя любим в Лондон, където заживява на квартира с него и вече споменатия Бърни Топин. Обстановката не е особено идилична – най-често младата секретарка покрива разходите на домакинството, докато нейните съквартиранти се мъчат да създадат хит или поне да припечелят от концертна дейност. И все пак връзката ѝ с Редж върви нанякъде – той я изненадва с предложение за брак, макар и поради безпаричие, то да не е съпроводено с пръстен. Линда отговаря с „да“, след което подема подготовката за специалния ден. Насрочен е ден и час за подписване, поръчана е торта за скромната почерпка със семейство и приятели… Всичко върви нормално, докато веднъж Елтън не се прибира подпийнал късно през нощта. Музикантът буди годеницата си и ѝ съобщава, че разваля годежа.

Оказва се, че Елтън е бил навън с колеги. В хода на вечерта те го убедили, че на този етап бракът ще донесе само неприятности за него и за половинката му. Младият артист осъзнал, че не разполага с възможностите да се грижи за семейство, а и дълбоко в себе си изпитвал съмнения, доколко наистина го привлича противоположният пол. Затова, едва прекрачил прага на общия им дом, той казва „Сбогом“ на Линда, събира багажа си и се изнася.


В песента от 1975 г. „Someone Saved My Life Tonight“ Елтън Джон споделя спомени от провалената си връзка и изказва благодарност към Джон Болдри, един от приятелите, убедили го да се раздели с Линда.


Следващата връзка на Елтън се заражда отново на парти. На едно коледно тържество през 1970 г. той се запознава с мениджъра Джон Рийд. По онова време певецът вече се радва на кариерен подем - вторият му албум, излязъл през април, започва да генерира все по-голяма популярност благодарение най-вече на песента „Your Song“. Джон Рийд пък е преминал през няколко престижни позиции в звукозаписни компании и дори може да се каже, че е по-успешен в професионален план от по-възрастния с две години Елтън. От какви подбуди е воден певецът в нощта, когато се запознава с мениджъра, не е ясно. Но е факт, че скоро след това двамата стават любовници. А не след дълго и бизнес партньори.

В интервюта Джон Рийд споделя, че първоначално не е изгарял от желание да става мениджър на Елтън Джон. По онова време Рийд не виждал особен потенциал в англичанина. В края на краищата харизматичният Елтън успява да убеди своя близък да го представлява пред медии, промоутъри и звукозаписни компании. Това се оказва правилен ход и за двамата – Рийд се грижи отлично за интересите на своя клиент, който разгръща творческите и артистичните си заложби и се превръща в световна звезда.

Рийд и Джон в момент на близост през 1979 г.


Седмото десетилетие на XX век се оказва триумфално за Елтън Джон и Джон Рийд. Певецът бележи хит след хит, а благодарение на това мениджърската компания на неговия партньор става все по-влиятелна и богата. В личен план обаче нещата стоят по-различно. До 1976 г. Рийд и Джон поддържат връзка, която не е афиширана публично, но е известна за мнозина в светските среди. В един момент двамата преценяват, че любовните им отношения не вървят достатъчно гладко и ги преустановяват.

Според Джон Рийд раздялата станала факт по настояване на Елтън. Мениджърът твърди, че придобилият известност и самочувствие певец искал да се възползва от всички облаги на звездния си статут, включително и от това да може да прекарва нощите си с новопоявили се обожатели. Професионалната връзка между англичанина и шотландеца обаче не секва – тя продължава чак до края на 90-те.

Откровения, женитба и още откровения

Първото публично разкриване на сексуалната си ориентация Елтън Джон прави през 1976 г. Тогава в интервю за сп. „Rolling Stone“ екстравагантният артист признава, че е бисексуален. Той заявява, че това не е нещо, което е опитвал да скрие – просто до онзи момент никой журналист не бил дръзнал да му зададе въпрос по темата. А че в ежедневието си виртуозът не е бил особено потаен относно своите влечения, доказват документираните неведнъж негови посещения в гей барове и излизания с хомосексуални приятели. Навярно затова откровението му не поражда кой знае каква суматоха в публичното пространство. Но пък и не помага особено на певеца в амплоато му на футболен шеф. През 1977 г. Елтън временно се оттегля от сцената, за да застане начело на любимия си отбор – „Уотфорд“. Британецът се справя отлично с новото занимание, но искреността относно интимния му живот неизбежно води до обидни скандирания по негов адрес от страна на противниковите агитки.

