Заглавията на 70-тото издание на Берлинале, които очакваме с нетърпение

Филми с Хавиер Бардем, Уилям Дефо, Джони Деп и още.

За 70-ти път червеният килим в Берлин посрещна световни имена от киното и шоубизнеса и официално представи част от заглавията, които чакаме с нетърпение. С нови директори, фестивалът прави определени промени и нововъведения, но отново отказва да допусне платформи като Нетфликс в състезателната си програма. Италианецът Карло Катриан, дългогодишен творчески директор на фестивала в Локарно и Мариете Ризенбийк, която досега се е занимавала с промотирането на немски филми, наследяват мястото на дългогодишния директор Дитер Кослик. Той поема творческата част, докато тя ще се грижи за оперативните функции. 

©Doris Klass

Българският актьор Самуел Финци ще бъде водещ на церемониите по откриване и закриване на тазгодишното издание. Това не е единственото силно участие на България. Актрисата Мартина Апостолова беше избрана за Европейска изгряваща звезда. Програмата за млади актьорски таланти на European Film Promotion с гордост представя десет млади актьори и актриси пред филмовата индустрия, публиката и международната преса всяка година и благодарение на таланта си, Мартина е една от тях. 

©Antonello&Montesi

Начело на звездното жури на конкурсната програма е обичаният британски актьор Джеръми Айрънс, а компания ще му правят колегите му Беренис Бежо и Лука Маринели, както и носителят на “Оскар” – сценаристът и режисьор Кенет Лонерган. Актрисата Хелън Мирън ще получи почетна “Златна мечка” за цялостен принос в киното.

©Giles Keyte

Освен конкурсната програма, организаторите са подготвили много специални прожекции и представяния. Едно от тях се проведе два дни преди откриването и беше премиерата на новия филм на режисьора Олег Сенцов – “Numbers”. В продължение на няколко години украинецът беше политически затворник в Сибир и европейската филмова общност не спря да настоява за неговото освобождаване. Филмът разказва за бъдеще в антиутопия и е режисиран от затвора. Сенцов беше измъчван, обяви гладна стачка с искане Русия да освободи украинските политически затворници и прекара години зад решетките по изфабрикувани обвинения в тероризъм. 

Драмата “My Salinger Year” със Сигорни Уивър и нашумялата от “Имало едно време в Холивуд” Маргарет Куоли ще открие фестивала, макар и да не се състезава за “Златна мечка”. Историята разказва за младо момиче на стаж при агентката на писателя Дж. Д. Селинджър. 

©micro-scope

Сред 18-те заглавия в конкурсната програма цели 6 са режисирани от жени. “The Roads Not Taken” на британката Сали Потър е едно от тях. Хавиер Бардем, Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек са звездите на драмата за баща с психически проблеми и отношенията с дъщеря му.

©Adventure Pictures

Сред oстаналите заглавия са аржентинско-мексиканската продукция “The Intruder” на Наталия Мета; американските “First Cow” на Кели Рейчард и “Never Rarely Sometimes Always” на Илайза Хитман; копродукцията “DAU Natasha” и швейцарският “My Little Sister”, които са с по двама режисьори. Освен тях очакваме с нетърпение и новия филм на Абел Ферара “Siberia” с Уилям Дефо, както и “There Is No Evil” на иранския режисьор Мохамед Расулоф, който за съжаление е осъден и не може да напуска държавата си, но останалата част на екипа на филма ще присъства на премиерата. Четири немски заглавия също ще се борят за награди.

©Maze Pictures

Сред другите акценти със специални събития и премиери, но извън състезателната програма, са анимацията “Onward” с гласовете и съответно присъствието на килима на Том Холанд, Крис Прат, Джулия Луис-Драйфус и Октавия Спенсър. “Minamata” на режисьора и продуцент Андрю Левитас с Джони Деп ще бъде част от програмата на Berlinale Panorama. В него Джони Деп ще влезе в ролята на военен фотограф, който пътува обратно към Япония, за да заснеме и докаже отравяне с живак на жителите на някои населени места. 

Фестивалът ще обърне внимание и на някои от големите и чакани телевизионни заглавия в частта Berlinale TV Series.  “The Eddy” на Деймиън Шазел с Андре Холанд в главната роля е сред акцентите на Нетфликс и разказва за несгодите на собственик на нощен бар в сърцето на Париж.

©Lou Faulon

“Stateless” е историята за живота на няколко души в имиграционен лагер. В една от главните роли и един от продуцентите е Кейт Бланшет, която тази година предстои да оглави журито на другия огромен европейски филмов фестивал във Венеция. Актрисата беше начело и на журито в Кан преди две години. А самата Хилъри Клинтън ще присъства на премиерата на документалния сериал, посветен на живота й - “Hillary”. 

©Ben King

С нетърпение очакваме дебюта на новото дуо директори на фестивала, блясъка на звездите по килима и, разбира се, качествени истории на екрана. Тазгодишното издание на “Берлинале” ще продължи до 1-ви март. 

 

бюлетин

още авангарт