Любовни рокендрол истории, част 3: Деветдесетарски герои

Преминаваме към последното десетилетие на XX век и историите на няколко колоритни личности от него

Често се случва да открием думата „рокендрол“ в едно изречение със „секс“ и „наркотици“. Но жанрът не се изчерпва само с това. Както в творчески, така и в личен план, любовта е една от най-силните движещи сили за представителите на рока. След като разказахме за романтичните моменти в живота на членовете на Beatles, както и на някои от най-значимите пънк музиканти и техните половинки, сега преминаваме към последното десетилетие на XX век и историите на няколко колоритни личности от него.

Кърт и Кортни

Няма съмнение, че Кърт Кобейн и Кортни Лав са най-известната рокендрол двойка на 90-те. През последното десетилетие на XX век те грабват вниманието на медии и публика с оригиналното си творчество, ярките си индивидуалности и необикновената си връзка. Кърт и Кортни “събарят стени” от артистичен и нравствен характер, но успоредно с това сриват и перспективите за благополучно развитие на собствените си животи.

Точната дата, на която Кърт Кобейн се запознава с Кортни Лав не е известна. Различни източници твърдят, че първата среща между двамата се е случила някъде в периода 1989-1991 г. Според едни това станало в клуб, където Nirvana имали участие, според други - на чужд концерт, на който и двамата присъствали. Едно е сигурно - в началото Кърт и Кортни не изпитват влечение един към друг. По онова време той има връзка с друга жена, а тя излиза с Били Корган от The Smashing Pumpkins.

В хода на 1991-а обаче Кортни започва да се увлича по Кърт. Преломен за нея е моментът, когато чува песента “Sliver”. Композицията кара блондинката истински да заобича музиката на Nirvana. Като жест на уважение и симпатия Лав изпраща на Кобейн кутийка във формата на сърце, пълна с дребни сувенирчета. Години по-късно този подарък вдъхновява песента “Heart Shaped Box”. В началото на 90-те обаче проявата на щедрост от страна на Кортни остава без отговор от Кърт.


Няколко месеца по-късно Лав и Кобейн се срещат на концерт в Лос Анджелис. Заговаряйки се по-продължително, те откриват, че имат доста общи неща. Кобейн, който вече е ерген, хлътва по Лав, а междувременно тя прекъсва и без това несполучливата си връзка с Били Корган. Не след дълго фронтменът и фронтдамата се обвързват.

Оттук нататък животът и на двамата започва да тече с бясна скорост. На 17 септември 1991 г. на музикалния пазар излиза “Pretty on the Inside”, дебютният албум на групата на Лав - Hole. Творбата се радва на одобрение сред познавачите на младото алтернативно движение, но за масов хитов статут трудно може да се говори. Седмица по-късно, на 24 септември, е издаден “Nevermind” на Nirvana. Албумът, съдържащ парчета като “Smells Like Teen Spirit”, “Come As You Are” и “In Bloom”, предизвиква фурор и превръща Кърт Кобейн и хората около него в суперзвезди.

В началото на 1992 г., в пристъп на въодушевление, Кърт Кобейн и Кортни Лав решават да сключат брак. Двамата се женят на 24 февруари на импровизирана церемония, провела се в Хонолулу. Булката е облечена в рокля, принадлежала на легендарната актриса и любимка на Кърт Франсис Фармър. Младоженецът пък пренебрегва формалния характер на този тип събития и се венчае облечен в зелена пижама. По това време Кърт и Кортни вече знаят, че скоро ще стават родители. В хода на същата година, на 18 август, се ражда дъщеря им Франсис Бийн Кобейн.

Кърт Кобейн, заедно с Дейв Грол, по време на радио интервю през 1991 г. Кортни Лав вече е влязла в живота на фронтмена. Въпрос на време е двамата да сключат брак и да станат родители.

На този етап Кортни Лав вече се е превърнала в “любимка” на медиите и феновете. Открай време устатата калифорнийка не пести критики към всеки и всичко, което не ѝ харесва. Това, естествено, ѝ спечелва немалко неприятели. С встъпването си във връзка с Кърт Кобейн, Лав става още по-голяма мишена. Редовно по неин адрес се чуват обвинения, че е с фронтмена на Nirvana само защото иска да извлече дивиденти от неговата известност.