В интервюто за „Rolling Stone“ прочутият музикант прави още едно важно признание – че копнее да бъде обичан и изпитва нужда да създаде семейство. Тогава Елтън изказва предположение, че бъдещата му сериозна половинка ще е от нежния пол, тъй като, по негови думи, жените са по-предани. Навярно воден от тези свои разсъждения, през 1984 г. изпълнителят на „Rocket Man“ сключва брак с германката Рената Блауел.

Рената и Елтън, фотографирани заедно през 80-те години.


В началото на 80-те родената в Мюнхен Рената се мести в Лондон, за да опита да се реализира като музикален продуцент. Именно в звукозаписното студио, където е приета да „чиракува“, се запознава с Елтън Джон. Двамата споделят сходно чувство за хумор и любов към музиката и бързо се сближават. С течение на времето Рената навлиза и в професионалното, и в личното обкръжение на звездата. Тя участва в направата на „Too Low for Zero“ и „Breaking Hearts“, двата албума на Джон от 1983 и 1984 г. В годината на 23-те летни олимпийски игри е поканена да се присъедини и към техническия екип, пътуващ с Елтън на турне.

Концертната обиколка, носеща името на издадения неотдавна албум „Too Low For Zero“, следва да стартира на 19 февруари в Нова Зеландия. Дни преди началото Елтън Джон и екипът му пристигат в Австралия, където също им предстоят участия. Докато уж се аклиматизира в южното полукълбо, певецът замисля и изпълнява невероятен план – предлага брак на своята колежка, която междувременно се е превърнала и в негова половинка. Изненадващото предложение, дошло по време на вечеря на 10 февруари, е прието и влюбените пристъпват към незабавни действия за уреждане на сватба. С помощта на антуража на Елтън тържеството е организирано в рамките само на 4 дни. Така на 14 февруари 1984 г. известният изпълнител минава под венчило за пръв път.

Разбира се, сватбата хвърля в недоумение мнозина. Дори някои от най-близките хора на Елтън не очакват, че намеренията и влечението му към Рената са толкова сериозни. Може би най-учуден от развоя на събитията е любовникът Гари Кларк, който твърди, че певецът е участвал в тройка с него и още един мъж само два дни преди да поиска ръката на своята сериозна половинка. Но фактите са си факти – навръх Св. Валентин 36-годишният Елтън Джон и 30-годишната Рената Блауел се бракосъчетават в църква в Сидни. Кум на младоженците е Джон Рийд, мениджърът и бивш любовник на звездата. Междувременно таблоидите пишат, че зад женитбата на Елтън най-вероятно стоят желанието му да прикрие хомосексуалните си похождения или пък стремеж „да влезе в правия път“. В интерес на истината, оказва се, не са далеч от истината. Но кой път е правилният, това е въпросът.

14 февруари 1984 г. — Елтън и Рената позират за фотографите след края на сватбената си церемония.


Уви, бракът между Елтън и Рената е обречен на провал. Прибързаната церемония е последвана не от меден месец, а от споменатото турне на певеца. Все пак в хода на същата година младоженците си вземат почивка, която прекарват в Сен Тропе. Но престоят там не минава благополучно – според разкрития, направени години по-късно от представители на Рената Блауел, тя прави опит за самоубийство по време на ваканцията. Причина за това стават думи на нейния съпруг, според които с връзката им е свършено. До раздяла тогава не се стига, но отношенията между двамата остават все така неясни. Постепенно в медиите започват да излизат пикантни подробности за двойката – че спят в отделни помещения, че Елтън изневерява на съпругата си с различни мъже и т.н.

