Филмови истории за вечно лято

Заглавия, oбичани от поколения, които никога няма да ни омръзне да гледаме.

Лято, море и приключенски истории вървят заедно, точно както с чаша бяло вино върви с лед или джинът пасва с тоник. И тъй като новите предложения за големия екран ще се забавят още малко, нека си припомним любимите компоненти на летния сезон заедно с обичани от поколения заглавия. 

Любов

Най-хубаво е да започнем лятото с доза любов или “l’amore”, да се пренесем във Венеция през 50-те години, където Катрин Хепбърн пристига за нейното лятно приключение в “Summetime” или “Лятно време”. Легендарната актриса е номинирана за “Оскар” за тази роля на самотна американка, която попада на героя на Росано Браци – италианец, който й сваля всички възможни звезди и я кара да се чувства като най-обичаната жена на света.  

Щуро семейство

В голяма част от случаите сме имали епични семейни истории през лятото, които сега си припомняме със смях. “Little Miss Sunshine” или “Мис Слънчице” е точно такъв пример. История на вече 13 години, която носи номинация за “Оскар” за малката Абигейл Бреслин и самата награда за Алън Аркин, който влиза в ролята на саркастичния й дядо. Семейството на Олив се опитва да стигне до състезание по красота и таланти, където тя е избрана да участва. Придвижват се в един доста стар и потрошен мини ван като всеки от тях се бори със своите житейски проблеми. В останалите роли виждаме Тони Колет, Стив Карел, Грег Киниър и Пол Дейно, а удоволствието от историята е гарантирано.

via GIPHY

Израстване

Не само Олив се бори с израстване и шуро семейство. Четиримата приятели от историята по Стивън Кинг “Stand by me” или “Бъди до мен” също преживяват своите летни драми и приключения. Тръгват да търсят тялото на изчезнал тийнейджър от тяхното градче и по пътя ги нападат пиявици, по-големи момчета, както и собствените им страхове. В ролите виждаме актьори, част от които и до днес работят в Холивуд – Кори Фелдман, Джери О’Конъл и Кийфър Съдерланд, както и покойния Ривър Финикс. Ривър е по-големият брат на Хоакин Финикс, който умира от свръх доза само на 23 години в клуба на Джони Деп “Вайпър руум”. Именно Хоакин е този, който се обажда да 911 тогава, но за съжаление докторите не успяват да го спасят. А Кори Фелдман е известен с това, че често говори за проблемите, които е имал като дете в Холивуд.

 

Танци

“Мръсни танци” е емблематична история за поколения, която прави Патрик Суейзи секс символ, кара всяко едно момиченце да се кълчи пред огледалото и показва как можеш да видиш хората в различна светлина, от тази, която обществото ти налага. Романтичната история на Бейби, която е на почивка с родителите си и се влюбва в лошото момче танцьор – Джони чрез магията на танца, е остава актуална и до днес. Тийнейджърската любов е едно от най-красивите неща, които могат да ни се случат.

Приятелки

“The Sisterhood of the Traveling Pants” или “Женско братство” е друга красива история за женско приятелство с щипка магия. Четири приятелки, които не са се разделяли от малки, трябват да прекарат училищната си ваканция на различни места и малко преди това попадат на чифт дънки, пасващи перфектно и на четирите. Дънките започват да пътуват между тях, докато всяка преживява нещо различно в живота си, носейки ги. Красива и емоционална история, в която можем да видим успешните актриси Блейк Лайвли, Алексис Бледел и Америка Ферера в тийнейджърските им години. 

Сърф и приключения

И каквото и да правим лятото, Патрик Суейзи втори път никога няма да ни е в повече. “Point Break” или “Критична точка” е обичаната история за банда сърфисти, които обират банки с маски на бивши президенти, а млад агент трябва да проникне в организацията, за да ги залови. В ролята на този агент е Киану Рийвс, а Суейзи е начело на бандитите. Бившата съпруга на Джеймс Камерън – Катрин Бигълоу е режисьор на филма, който намира място в сърцата на жени и мъже от всякакви възрасти с истинската емоция, която носи. 

Хавай

Хавай е мечтана дестинация за мнозина и място за безброй приключения. Това важи и за героя на Джейсън Сийгъл във “Forgetting Sarah Marshall” или “Прелъстен и изоставен”. Комедия, в която Питър е зарязан от гаджето си и отива да се лекува на Хавай, където обаче отсяда в същия хотел заедно с бившата си и новия й любим. Нелепите случки, които преживява той и в крайна сметка, срещата му с истинската любов, правят историята едно от най-обичаните летни заглавия. В другите роли виждаме Кристен Бел, Мила Кунис, Джона Хил и невероятния Ръсел Бранд. 

Измама

Красив актьорски състав из невероятните кътчета и улички на Италия можем да видим и в “Талантливият Мистър Рипли”. Мат Деймън е в ролята на изкусителния измамник Том Рипли, който постепенно обсебва и превзема живота на Дики Грийнлийф (Джуд Лоу) и годеницата му Мардж (Гуинет Полтроу). Филмът на Антъни Мингела ни отвежда на едно италианско пътешествие с много красота, но и постоянно усещане за опасност. 

Опасност

Говорейки си за опасност, Мерил Стрийп и Кевин Бейкън са подготвили друго подобно приключение в “The River Wild” или “Дива река”. Мерил Стрийп е в ролята на Гейл, която тръгва на пътешествие със семейството си с лодка по опасна река, която познава от много малка. А Кевин Бейкън е престъпник, който се нуждае от помощта й, за да премине през реката. Филм, превърнал се в класика.

Престъпление

Внимавай какво правиш през лятото, защото винаги можеш да получиш бележка, в която пише “знам какво направи миналото лято”. Така е и името на обичания трилър от края на 90-те години. Дженифър Лав Хюит, Сара Мишел Гелър, Райън Филип и Фреди Принц Дж. са истински обожавани от тийнейджърите. Млади и красиви, те са в ролите на четирима приятели, които блъскат човек на пътя по невнимание и впоследствие покриват случая, вместо да си признаят. Това води до много неприятни последици за тях през следващото лято. Именно този филм среща Сара Мишел Гелър и Фреди Принц Дж., които са семейство и до днес. 

via GIPHY

бюлетин

още авангарт