Хайл Уайтити, Хайл Джоджо

“Джоджо Заека” е изключителна черна сатира, която се шегува със забранени теми и умело стъпва по ръба между комичното и трагичното.

“Джоджо Заека” на режисьора и сценарист Тайка Уайтити е един от най-добре измислените и направени филми от последните няколко години. Умелото и интелигентно чувство за хумор е изключително рядко срещано, особено когато безсрамно се подиграва с фигури като Хитлер и слепия фанатизъм на последователите му. В същото време в историята  умело се прокрадва нишката на любовта като най-силното нещо на света. 

Джоджо Бецлър е на 10 години, смята себе си за добър нацист, мечтата му е да служи на фюрера, който за него винаги е бил номер едно и е плакал три седмици, когато е разбрал, че дядо му не е бил рус – мечтата на арийската раса. Вярва, че евреите са най-страшните същества на тази планета и че на всяка цена трябва един ден да бъде на фронта. Отивайки на лагер, за да подсили вярванията и качествата си, се сблъсква с факта, че всъщност не може дори да убие заек, както му е наредено. Инцидент го кара да се прибере у дома по-рано в крайна сметка Джоджо отсъства от фронта. Вследствие на това прекарва повече време вкъщи и с ужас установява, че майка му крие и помага на младото еврейско момиче Елза. Тук идва и големият конфликт за Джоджо между неговите създадени убеждения и между искрената му човечност. 

Всеки един герой, създаден от Тайка Уайтити, е толкова съвършено изграден, че дори с една реплика остава в съзнанието на зрителя и подкрепя налудничавостта на времето, в което се развива действието. Звездата на филма безспорно е Роман Грифин Дейвис, който прави изключителна роля като Джоджо. Британският актьор е на 12 години и признава, че не е разбирал абсолютно всичко, за което става въпрос във филма, но е установил, че хората се смеят и плачат на едни и същи места. Той е огромна находка за историята и е истински убедителен като манипулирано да вярва във фалшиви идеали дете. Компания му правят цяла група от таланти, начело със самия режисьор Тайка Уайтити, който играе въображемия приятел на Джоджо – Адолф. Той е копие на истинския фюрер и е представен като пълен идиот, който уж е негов съветник, но всъщност никога не му помага. Вместо това непрекъснато го черпи с цигари, независимо, че Джоджо е на 10 години. 

В ролята на майка му Роузи влиза прекрасната Скарлет Йохансън, която се опитва да внесе нотка на лекота в живота на сина си, независимо от огромната трагедия, която ги е сполетяла и която тепърва предстои.

“Поглеждаш тигър в очите и се доверяваш без страх. Това е да си жена,” казва тя на младата еврейка Елза, която крие дори от собствения си син. Тя учи Джоджо, че любовта е най-хубавото нещо на света и че можеш във всеки един момент да танцуваш без причина. Роузи е символ на лекотата в тежък момент, на позитивното в живота и на истинската, неподравената любов. 

Трима от безспорното най-атрактивните образи са на слабоумните ръководители на лагера за обучаване на млади нацисти. Ролите на Капитан Кленцендорф, неговият асистент Финкъл и Фраулайн Рам се изпълняват съответно от Сам Рокуел, Алфи Алън и Ребел Уилсън. Това са и тримата герои, които ще ви доведат до сълзи от смях. Същевременно режисьорът Уайтити успява да извади истинска човечност и от тях, дори като напълно промити последователи на режима, на който служат. Включването на актьора Стивън Мърчант като представител на Гестапо също е безценно. 

Тайка Уайтити е роден през 1975 година в Нова Зеландия и първоначално кариерата му в киното започва като актьор - нишка, която той продължава с появявания в почти всички свои филми. Чувството му за хумор е изключително и начинът, по който това личи на екрана, те оставя да се превиваш дълго време от смях.

Уайтити е и художник, работил е няколко години в Берлин. Името му на маорски значи “тигър”, а на финладски “магия”. След поредица от късометражни филми, Тайка прави първия си по-голям филм – “Eagle vs. Shark”. А след това и вампирската сатира “What We Do In The Shadows”, базиран на късометражен негов филм от преди това, както и “Hunt for the Wilderpeople”, който окончателно привлича световното внимание към него. През 2017 година Тайка направи може би най-забавния и приятен филм от поредицата за Тор – “Тор: Рагнарок”. Предстои му и следващото заглавие за обичания комиксов герой, както и сериали по част от неговите идеи и предишни филми. 

Специфичното му чувство за хумор, безумните герои и любовта му към абсурда са сред най-ценните качества на режисьора. Репликите му са изключително прецизни, точни и модерни за всяко едно време, а в саундтрака на “Джоджо Заека” ще чуете обичани парчета в немската им версия. Музиката е oт огромно значение за филма или както Джоджо пита майка си Роузи:

“Кое е първото нещо, което правиш, когато чашата прелее?” “Да танцуваш”, казва тя. “Джоджо Заека” ще ви накара да преживеете моменти и емоции, каквито не сте очаквали. Събрани в час и 45 минути. 

бюлетин

още авангарт