Но тези нападки не са съвсем справедливи - по времето, когато се запознава с Кърт, Кортни е не по-малко популярна от него. През 1986 и 1987-а блондинката се снима в два филма на режисьора Алекс Кокс - “Sid & Nancy” (посветен на Сид Вишъс от Sex Pistols и неговата половинка Нанси Спънджън, с Гари Олдман и Клои Уеб в главните роли) и “Straight To Hell”. В последния Лав изпълнява една от водещите роли, в компанията на знаменитости като Денис Хопър, Джо Стръмър и Елвис Костело. Освен това, още от 1989 г., калифорнийката трупа фенове на клубната сцена със своята група Hole. И все пак, голямата слава действително я спохожда с превръщането в мегазвезда на нейния съпруг. В случая обаче внезапния скок в известността ѝ носи със себе си колкото позитиви, толкова и негативи.

Лав се сблъсква не само с обвинения в меркантилност, а и с упреци, че вреди на Кърт в здравословен и творчески план. Подобно на Йоко Оно и Нанси Спънджън, Кортни е набедена, че иска да разбие групата на своя мъж, докато междувременно го тласка към сериозна наркотична зависимост. И ако някои непремерени реплики по адрес на Дейв Грол и Крист Новоселич допринасят за логичността на първото твърдение, то второто е леко пресилено. Факт е, че певицата е активен съучастник в хероиновите авантюри на своя любим, но не е тайна, че Кобейн “лекува” със забранени субстанции хроничните проблеми с гръбнака, белите дробове и стомаха си, както и тревожния си ум, далеч преди да срещне своята съпруга.

Кортни Лав постига значими успехи в киното и музиката и преди връзката си с Кърт Кобейн, и след нейния трагичен край. Често обаче арогантното ѝ поведение настройва хората срещу нея.

“Какво толкова е харесал Кърт Кобейн в Кортни Лав? Защо, при положение, че може да има всяка желана от него жена, е избрал точно тази?” През 90-те, а и до днес, мнозина си задават подобни въпроси. Техният отговор е сравнително прост - Кърт и Кортни имат сходни съдби, проблеми и болки. И той, и тя, идват от семейства на разведени родители и изживяват младежките си години в постоянно местене от град в град, от дом в дом, от един роднина при друг, заклеймени като проблемни деца и оставени без особена грижа.

Фронтменът на Nirvana и фронтдамата на Hole си приличат и по това, че копнеят творчеството им да бъде забелязвано и ценено. Но докато тя открито заявява амбициите и безцеремонно гони целите си, той демонстрира скромност и срамежливост. Стига се дотам, че след като славата го застига, Кърт едва ли не изпитва вина и дискомфорт от постигнатия успех. Но голямото самочувствие и безкрайната дързост на Кортни го впечатляват.

През 1992-а обаче всякакви подобни обяснения са безсмислени. В очите на мнозина Кортни Лав е една никаквица, която използва медийното внимание, съсредоточено върху нейния съпруг, и спечелените от него пари, за да се рекламира и да се дрогира. През септември всеобщата ненавист към нея достига връхната си точка. Тогава, в статия за сп. “Vanity Fair”, е тиражирано твърдението, че Лав е употребявала наркотици и след като вече е била наясно, че е бременна. След излизането на скандалния материал певицата бърза да заяви, че написаното не отговаря на истината. Но негативният обществен отзвук е неизбежен - нападките към нея и нейния съпруг се ожесточават, всевъзможни медии раздухват и доукрасяват историята, намесват се и социалните служби, които отнемат родителските права на известната двойка. С цената на рехабилитационни програми и съдебни битки, Кърт и Кортни успяват да си върнат дъщеричката няколко седмици по-късно.

Франсис Бийн Кобейн, в момента на 29 години, е наследила артистичния талант на своите родители - занимава се с рисуване и моделство, а от време на време и с музика.

