Валенсия – градът на съвършената хармония

Отскачаме до Валенсия и се разхождаме из тайните съкровища на града.

Морското момиче Денница Тенева ни развежда из любимата ѝ Валенсия и ни дава съвети за добро прекарване, типично по испански!

Първото място, с което мнозина асоциират пъстрата Испания, е Барселона. Този космополитен град, в който великият Гауди е живял и творил, се свързва с море, богата култура, луд нощен живот и, неминуемо, тълпи от туристи.  Малко на юг от Барселона се намира един сякаш непознат или не дотам интересен като дестинация град, чиито тесни улички и великолепни паркове омайват.

Името му е Валенсия. По-голям като площ, но по-малък като население от Барселона, това е град, в който дишаш свободно, без да се провираш между навалиците от туристи. Само част от забележителностите му, заради които си струва да се посети, е Градът на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias) – един научно-развлекателен  комплекс, част от които е и най-големият океанографски парк в Европа. Самият комплекс пък се намира в деветкилометровия парк Турия, който минава през огромна част от града. В него жителите на Валенсия карат колело; деца играят футбол на спортните площадки; влюбени лежат на тревата и се препичат на слънце или просто безцелно се разхождат.  Интересното за този парк е, че е създаден в коритото на река Турия, чиито води са били отклонени през 1969г., за да бъдат избегнати постоянните наводнения.

В единия край на Турия се намира едно от най-забавните и интересни места в града –  Биопаркът, който пресъздава африканска савана. Животни като лъвове, горили и жирафи щастливо се разхождат, сякаш са си вкъщи, а лемури медитират под слънцето. Това е изключително забавно място не само за деца, а и за възрастни, които искат да се порадват на африкански животни и птици и да разгледат тяхната естествена околна среда. Животните не се намират в тесни ограждения или клетки, а живеят свободно, като рекички, камъни и езерца ги отделят от хората.

Валенсия е перфектният град и за абсолютен релакс. Да се изгубиш по тесните улички на стария град, да се нагледаш на портокаловите дръвчета, да се озовеш на просторни площади, пълни с млади хора и живот или пък на огромен булевард с палми – всичко това носи удивителна наслада. Атмосферата се допълва от разнообразната архитектура на сгради като ж.п. гарата, общината, пощата, както и кулите "Серанос“. Гледката от катедралата пък дава шанс да видиш града отгоре. Самият център на Валенсия е пълен със заведения, които предлагат морски дарове и традиционни ястия от Испания и Валенсия, каквато е и валенсианската паеля – паеля с месо вместо с морски дарове.

Едно от изключително приятните места, на които човек може да се наслади на тази паеля, е някое от ресторантчетата на Порт Саплая. Порт Саплая се намира на 10мин с кола от Валенсия и е изключително цветно малко пристанище, което се е ползвало за износ на ядките чуфа (или земни бадеми), които се отглеждат в околността и от които се прави традиционната напитка орчата. Уникалното на пристанището с формата на подкова е, че домовете по брега му са многоцветни,  а пред тях са спрени малки лодки и яхти. Мястото е идеално за романтична разходка, както и за семейна ваканция. 

Освен това, разбира се, плажната ивица на Порт Саплая, както и на останалите плажове във Валенсия, е много широка и незастроена, а палмите създават усещане за екзотика. Около самите плажове има дълги алеи с ресторанти и барчета, а също и дискотеки. Не бива да се забравя, че нощният живот в клубовете на Испания започва след 2ч сутринта и продължава до изгрев слънце. А какво по-хубаво от това след изтощителен купон да си само на няколко метра от плажа и да наблюдаваш как слънцето се издига над хоризонта!

Около самата Валенсия има още много места, които си струва да се посетят. Това включва курортното градче Аликанте и природния парк Албуфера – една сладководна лагуна, намираща се на 11км от Валенсия,  където можеш да се разходиш с лодка и да се насладиш на оризови плантации и редки видове птици. 

Обличай банския и се приготвяй за следващото приключение в слънчева Испания!

Неапол пътуване рестарт

бюлетин

още рестарт