Публичните появи на г-н и г-жа Йорк, по време на които те демонстрират хармонични взаимоотношения, донякъде оборват клюкарските твърдения. Но с времето тези появи стават все по-редки и се оказва, че в писанията на таблоидите е имало зрънце истина. Неизбежното се случва през 1988 г. – Елтън и Рената се развеждат след само 4 години брак. По силата на брачното споразумение между двамата съпругата получава 5 милиона паунда и къща в английската провинция. С това приключва и нейният престой под светлините на прожекторите – оттогава насам не се е появявала нито по светски събития, нито в медийното пространство.

Ново начало

„Кой път е правилният?“ Това е въпросът, който Елтън Джон си задава след раздялата с Рената. С течение на времето той стига до отговор – правилният път е този, който сърцето, а не пресметливостта, ти подсказва. Гледайки към миналото с нов, отрезвен поглед, Елтън осъзнава, че е опитал да измами себе си и всички останали, женейки се за Рената. В интервюта певецът заявява, че между него и нея наистина е имало нещо специално, но предложението за брак е било по-скоро наивен опит за промяна на ежедневието му, по онова време запълнено основно с мимолетни хомосексуални връзки и употреба на алкохол и наркотици. Елтън смятал, че една добра жена ще съумее да го промени към по-добро. Но вече препатил, певецът споделя, че промяната е трябвало да дойде от самия него и не чрез опит за създаване на фалшиво влечение към отсрещния пол.

В хода на 90-те години Елтън си дава сметка за всичко това и лека-полека започва да променя начина си на живот. През 1992 г., отново в интервю за „Rolling Stone“, Джон разкрива цялата истина за сексуалната си ориентация, а именно, че е гей. Междувременно певецът решава да обнови приятелския си кръг. В една октомврийска вечер през 1993 г. прочутият изпълнител моли свой приятел да организира парти в дома му. Елтън прави това, воден от желанието да се запознае с нови хора в спокойна обстановка. Сред гостите, почти всичките непознати за домакина, се оказва и рекламният агент Дейвид Фърниш.

31-годишният канадец и 46-годишният англичанин остават с добри впечатления един от друг. Скоро след случайното си запознанство се срещат на четири очи и започват любовна връзка. Първоначално близостта им е пазена в тайна. За Дейвид Фърниш това е малко странно, но не и необяснимо – неговият любим не е кой да е, затова е необходимо спазването на дискретност. Но не задълго – към средата на десетилетието Елтън Джон разкрива пред всички, че има нова любовна връзка. Мнозина обаче не подозират, че тя е по-специална от досегашните.

Април 2020 г. — Дейвид Фърниш и Елтън Джон заснемат изпълнение на живо на последния в условията на пандемия.


Дейвид Фърниш не спира да върви по своя професионален път и след обвързването си с Елтън Джон. Музикантът е впечатлен – вместо да се ползва наготово от богатството му, Фърниш продължава да работи за постигането на мечтите си. През 1997 г. например канадецът прави първи стъпки в сферата на киното, към която отдавна изпитва интерес. Той дебютира като режисьор с документалния филм „Elton John: Tantrums & Tiaras“. В него Дейвид проследява процеса по направата на албума „Made in England“ и последвалото го турне. С риск да злепостави своя партньор, във филма Фърниш показва не само позитивните му страни, а и някои сериозни прояви на сприхавост. Филмът е посрещнат с позитивни отзиви и дава добър старт на кариерата на бившия рекламист като филмов режисьор и продуцент. От 2015 г. насам той се изявява и като мениджър на мъжа до себе си.

Първото десетилетие на XXI век е изпълнено със значими събития за Джон и Фърниш. През 2005 г. Елтън предлага брак на своя любим. Е, в интерес на истината, по онова време еднополовите бракове все още не се разрешени във Великобритания. Двамата сключват т.нар. „граждански съюз“ – друга форма на официално признато партньорство. Разбира се, след легализирането на гей браковете през 2014 г., двамата мъже предприемат и тази стъпка. Сватбата на Елтън и Дейвид се провежда на 21 декември 2014 г., точно 9 години след сключването на гражданския им съюз. По това време певецът и кинаджията вече са бащи на две момчета.