Спокойствие в дома на сем. Кобейн не трае дълго - въпреки нестихващия интерес към групата му и ощастливилото го бащинство, Кърт не може да се отърве от унищожителните си пороци. През лятото на 1993 г. звездата се разминава на косъм със смъртта след свръхдоза хероин. Спасява го само бързата реакция на съпругата и антуражът му. Историята се повтаря през март 1994-а - вокалистът се разболява от ларингит и се налага европейското турне на Nirvana да бъде прекъснато. Кърт заминава за Рим, където да се излекува, да си отпочине и да се види със своята съпруга, долетяла извънредно от Америка. В нощта на 3 срещу 4 март певецът приема големи количества сънотворни и алкохол и е откаран по спешност в местна болница. Години по-късно Лав споделя в интервю, че според нея този инцидент е бил опит за самоубийство, предизвикан от усложнилите се отношения помежду им и съмненията на Кобейн, че жена му планира изневяра. След връщането си в Сиатъл двойката преминава през още един драматичен епизод - полиция изземва няколко пистолета, след като получава сигнал от Лав, че мъжът ѝ се е заключил в една от стаите в дома им и има риск да посегне на живота си.

След серията неприятни инциденти Кобейн и Лав решават, че е време да направят по-сериозен опит за влизане в правия път. В края на март двамата постъпват в клиники за лечение на зависимости. Кърт е настанен в лечебно заведение в Лос Анджелис, където обаче не се задържа дълго - след по-малко от 48 часа прескача оградата и бяга. В следващите дни близки, приятели и колеги на музиканта безуспешно опитват да се свържат с него. Кортни Лав дори наема частен детектив, който да издири съпруга ѝ. Междувременно, скрит в малка стаичка над гаража на своята къща в Сиатъл, Кобейн изживява последните си мигове на Земята. Измъчван от тежка депресия музикантът пише предсмъртно писмо, след което дръпва спусъка на своята 20-калиброва пушка и слага край на живота си.

Прощалната бележка, в която обяснява, че вече не изпитва удоволствие от излизането на сцена, Кобейн завършва с обръщение към съпругата и дъщеричката си. Той пише: “Кортни, продължи напред заради Франсис. В името на нейния живот, който ще бъде много по-щастлив без мен. Обичам ви, обичам ви!”

Били Джо и Ейдриън

През пролетта на 1994 г., докато почитателите на алтернативната музика оплакват загубата на Кърт Кобейн, поп-пънкарите Green Day летят на крилете на свръхуспешния си трети студиен албум “Dookie”. Благодарение на хитове като “Basket Case” и “Welcome to Paradise” триото от Ийст Бей достига връх в популярността си и започва да се налага като най-известната група с пънк закалка в световен мащаб, въпреки неодобрението на някои по-консервативни почитатели на жанра.

Освен заради професионалния триумф, 1994-а се оказва важна за фронтмена Били Джо Армстронг и по още една причина - на 2 юли той сключва брак с жената, с която живее и до днес - Ейдриън Несър. Съюзът между двамата е пример за хармонично семейно съжителство в музикалните среди, но преди да стигне до него Били Джо преживява няколко големи разочарования.

Майк Дърнт и Били Джо Армстронг, фотографирани по време на концерт на Green Day през 1991 г. По онова време последният не подозира, че три години по-късно ще постигне голям музикален пробив и ще сключи брак с жената на своя живот.

Музикантът изживява първия си сериозен романс на 16 години. Тогава той излиза с момиче на име Арика. Двамата живеят като на кино - пътуват заедно по концерти на Green Day, моменти от които тийнейджърката запечатва със своя фотоапарат. В един момент дори бягат от своите домове и заживяват в безстопанствени имоти, обитавани от всякакви хора с нисък социален статус. Това не е проблем за младежите - любовта и свободата ги вдъхновяват. В “Welcome to Paradise”, едно от най-популярните парчета на Green Day, Били Джо Армстронг възпява именно своя престой в подобно пънкарско свърталище. Но с течение на времето чувствата между него и неговата половинка охладняват. През 1991-а, след повече от три години заедно, Били и Арика се разделят.

Година по-рано фронтменът среща момиче на име Ейдриън, което впоследствие се превръща в неизменна част от неговия живот. Запознанството е направено при гостуване на Green Day в родното ѝ градче Манкейто. Тогава триото, идващо от другия край на Щатите, пристига за концерт с изчерпан запас от плочи за продаване. Ейдриън, която държи да закупи албум на групата, си разменя координати с нейния вокалист, с идеята да направи поръчка щом той се върне у дома. Кореспонденцията между двамата не приключва с въпросната покупко-продажба - музикантът и неговата почитателка намират доста теми за разговор и започват да общуват чрез писма и телефонни разговори. С течение на времето интересът на Били към Ейдриън става повече от приятелски. За да има поводи да се вижда с нея, той често урежда концерти на Green Day в Манкейто. За негово голямо щастие чувствата му се оказват споделени. Към края на 1991-а той и неговата любима започват любовна връзка.

