Любовни рокендрол истории: Чарли Уотс - душата на Rolling Stones

Често се случва да открием думата „рокендрол“ в едно изречение със „секс“ и „наркотици“. Но жанрът не се изчерпва само с това. Както в творчески, така и в личен план, любовта е една от най-силните движещи сили за представителите на рока. След като разказахме за романтичните моменти в живота на членовете на Beatles, на някои от най-значимите пънк музиканти и техните половинки и на най-колоритните рок знаменитости от 90-те години на XX век, сега преминаваме към още любовни рокендрол истории, които заслужават да бъдат разказани.


В хода на своята кариера, продължаваща вече повече от 60 години, музикантите от Rolling Stones са се доказали като ексцентрици не само на сцената, а и в личния си живот. Да вземем Кийт Ричардс например - преди през 1983 г. да се ожени за настоящата си съпруга Пати Хансен, китаристът има продължителна връзка с Анита Паленберг, бившата половинка на неговия колега в групата Брайън Джоунс. Мик Джагър има само един брак, завършил с развод, но пък цели 8 деца от 5 различни жени. Фронтменът посрещна най-младата си рожба неотдавна - през 2016 г. А какво да кажем за Бил Уаймън, оригиналният басист на групата, който през 1989 г., на 52-годишна възраст, се жени за 18-годишната Манди Смит... Преди през 90-те настоящата му половинка Сузан Акоста да го накара да се кротне и да го дари с три дъщери. Сред всичко това със своята сдържаност се отличава друг от членовете на Stones - барабанистът Чарли Уотс. До смъртта му, настъпила на 80-годишна възраст през август 2021 г., Уотс е верен на една жена - неговата съпруга Шърли. 

Чарлз Робърт Уотс се запознава с Шърли Ан Шепърд в началото на 60-те години на XX век, докато все още свири в групата Blues Incorporated. Един ден басистът Анди Хугенбуум и неговата съпруга водят в репетиционната непознато момиче, което веднага привлича интереса на барабаниста. Той бързо намира тема за разговор с гостенката - оказва се, че тя е скулпторка, възпитаничка на арт колежа „Хорнзи“. Уотс, от своя страна, е завършил сходно учебно заведение и има професионален опит като графичен дизайнер. Не след дълго двамата започват любовна връзка, която през 1964 г. е официализирана със сключването на брак. По това време Чарли вече членува в набиращите популярност Rolling Stones.

В първите години Шърли често съпътства съпруга си по време на турнета. Това буди известно недоволство сред останалите членове на Stones. Те държат да пътуват по концерти без съпругите и приятелките им да са наоколо. Чарли, който се ползва с голямо уважение от останалите в групата, обаче държи на своето - за разлика от колегите му, които нерядко се отдават на изневери, щом са на път, той иска да е до любимата си и в моментите, когато е далеч от дома. Разбира се, с времето г-жа Уотс спира да придружава съпруга си в много от все по-зачестилите и далечни негови пътувания. За това допринася и фактът, че през 1968 г. на бял свят се появява единствената рожба на двойката - дъщеря им Серафина.

Август 1964 г. - Rolling Stones пристигат за концерт в Амстердам


И все пак, тялом или духом, Шърли е винаги до своя съпруг. През 1971 г. двамата, редом с невръстната си дъщеря и останалите музиканти от Rolling Stones, се преселват във Франция, за да си отдъхнат от строгата данъчна политика в родната Англия. На този етап, десетина години след началото на общия им път, момчетата от Лондон са значително по-богати и много по-известни. За разлика от повечето му колеги, не само в Stones, а и в рока като цяло, Чарли Уотс остава здраво стъпил на земята.

Барабанистът винаги се е отличавал от другите членове на групата - било с по-официалния си стил на обличане, с избягването на медийни изяви или с вече споменатите негови разбирания за връзките. Уотс е различен и в музикалните си предпочитания - докато в зората на своята кариера останалите от Stones се прехласват по блус и рокендрол изпълнители като Мъди Уотърс и Чък Бери, Чарлз предпочита музиката на Телониъс Монк, Макс Роуч и пр. джазмени. Това си личи в стила на свирене на инструменталиста, който нееднократно споделя, че като млад е мечтаел да свири в джаз оркестър, но вместо това, след куп настойчиви молби от Джагър, Ричардс и компания, се съгласил да се присъедини към тях. Впрочем, в по-късен етап от своята кариера Чарли осъществява и младежката си мечта.