През 2009 г., след посещение в дом за деца в Украйна, Джон и Фърниш заявяват готовността си да осиновят 14-месечно момченце, към което са се привързали. Поради законови ограничения и бюрократични спънки обаче намерението не е осъществено. Въпреки това, твърдят запознати, двамата са заделили средства, с които да бъде подпомагано бъдещото развитие на Лев. След неблагополучния опит за осиновяване 63-годишният певец и 48-годишният му партньор прибягват до помощта на сурогатна майка. Резултатът не закъснява – на 25 декември 2010 г. се ражда синът им Закари. Три години по-късно звездното семейство се увеличава с още един член, носещ името Илайджа.

Време за почивка — сър Елтън и неговите момчета по време на ски екскурзия.


Поглед към миналото

Дали обаче, намерил хармония със себе си и своя любим, Елтън Джон успява да запази добри отношения и с бившите си половинки? В интервю за ITV от 2019 г. бившата му годеница Линда споделя, че след внезапната им раздяла е виждала Елтън само веднъж – от публиката на негов концерт. Впоследствие се оказва, че въпреки липсата на активна комуникация помежду им, тя може да разчита на неговата подкрепа.

През 2020 г. на живеещата в САЩ англичанка ѝ се налага да се подложи на скъпо струваща операция на коляното. Изпаднала в безизходица, 76-годишната жена пише имейли до мениджмънта на Елтън с молба за помощ. Те обаче остават без отговор, навярно „затрупани“ под купища други писма от фенове. Линда не губи надежда и опитва друго - среща се с екип на „The Mirror“, а от вестника осъществяват връзка с представители на Елтън Джон. Щом разбира за случая, певецът се съгласява да покрие разходите за интервенцията и така се реваншира на своята бивша приятелка, оказвала му финансова подкрепа в годините, преди той да постигне успех на музикалната сцена.

Линда Удроу позира с архивна снимка на своя бивш годеник.


Легендарният творец твърди, че е в добри отношения и с бившата си съпруга Рената. В различни интервюта през 80-те и 90-те Елтън споделя, че съжалява за разочарованията, на които е подложил тази скъпа за него жена. Двамата успяват да се помирят с настъпването на новия век. В интервю за „Sydney Morning Herald“ от 2007 г. изпълнителят разкрива, че неотдавна той и бившата му партньорка са имали възможност да се срещнат, да поговорят, да се посмеят, да поплачат и да възобновят добрите си взаимоотношения.

През 2020 г. обаче бившите съпрузи се срещат задочно в съда. Рената съди Елтън за нарушаване на споразумение за конфиденциалност, подписано след развода им. Германката, или по-точно нейни представители, твърдят, че в издадената през 2019 г. автобиография на Елтън и във филма „Rocketman“ е разкрита лична информация за нея, която не е трябвало да става публично достояние. Покрай делото става ясно, че в желанието да се отърси от миналото си, г-жа Блауел е сменила името и адреса си, както и, че е променила драстично външния си вид. Краят на тази сага е сложен с изявление на говорител на Елтън Джон, който обявява, че ищцата ще бъде компенсирана финансово за създаденото неудобство и че оттук нататък тя и бившият ѝ мъж се задължават да не коментират публично своята връзка.

Автобиографията на Елтън Джон и филмът „Rocketman“, излезли през 2019 г., стават повод за съдебен спор между него и бившата му жена.


Още по-драматични са отношенията на Елтън Джон с Джон Рийд. Както е известно, Рийд продължава да работи като мениджър на Елтън и след края на интимната им връзка. На прага на новото хилядолетие обаче певецът прекъсва всякакви отношения с бившия си любовник поради управленски гаф. През 1998 г. мъж на име Бенджамин Пийл се сдобива с поверителна информация, съхранявана от фирмата на Рийд. След като прониква в компютрите и преравя боклука на „John Reed Enterprises“, Пийл открива купища банкови извлечения и счетоводни документи. В желанието да „осребри“ разкритията си Пийл ги предоставя на таблоидите, а те с радост раздухват информацията, че Елтън Джон харчи хиляди паундове, понякога в рамките само на ден, за бижута, сувенири, цветя и какво ли още не.