Били Джо и Ейдриън Армстронг, запечатани на снимка някъде около десетата година от своя брак.

Но да поддържаш връзка от разстояние не е лесна задача. В един момент Били и Ейдриън се убеждават лично в това и решават да се разделят. Пънкарката от Минесота намира нов партньор и дори получава предложение за брак от него, но до сватба не се стига. Певецът пък излиза с жена на име Аманда, с която обаче няма особено бъдеще - тя е на мнение, че нарастващите амбиции на нейния приятел за голям музикален пробив са несъвместими с неписания кодекс на пънка. Не след дълго Били се оказва изоставен - половинката му се записва за доброволка към Корпуса на мира и заминава за Еквадор, с надеждата да се откъсне от омразния ѝ капиталистически начин на живот. Младият мъж, който и без това е подложен на сериозни критики и обиди от някои представители на ъндърграунд общността, остава с разбито сърце и дълго си задава въпроса дали не е сгрешил, поемайки по по-комерсиален музикален курс. Споменът за Аманда не отшумява бързо - през годините, преди и след раздялата си с нея, Армстронг ѝ посвещава няколко песни - "Good Riddance", “She”, “Amanda” и др.

През 1994 г., попораснали и помъдрели, Били Джо и Ейдриън решават да си дадат още един шанс. При едно от многото гостувания на Green Day в Манкейто, фронтменът събира смелост и предлага на своята любима да се премести при него в Калифорния. Поканата е приета, а през лятото на същата година двойката сключва брак. Въпреки вече нарасналата популярност на Били, церемонията е изпълнена скромно - той и половинката му се венчаят в двора на своя дом в Оукланд, облечени във вехто официално облекло. Броени дни по-късно младоженците разбират, че ще стават родители.

Спонтанното развитие на взаимоотношенията между Били и Ейдриън, оказва се, не пречи те да бъдат стабилни. Въпреки растящата си ангажираност, музикантът не спира да отделя време и внимание на своята жена, а тя му отвръща с безкрайно разбиране и подкрепа. Естествено, не липсват и трудни моменти. В интервю от 2005 г. г-жа Армстронг споделя, че процесът по създаването на албума “American Idiot” е предизвикал сериозни сътресения във връзката с нейния съпруг. Улисани в подготовката на своята най-амбициозна творба, членовете на Green Day се дистанцират от най-скъпите си хора. За барабанистът и басистът на групата това се оказва пагубно. Тре Куул и Майк Дърнт се развеждат със своите съпруги съответно през 2003 и 2004 г. Били Джо и Ейдриън успяват да устоят на изпитанието. Не след дълго се появява ново - докато работи над следващата си творба, “21st Century Breakdown”, певецът започва редовно да прекалява с употребата на алкохолни напитки. С помощта на собствената си воля и подкрепата на близки и приятели обаче талантливият мъж изглажда и този проблем.

Били Джо Армстронг и Ейдриън Несър си устройват импровизирана венчавка през 1994 г. Бракът им обаче се оказва доста по-издръжлив от тези на други знаменитости, отбелязали специалния си ден с пищна церемония.

Навярно част от рецептата за хармонично съжителство между двамата се състои в това, че подобно на своя съпруг, и Ейдриън гледа да не остава без работа. През 2005 г. тя започва да произвежда дрехи с марка “Adeline Street”. Подобен ход не е изненадващ - музата на Били Джо Армстронг се занимава с мода още от тийнейджърските си години. Тогава тя изкарва джобните си като прекроява стари облекла в нов вид. В началото “Adeline Street” предлага само фенски артикули на Green Day, но постепенно асортиментът е разширен и включва различни модели дамско, мъжко и детско облекло. Всичко това се случва в партньорство с “Adeline Records”, звукозаписната компания, която Били Джо и негови съдружници развиват.

Авантюрата “Adeline Street” не продължава дълго - в края на 2008 г., с кратко официално съобщение, е оповестен нейният финал. Междувременно Ейдриън се впуска в друго бизнес начинание, с което се занимава и досега. През 2007-а, заедно със своя съдружничка, отваря магазин за битови и козметични стоки с еко насоченост. Това също не е изненада - през годините г-н и г-жа Армстронг неведнъж участват в кампании, свързани с опазването на природата.

