Вики, Кристина, Барселона

Или ако трябва да сме още по-точни: Испания, Барселона, Сервеса.

Добре дошли в Барселона или Bienvenidos a Barcelona! – един от най-обичаните градове в Европа, запазил репутацията си на най-оживеното и гостоприемно място в Испания. Град, известен с невероятните шедьоври на архитекта Антонио Гауди, както и с лежерната си атмосфера и прекрасното си време – локация за ваканция, бизнес или снимачна площадка. Ние пристигаме в него в края на януари, а усещането във въздуха, температурата и атмосферата е като пролет. Да се разходиш по Passeig de Gracia – най-голямата улица за шопинг, където просто ей така сред къщите има и такива на Гауди, да седнеш да пиеш cerveza или бира навън и да виждаш ведри и оживени хора около себе си, е истинско удоволствие.

Тук идва обаче и моментът, от който да се пазиш – сядайки на обяд в популярно кафене, на една от клиентките буквално за минути ѝ открадват чантата. За съжаление нещо, което също е запазена марка на града и всеки върви със специално внимание върху вещите си. 

Локациите на града са привличали и продължават да го правят най-големите филмови творци. Един от най-известните филми, заснет в Барселона, е на Микеланджело Антониони от 1975 година и разчита на таланта на легендите Джак Никълсън и Мария Шнайдер.

В “The Passenger” Никълсън е в ролята на човек, който приема чужда идентичност и попада в Барселона, където среща героинята на Шнайдер на най-известната улица La Rambla. Разходката им ги отвежда и до парка Гюел, както и около някои от другите популярни сгради на Гауди в града. Испания и киното имат дългогодишна и много продуктивна връзка, дала на света творци като Луиз Бунюел, Педро Алмодовар, Антонио Бандерас, Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Последните двама доста често са попадали в ленти, чието действие се развива в Барселона, мястото където пламва и любовта им в живота по време на снимките на “Вики Кристина Барселона”.

Любовни триъгълници, много вино и храна, както и няколко красиви жени, сред които и самата Скарлет Йохансън, филмът на Уди Алън става любим на много киномани, които страстно обикалят града с приключенията на героите. А Педро Алмодовар напуска Мадрид, за да заведе колоритните си героини в Барселона във филма “Todo sobre mi madre”. С нетърпение очакваме и новия му филм, който пък ще събере Бандерас и Крус – “Dolor y Gloria”.  

Освен да тръгнеш по стъпките на любими филмови персонажи винаги можеш да се разходиш просто и до плажа – Берселонета. Място, пълно със заведения, на което през лятото е доста трудно да се разминеш от хора. Оказва се, че и зимата можеш спокойно да седнеш навън и даже да усетиш пясъка под краката си, ако си достатъчно смел да се събуеш.

Разбира се, традиционните посещения на парка Гюел и красивите му гледки, шоуто на фонтаните на Монжуик и качването до планината Тибидабо са също задължителни, макар че фонтаните и лифта в планината не работят през зимните месеци. Нощният живот също е запазена марка на града – квартал Грасия е мястото, пълно с барове и ресторанти за тапас – типичните испански мезета, с които можеш обилно да се нахраниш, когато поръчаш няколко. Сред заведенията е и популярният бар – “Bobby Gin”, където могат да се открият вариации на всякакви питиета с джин. 

Тук можете да се насладите на филмова разходка в Барселона и среща с испанската актриса Елена Аная, изиграла злодея във филма “Жената Чудо”.

Разходи се и до Валенсия. Ето как.

бюлетин

още рестарт