Естествено, наскоро приелият рицарско звание музикант побеснява, след като разбира за случилото се. Първоначално, преди в случая да бъде намесено името на Бенджамин Пийл, Елтън подозира, че някой от служителите на Джон Рийд е продал информацията на жълтата преса. Още по-лошо става, когато след направен одит певецът установява, че мениджърската компания му е начислявала скрити такси за някои свои услуги. В интерес на истината Джон Рийд няма пряка вина нито за изтичането на информация, нито за надценките, на които е подлаган Елтън Джон. Но и двата проблема сериозно подкопават доверито на знаменития клиент у неговия мениджър. Следват съдебни дела, много медиен шум и признание от страна на Рийд, че Елтън вече не само не работи с него, а и не му говори.

Джон Рийд в приятелска прегръдка с Елтън Джон през 1990 г. Днес от топлите им отношения няма и следа.


Разривът в отношенията между Джон Рийд и Елтън Джон води и до семеен скандал. В един юнски ден през 2008 г. музикантът се обажда на своята майка Шийла по неочакван повод – за да я инструктира да преустанови контактите си с разжалвания мениджър и с Боб Хейли, бивш шофьор и асистент на Елтън, изгонен от антуража му също към края на 90-те. Прехвърлилата 80-те си години дама отказва да се подчини на своя знаменит син – за нея Рийд и Хейли са ценни и доверени приятели, от чиято компания не иска да се лишава. Своенравният британец не приема с разбиране гледната точка на майка си и я обвинява в нелоялност, а тя отвръща с тежки думи по адрес на Дейвид Фърниш, който според нея стои зад раздялата на Елтън със старите му другари.

Семейната драма обаче не спира дотук – изпълнителят на „I’m Still Standing“ прекъсва всякакъв личен контакт с майка си в продължение на цели седем години. Стига се дотам, че за 90-я си рожден ден, на който Елтън и семейството му не присъстват, Шийла кани певец-имитатор на сина ѝ, който да забавлява гостите. Поне едно не може да се отрече на носителя на рицарско звание – дори и във времето, в което е дистанциран от майка си, той продължава да покрива някои от основните ѝ разходи. Скоро след 90-годишния юбилей музикантът проявява здрав разум и се сдобрява с майка си. Дори може да се каже, че госпожата има последната дума в конфликта помежду им – след смъртта ѝ, дошла на 92-годишна възраст, медиите разкриват, че Шийла е завещала значителна част от спестяванията си на Боб Хейли.

Поглед към бъдещето

Поне у дома Елтън Джон се радва на абсолютно спокойствие. Връзката му с Дейвид Фърниш навлиза в 30-та си година, техните синовете вече са ученици, а съвсем скоро певецът ще бъде свободен да отделя цялото си внимание на своите най-близки хора. В момента Елтън е на турне, наречено „Farewell Yellow Brick Road“. Обиколката, която започна още преди COVID пандемията, е анонсирана като прощална за знаменития изпълнител. 76-годишният англичанин надали ще прекрати всякакви публични изяви, но е напълно вероятно и разбираемо да намали драстично участията си пред публика, за да се съсредоточи върху семейния живот и отглеждането на своите момчета, които тепърва навлизат в най-вълнуващите години от живота си.

Семейството на Елтън Джон го изпраща на път за концерт през 2018 г. Съвсем скоро този тип раздели ще станат рядкост за изпълнителя на „Goodbye Yellow Brick Road“ — в момента той е на прощално турне.


И така след десетилетия на възходи и падения, срещи и раздели, радости и разочарования, Елтън Джон изглежда щастлив и в професионален, и в личен план. Остава да си отговорим на един въпрос – как той и съпругът му успяват да съхранят връзката си през годините? Според тях това става с много разбиране, подкрепа и обич. Джон и Фърниш споделят и една конкретна традиция, помогнала им да останат близки независимо от всичко – всяка седмица съпрузите си разменят специални писма. В тях всеки разказва за изминалите няколко дни от живота си и напомня на другия колко много го обича. Ако са заедно, Дейвид и Елтън си предават писмата лично, ако са в различни краища на страната – изпращат ги по пощата, ако пък се намират на различни континенти – кореспондират чрез факс. Двамата винаги държат въпросните писма да са написани на ръка. Така, дори разделени от хиляди километри, те подаряват един на друг частица от себе си.

бюлетин

още авангарт