А на семейния фронт всичко е спокойно, поне през повечето време. И двамата сина на двойката, Джоуи и Джейкъб, родени съответно през 1995 и 1998 г., вървят по стъпките на своя баща и се развиват като музиканти. През 2020-а обаче по-големият, Джоуи, е обвинен в сексуален тормоз от бивша своя приятелка. Засега изглежда, че спорът между засегнатите страни не се простира по-далеч от социалните мрежи. Но и това е достатъчно да сложи прът в колелата на барабаниста и неговата банда SWMRS, а и да внесе малко смут в живота на родителите му, които вече повече от 27 години устояват заедно на всякакви предизвикателства.

Лиъм Галахър

През август 1994-а Били Джо Армстронг и неговите колеги вече берат изобилните плодове на своя дългогодишен труд. Междувременно петима млади мъже от Манчестър дават своята сериозна заявка за слава. Само 3 години след първия си концерт, благодарение на силния си дебютен албум “Definitely Maybe”, Oasis стават звезди за една нощ. Медиите са във възторг - всички се надпреварват да напишат или излъчат материал за новите любимци на Англия. Естествено, най-голямо внимание е съсредоточено върху двамата флагмани в групата - братята Ноъл и Лиъм Галахър. Специално вокалистът Лиъм не разочарова журналистите - постоянно им дава поводи да се интересуват от личния и професионалния му живот.

Надали харизматичен и самоуверен човек като Лиъм някога е страдал от липса на женско внимание. За любовния му живот преди Oasis обаче историята мълчи. Първата сериозна, публично известна връзка на най-малкия от общо трима братя е с актрисата и модел Патси Кенсит. Манчестърецът и лондончанката стават двойка през 1995 г., а на 7 април 1997-а сключват брак. В интервю за британския вестник “Daily Mirror” от 2013 г. Патси си спомня с умиление за безкрайните разговори и забавните моменти, които тя и рок музикантът споделяли. Блондинката обаче добавя, че често, изневиделица, нейният любим напускал общото им жилище и не се прибирал с дни.

И все пак, по онова време актрисата не спира да вярва в своя мъж и да си повтаря, че тяхната връзката значи много за него. Това вероятно наистина е така, но вокалистът не съумява да се опази от изкушенията, които славата му поднася.

Броени месеци след сватбата си с Патси, Лиъм, който и дотогава е свързван от жълтата преса с най-различни жени, започва да се среща тайно с певицата Лиса Мууриш. И без това заплетената ситуация става още по-сериозна когато Лиса открива, че е забременяла от своя любовник.

Извънбрачната двойка решава да запази новината в тайна, но из таблоидите плъзва слух, че лондончанката чака дете не от кой да е, а от фронтмена на Oasis. Естествено, по този начин вестта стига и до ушите на жената на последния. Но Лиъм все така упорито отрича да има нещо общо с бременността на Лиса Мууриш, дори и в лични разговори със своята брачна партньорка. В крайна сметка до раздяла на съпрузите не се стига. Прегрешилият певец спира да контактува с любовницата си, като дори не присъства на раждането на своята дъщеря Моли, случило се през март 1998-а. Според “Daily Mail” обаче тайно изпраща по 2000 паунда месечно за нуждите на бебето.

Това е Лиъм Галахър днес - поулегнал и помъдрял, все така неприличен и отново на върха.

Сътресенията в романса на Лиъм и Патси не спират двойката да създаде потомство. Ленън Галахър се ражда на 13 септември 1999 г., но по това време връзката между родителите му е съвсем близо до своя неизбежен разпад. Разгулният начин на живот на Лиъм Галахър срива доверието на неговата половинка, като преди това ѝ коства някои добри кариерни перспективи. Към края на 1997-а Патси отхвърля предложение да изиграе ролята на англичанката Емили в хитовия американски сериал “Приятели”. Блондинката взема неочакваното решение с надеждата, че ще успее да заздрави връзката със съпруга си, оставайки близо до него.

Опитите за изглаждане на различията между актрисата и вокалиста обаче са обречени - нито невръстния син, нито обичта, събрала навремето двете знаменитости, е в състояние да ги сближи отново. В зората на новия век раздялата им е официализирана с развод. Лиъм се връща “в играта” бързо. През юли 2001-а става баща за трети път - певицата Никол Апълтън му ражда син на име Джийн. Бързият развой на събитията кара таблоидите отново да заговорят за проваления първи брак на фронтмена и да изкажат предположения, че връзката с новата му половинка е започнала преди раздялата със старата.

