Парижките ресторанти от големия екран

По следите на любимите филмови локации.

Пролетта предразполага към все повече желания за бягство, събирания в стила на Франсоаз Саган, димни завеси от идеи, намачкани сърца, накъсани разговори, приятелство. Живот.

Има градове, в които дишането ти се променя и те подчиняват на ритъма си, променят облеклото ти, говора, походката, онова небрежно движение на ръката, когато отмяташ косата си или палиш цигара. Париж е такъв град и с него или ти се получава голяма любовна история, или просто няма смисъл да се виждате повече. Достатъчно честно и безболезнено е. И за двете страни.

Парижани са известни с умението да празнуват живота, да ядат вкусна храна, да глезят сетивата си, да пият добри питиета и да обичат. Няма защо да лъжем, че не бихме прекарали остатъка от живота си в компанията на Ромен Гари, дори да се наложи този остатък да се съкрати значително. Поради невъзможността на тази иначе добра идея, бихме споделила същия този остатък в любимото бистро или кафене заедно с Ейдриън Броуди в "Полунощ в Париж" или с героинята на Амели Пулен. Има една невидима и никъде неописана теория, която гласи, че ако достатъчно много време прекараш в един локал, то целия живот ще мине пред очите ти. Добре, малко е променена, с реверанс към бонвиваните. 

И тъй като АртАкция обича добрия живот, който несъмнено се свързва и с безброй филмови сцени, се разходихме из най-забележимите ресторанти в Париж, появявали се на големия екран. Към тях добавяме и къщата от "Открадната красота". Всички ние трябва да имаме по една такава, не мислите ли?

Стартираме с номер едно в класацията ни (която, признаваме, би продължила до безкрай). Le Grand Véfour е онзи ресторант, в който обичаха да празнуват Джулия Чайлд и съпругът й във филма "Джули и Джулия". Адресът му също не е случаен: Rue de Beaujolais 17. Гастрономическо пътуване във времето в сърцето на града.

Веднага след това отскачаме до La Reinassance в романтичната компания на Мелани Лорен от "Гадни Копилета". Палим цигара и мълчим споделено. 

Следва една любимка. Порцелановата Амели Пулен и кафенето ѝ Cafè des Deux Moulins. Също толкова особено като нея, кацнало на един от очарователните парижки ъгли. So french, so good.

Идва време и за полунощни размисли, в компанията на Хемингуей, Фицджералд и другите любими. Култовият Le Polidor е и мястото, където се събират всички, в чиито истории истински ни се иска да попаднем. Уди Алън е майстор и на локациите...

бюлетин

още рестарт