Април 1967 г. - Чарли Уотс слуша изказването на колега по време на пресконференция


Въпреки че е член на една от най-великите рок групи, Чарли Уотс не се има за рок звезда. Лондончанинът рядко говори за себе си пред медиите, не обича и тълпите от крещящи фенове, освен когато са в публиката пред него. Но това не означава, че барабанистът е високомерен към околните. В едно от малкото негови интервюта Уотс признава, че докато е на турне, прекарва голяма част от свободното си време в разговори с хората, които среща по пътя. Но на четири очи, спокойно, без да има шумотевица и камери наоколо.

Какво друго прави музикантът, който твърди, че мрази да е далеч от дома, когато е далеч от дома? На този въпрос могат да бъдат дадени няколко отговора, някои от които звучат анекдотично. Например, в материал на сп. „Rolling Stone“ от 1996 г., Уотс разкрива, че от 1967-а насам е скицирал всяко едно хотелско легло, в което е преспал по време на турне. В популярна градска легенда пък се твърди, че през 1972 г., при едно гостуване на Rolling Stones при Хю Хефнър, Чарли предпочел да поиграе флипер в игралната зала на имението „Playboy“, вместо да остане в компанията на своите колеги, техния домакин и неговите сексапилни „съквартирантки“.

Мнозина биха се запитали: „Защо, щом не харесва звездния начин на живот, мистър Уотс не се е оттеглил от Rolling Stones?“ Барабанистът може и да не си пада по светските партита и постоянната смяна на околния пейзаж, но обожава свиренето, особено с неговите „братя“ от групата. Е, мисълта за отказване неведнъж е минавала през главата му, особено след някое по-дълго или изнервящо турне. Но в интервю за „NME“ от 2018 г. музикантът шеговито споделя, че не го свърта на едно място задълго и че започва да лази по нервите на жена си, щом остане вкъщи за повече от две-три седмици. „Слава Богу, че не е стигнал до напускане“, биха казали по-запознатите с историята на Stones. Те знаят, че Чарли неведнъж е внасял спокойствие и разум в отношенията между по-буйните флагмани Мик и Кийт.

Май 2021 г. - последната, публично разпространена снимка на сем. Уотс, направена при посещението им в приют за кучета. Шърли почина малко повече от година след своя съпруг, на 16 декември 2022 г. 


Но разумът невинаги е бил на страната на Чарли. През 80-те барабанистът опитва да се измъкне от налегналата го криза на средната възраст, употребявайки наркотици и алкохол в големи количества. Чарли, който до онзи момент не е прибягвал до подобни стимуланти, претърпява рязка физическа и психологическа промяна и това е напът да провали брака му. След две-три тежки години и два инцидента обаче инструменталистът осъзнава, че трябва да се вземе в ръце. Първо Уотс припада по време на записи, нещо, което по принцип е недопустимо за перфекционист като него, а после, в състояние на интоксикация, пада и чупи глезена на единия си крак. Проумял, че вреди и на здравето, и на репутацията, и на отношенията с близките си хора, барабанистът решава да отхвърли пороците веднъж завинаги. И успява, не и без подкрепата на своето семейство и на колегите си, повечето от които вече са извървели трудния път на зависимостта и освобождаването от нея.

Веднъж влязъл в релси, Чарли не се отклонява от правия път. Освен с основната си група през 90-те работи и с няколко джаз състава, носещи неговото име. Последното десетилетие на XX век е значимо за инструменталиста и по още една причина - през 1996 г. дъщеря му Серафина го дарява с внучка. Междувременно той и съпругата му заживяват във ферма в Англия. Г-н и г-жа Уотс съжителстват заедно близо 60 години, до смъртта на Чарли, настъпила на 24 август 2021 г. В обръщение до медиите, представители на семейството отбелязват, че от този свят си е отишъл „един обичан съпруг, баща и дядо“, познат на повечето хора като „един от най-великите барабанисти на своето поколение“.

бюлетин

още авангарт