Този път, що се отнася до женитбата, най-малкият от братята Галахър не бърза. Той се венчае за изпълнителката от поп квартета All Saints чак през 2008-а, след няколкогодишно спокойствие на семейния фронт. Церемонията се провежда в кметството на лондонския район Мерилбоун, където 11 години по-рано Лиъм слага брачна халка за пръв път. В хода на второто десетилетие на XXI век, тъкмо когато изглежда сякаш манчестърецът е загърбил старите си навици, той отново ги демонстрира. През 2013 г. медиите се натъкват на нова сензация - музикантът има дете от журналистката Лайза Горбани, с която е започнал да се среща през 2011-а. Разкриването на тази тайна обаче заварва Лиъм и съпругата му вече разделени.

Кратката равносметка за Лиъм Галахър в семеен план е такава - двама сина от два брака и две дъщери от две извънбрачни връзки. На снимката - Патси Кенсит и Ленън Галахър (горе) и Никол Апълтън и Джийн Галахър (долу).

Донжуанският стил на Лиъм Галахър не минава без последствия - съдебните разноски и компенсациите, които звездата дължи на своите бивши партньорки, едва не го разоряват. Покрай развода с втората си съпруга, дошъл през април 2014-а, певецът прави опит да се помири с брат си Ноъл. Знаейки, че подобен ход би решил финансовите му проблеми, знаменитият вокалист моли близкия си роднина да се включи в евентуален реюниън на Oasis. Но след разпадането на групата със скандал през 2009-а последният не изпитва подобни желания. Призивите за събиране остават без отговор, а в резултат и без това лошите отношения между братята стават още по-обтегнати. Впрочем, по онова време Oasis съществува под известна форма - веднага след разпадането на хитовата банда членовете от последния ѝ състав, с изключение на Ноъл Галахър, стартират проекта Beady Eye. Той обаче не се радва на особен интерес и така Лиъм остава без сериозни нови парични постъпления.

От житейската безпътица, станала водеща тема в жълтата преса, Лиъм е изваден от своята мениджърка Деби Гуайтър. Британката успява да откъсне 11 години по-възрастния от нея певец от бездействането и пиянстването и го мотивира да рестартира кариерата си като солов изпълнител. Последвалото завръщане на фронтмена е блестящо - през 2017 г. той издава албума “As You Were”, с който напомня на феновете за най-силните си години. Междувременно Деби става не просто колежка, а и половинка на Галахър.

Деби Гуайтър помага на Лиъм Галахър да си стъпи на краката както в кариерен, така и в личен план.

Днес изпълнителят на “Wonderwall” може с ръка на сърце да заяви, че най-после се е укротил. В документалния филм “As It Was”, проследяващ пътя му обратно към върха, Лиъм признава, че настоящата му партньорка го е спасила от голямо падение и му е помогнала да преоткрие страстта си към музицирането. Задълбочаването на връзката с нея кара певеца да направи значими промени и в личния си живот. През 2018-а той поправя една голяма своя грешка - най-накрая се запознава с Моли, неговата дъщеря от аферата с Лиса Мууриш. Музикантът успява да се сближи с наследницата си и често прекарва време с нея и нейните братя - Ленън и Джийн. Лиъм обаче има още да наваксва - все още не се е срещал с Джема, по-малката му дъщеря, която в момента е на 9.

Изминават 20 години преди Лиъм Галахър да се запознае със своята дъщеря Моли. Пропускът е коригиран през 2019 г., а събитието е ознаменувано с тази обща снимка.

Въпреки че се е променил значително, Лиъм не е обуздал напълно хапливия си език и буйния си нрав и все още попада в някой и друг скандал. През 2018 г. “The Sun” разпространява видео от охранителна камера на нощен бар в Лондон, в което изглежда сякаш певецът опитва да удуши своята скъпа Деби. След излизането на компромата двамата публикуват отделни изявления, в които заявяват, че кадрите не бива да стават повод за безпокойство и медиен шум. Година по-късно звездната двойка отново влиза в клюкарските рубрики, но този път по хубав повод - съобщено е, че по време на ваканция в Италия Лиъм е предложил брак на дългогодишната си приятелка. Плановете на двойката да се венчае през лятото на 2020-а обаче са осуетени от настъпилата COVID криза. Към момента Лиъм и Деби са сгодени и чакат удобен момент да проведат церемонията, след която официално ще могат да се нарекат “семейство”.

