Прага на Кафка: 140 години полет на въображението

А за полета до Прага ще се погрижат „България Еър“

Франц Кафка е роден в Прага на 3 юли 1883 година. През 2005 година край река Вълтава отваря врати музеят, посветен на неговият живот и творчество. Централна част в него заема изложба, представяща първите издания от произведенията на Кафка, писма, дневници, ръкописи, снимки и рисунки, както инсталации и аудиовизуални произведения, създадени специално за изложбата. Едно от нещата, за които свидетелстват тези експонати е силното влияние, което Прага е имала върху автора. 


Начинът, по който Кафка изобразява своя град, представлява един от най-загадъчните подходи в съвременната литература. Само с редки изключения Кафка не назовава имената на местата, които описва в романите и разказите си.

Често биват правени опити да се докаже, че измислените от Кафка произведения се случват в Прага. Общоприето е, че анонимната катедрала в „Процесът“ е катедралата „Свети Вит“; че пътят, по който Джозеф К. върви в последната глава на същата книга, минава от Стария град, през Карловия мост до външните граници на Мала страна. Твърди се също така, че гледката от прозореца на младия творец Георг Бендеман в „Присъдата“ включва река Вълтава и отсрещния ѝ бряг по същия начин, по който се виждат от улица Микулашка (днешната улица Парижка), където семейството на Кафка живее през 1912 г. Полагат се усилия да се докаже, че топографията на Прага присъства постоянно, въпреки че остава неназована. 

Макар местата в романите на Кафка да действат по-скоро метафорично, читателите имат възможност да се докоснат до градската среда на автора като посетят някои от най-посещаваните от него места.