Paris de Nuit: Пътуване до епицентъра на артистичните среди

Как Брасаи и Озон „рисуват“ Париж

В началото на 20-ти век Париж е в епицентъра на иновациите във фотографията. Подобно на художниците и скулпторите, амбициозни млади фотографи от цял свят отивали в междувоенния Париж, където заедно създавали плодотворна артистична среда. Сред тях е Брасаи (1899-1984), чиито изразителни, черни като мастило и изключително редки старинни фотографии на нощен Париж, ни пренасят в онзи Париж, за който пишат любимите ни автори от 20 век, същият Париж, който Франсоа Озон претворява в най-новия си пълнометражен филм „Престъплението е мое“.След като посещава художествено училище в Берлин, Брасаи се премества в Париж през 1924 г., където прекарва остатъка от живота си. Роден като Дюла Халш, той приема псевдонима Брасаи. Фокусира фотоапарата си върху парижката демимонда, която той изследва настойчиво от първия момент на пристигането си. Понякога сам, понякога придружаван от приятели, сред които писателите Хенри Милър и Жак Превер, Брасаи заснема аспекти на парижкия нощен живот, които никога преди това не са улавяни на лента. Подобно на фотографиите на Брасаи, „Престъплението е мое“ е визуално съблазнителен филм, като особено влияние за това има мястото на действието му. „Това е първият ми филм с Франсоа Озон и съчетаването на неговия весел и слънчев тон на дизайна със студената и корава характеристика на арт деко беше наистина вълнуващо“, казва сценографът Жан Рабас.

Прекарахме много време заедно в проучвания на терен и това ни накара да открием великолепни места, които никога досега не са виждани на големия екран. Преобзаведохме много стаи, за да избягаме от вездесъщите дървени ламперии, които обикновено се използват, за да създадат усещането за декора от 30-те години на миналия век. - Жан Рабас

Ако сценографът на „Престъплението е мое“ работи за първи път с Франсоа Озон, то за дизайнерката на костюмите Паскалин Шаван това е 20-ия филм с режисьора. „Първо съставих иконографско досие и въз основа на тези образи Франсоа и аз определихме линията, която да следваме, като придадохме на адаптацията холивудски привкус дори в реализма на началото, когато двете героини живеят в бедност", коментира Паскалин Шаван. Обличането на героинята на Юпер било съсредоточено върху театралния ѝ начин на движение и поведение. „Вдъхновихме се от Сара Бернар, тъй като облеклото на Одет е анахронично от гледна точка на епохата, защото тя носи атрибутите на театъра от 1900 г., докато действието на филма се развива през 1935 г. Но този начин на обличане отговаря на профила на Одет (Изабел Юпер), оцеляла от нямото кино с великолепен театрален стил, която постоянно се инсценира. Дрехите ѝ разказват всичко това“. Одет носи типичните за началото на века зелено, бордо и черно. 


Що се отнася до двете главни героини, Паскалин Шаван избира пастелни нюанси, за да ги разграничи. „Искахме да създадем истински контраст между Одет, легендата, заложила на смелите цветове, и двете млади жени, които правят първите си стъпки в живота. Те са напълно потопени в своята епоха, всяка от тях с различен темперамент“, добавя Паскалин Шаван. „От една страна, е модерността на Полин (Ребека Мардер), която има мъжка трезвост, с доста закопчани дрехи. От друга страна, е почти провокативната, триумфираща женственост на Мадлен (Надя Терезийевич) с тесни рокли, широки деколтета и щедро подчертаване на бедрата и гърдите.“

Всеки детайл от „Престъплението е мое“ - от сценографията, през избора на локации, до дизайна на дрехи ни потапя в Парижката атмосфера така, както и фотографиите на Брасаи, наричан още „окото на Париж“. 

Ако и вие искате да се потопите в нощния Париж на Брасаи и театралния Париж на Франсоа Озон, можете да се възползвате от промоционалните цени за пътувания до 31 март до/от Париж на България Еър. Пътувайте комфортно с включени екстри като удобни седалки с просторно разстояние между тях, безплатен кетъринг и включен ръчен багаж до 10 кг + дамска чанта или лаптоп. Най-новият А220 – LZ-PAR ще ви отведе до най-голямото летище в Париж - Шарл дьо Гол - откъдето можете бързо и удобно да стигнете до сърцето на града. Излитате сутринта, а вечерта вече можете да се потопите в Paris De Nuit (Нощният Париж). 

Брасаи фотографии на Париж Paris de Nuit Франсоа Озон България Еър

бюлетин

още рестарт