Антъни Кийдис

Макар, че е на сцената с Red Hot Chili Peppers още от първата половина на 80-те, Антъни Кийдис става голяма знаменитост през 90-те години на XX век. Албумите “Blood Sugar Sex Magik” и “Californication”, излезли в началото и края на десетилетието, превръщат калифорнийската банда в международен феномен, а вокалистът ѝ - в една от най-желаните рок звезди.

Още преди да изгрее на музикалния небосклон, Кийдис се радва на засилен интерес от страна на нежния пол. Връзките, през които певецът е преминал, са толкова много, че за да бъдат коректно описани по-скоро би бил необходим текст с обема на роман. Разпитван от журналисти по този въпрос, американецът разкрива, че през годините е имал, къде мимолетни, къде по-сериозни, интимни отношения с над 100 жени. Предвид това вероятно се подразбира, че настоящата хроника е изготвена без претенция за изчерпателност. На разположение на най-любопитните обаче има доста източници, даващи по-подробни сведения за любовния живот на темпераментния фронтмен.

Изминават 20 години преди Лиъм Галахър да се запознае със своята дъщеря Моли. Пропускът е коригиран през 2019 г., а събитието е ознаменувано с тази обща снимка.

За много от своите лични, и по-конкретно романтични преживявания, Антъни Кийдис повдига завесата в творчеството си. Песента "I Could Have Lied" например е посветена на кратката му, но пламенна връзка с Шиниъд О'Конър. Друго парче от същия период, "Give It Away", пък е вдъхновено от щедростта и оптимистичния светоглед на друга известна вокалистка, с която Кийдис е имал близки отношения - Нина Хаген. Разбира се, съществуват и песни като “Breaking the Girl” и “This Velvet Glove”, в които певецът загатва подробности за отношенията си с жени, чиито имена трудно ще откриете в светските колонки.

Друг надежден източник на информация за Антъни Кийдис е автобиографичната книга “Белези”. В нея калифорниецът откровено и подробно разказва за личните и професионалните си възходи и падения. От мемоара разбираме, че певецът рядко остава в сериозна връзка повече от няколко години, а основните причини за това са голямата му ангажираност и особения му нрав, както и зависимостта му към наркотиците в по-далечното минало.

Но в автобиографията не присъства един от най-съществените моменти от живота на звездата. През 2004 г., след като подготовката за издаване на “Белези” вече е започнала, той се обвързва с Хедър Кристи. За кратко, през 2005-а, преминалият 40-те си години певец и ненавършилата 20 моделка се разделят, но през 2006-а отново намират път един към друг. Така се стига и до най-хубавото - на 2 октомври 2007 г. на бял свят се появява синът им Евърли. Хармонията в отношенията между двамата обаче не продължава дълго - година по-късно те се разделят, а рожбата им остава да живее при знаменития си баща в Малибу.

Според таблоидите към момента Антъни Кийдис е необвързан. Навярно напоследък на вокалиста не му остава много време за личен живот - през април Red Hot Chili Peppers издадоха дългоочакван нов албум, а през юли ще тръгнат на няколкомесечно турне из Европа и САЩ.

Разбира се, и след раздялата, фронтменът продължава да бъде желан от множество жени. До нещо по-сериозно обаче така и не се стига. През 2016 г., в разговор с Хауърд Стърн, Кийдис признава, че все още не е проумял как точно трябва да се държи в сериозна връзка и поради това не изключва възможността да прекара старините си като ерген. В друго свое интервю, от 2019-а, музикантът споделя, че вече намира удоволствие в това просто да си почива сам вкъщи, тогава когато работата му го позволява. И добавя, че най-хубавото нещо в неговия дом е 11-годишният му “съквартирант”, който носи същата фамилия като него.

Любовта спохожда хората и им влияе по всевъзможни начини. Романсите на рок звездите, изгрели през 90-те години на XX век, са само малък пример за това. Очаквайте скоро четвъртата, финална част на поредицата “Любовни рокендрол истории”, в която ще бъдат разказани още няколко интригуващи случая с участието на музиканти от различни поколения.

бюлетин

още авангарт