48 часа в Неапол

Бърз гид в града, в който искаш да се върнеш, още преди да си отишъл.

Два дни в Неапол не са достатъчни, защото този град е като нова любов. Но пък стигат да те запалят по него и да те накарат да си проверяваш телефона като при ново влюбване. Неапол прилича на висок, тъмен непознат, който говори бърз и накъсан италиански и носи морето в себе си. Цветен е, различен, малко невъзпитан. И е много секси. Обича храната, шума, има моторче, близко е до София (има директни полети), но пък създава проблеми... Ще те преследва дълго, ще се влюбите, ще стане страшно, наистина. Единствено парче pizza fritta (пържена пица) ще ви спаси.

Да приемем, че сте избягали от работа за една бърза Италия. Кацате в Неапол. Първо впечатление: мирише на море. Второ: мръсно е, като в спалня след дълга неделя. Трето: слушали сте, че някъде тук има малка стъкленица, в която има сълза. На нея пише: "Сълзата на Неапол, когато Диего Марадона напусна града". 

Тръгвате по Via Toledo, която върви към морето. Да, това е от онези градове, чиито улици водят към истинското спасение. Минавате през Galleria Umberto I, спирате се за кафе при "Gambrinus, след това си правите снимки пред Palazzo Reale. Задължително!

Имате на разположение почти два километра от т.нар. "основна" улица Via Toledo, но нашият съвет е да се отбивате в пресечките. Там, между тесните улички и изпраните бели ризи, се случват чудесата. Малките магазинчета, кафенета, пекарни. Ако продължите по цветната и хаотична Via Santa Lucia, ще се озовете до морето. Рай. 

Близо до Via Toledo се намира и Via Benedetto Croce, където може да се отбиете в историческата сладкарница Giovanni Scaturchio и да опитате великите сладки babà или известния шоколадов медальон ministeriale. За да нахраните и очите си, задължително трябва да видите (струва си) La Cappella del museo di San Severo, където се съхранява и прочутата скулптура на Христос Il Cristo Vellato. Една от най-извстните творби в света, спираща дъха. В близост е и единият вход за т.нар. "подземен Неапол", но ние бихме оставили разходката за другия път. Вместо това ще се отидем до испанския квартал и пазара Pignasecca, който е най-цветното и оживено място в града, заедно с рибния пазар, където сетивата ликуват. Търсете високите части на улиците, колкото и да сте изморени. Гледката на целия този кипящ живот и микс от хора, коли, моторчета, плетеници от улички и неаполски особености си струва да бъде видян отгоре.

И понеже обичаме храната, няма как да пропуснем няколко задължителни попадения. Пицата. Да, колкото и голямо клише да звучи, пицата в Неапол няма нищо общо с другите градове. Особено на север. След като я опитате, всеки път ще повтаряте "А в Неапол, пицата беше...". Повярвайте ни.

Яжте риба и морски дарове. В големи количества, в ресторант, увита в хартия на крак. Извънземно преживяване. За истинските чревоугодници препоръчваме il cuoppo. Морско царство, запържено в златисто, изобилстващо от калмари, скариди, моцарела, риба. Най-добрият приятел при дългата разходка край морето. Забравете за диетата, бъдете София Лорен, поне за малко. А, и опитайте una nuvola. Няма да ви разкриваме какво е. 

Истината е, че каквото и да ви напишем, Неапол няма как да бъде разказан. Това е интимно преживяване, много лично, много деликатно. Или ще се влюбите, или няма да ви се получи. Особен град за особени души. Цветни и търсещи в морето.

А ако искате да си подарите бягство в бягството, хванете влака за Салерно. 15 минути, които ще ви дарят едно ценно и много скъпо усещане на благодарност, че сте живи. Но опасността да искате да останете там дори само с една рокля, книга и любим човек, е повече от голяма.

барове бар лято,

бюлетин

още рестарт