Вземи се в ръце, докато си здрав

Или колко е важно да си обърнем внимание в точния момент, а не да чакаме, когато вече би било прекалено късно.

И какво като знаем, че тютюнът увеличава риска от клетъчни мутации в белите дробове, гърлото и пикочния мехур? Че стресът, безсънието и обездвижването вредят на клетъчната регенерация? Всички сме наясно с опасностите на "седящата” работа, страничните ефекти от антидепресантите, опустошителния ефект на трансмазнините. Знаем за ползите от периодичното гладуване, физическите упражнения и редовната консумация на червено цвекло… И какво от това?

В области като здраве, световни конспирации и политика сме "природно” компетентни, но се сещаме за промяна в навиците си едва когато му изпуснем края. После се чудим откъде ни е сполетяло едно или друго хронично заболяване.

"Тялото на човека е градина и градинар в нея е нашата воля”, пише Шекспир.

Имали ли сте пристъпи на тревожност? Знаете ли, че причините за тях често са органични? Д-р Фредерик Салдман не е магьосник, той просто напомня колко е важна превенцията. Намеква, че изобилието е враг на нашето здраве. Като експерт ни предупреждава, че ако въздействаме върху причината за заболяването, а не върху нейните последствия, намаляваме вероятността за рецидиви и издигаме надеждна преграда срещу болестите. Насочва прожекторите към медицината с естествени средства, изискваща един по-зрял и отговорен стил на живеене.

След "Най-доброто лекарство сте вие!”, от която са продадени над 1 милион екземпляра, френският кардиолог и нутриционист прави и втори силен удар на пазара с "Вашето здраве е във вашите ръце!”. Този път ще ни посвети в ролята на теломерите и в тайните на "блуждаещия нерв” като регулатор на ситостта, ще ни покаже как да съчетаваме храните и ще ни увери, че през Средновековието чесънът неслучайно е имал славата на средство, което гони Дявола.

Авторът излага техники, чрез които да си "убием апетита”, или по-скоро да изпитаме приятното чувство, че сме се заситили. Например: да напълним устата си с вода с лимон и да я задържим в продължение на три минути. И друг много важен съвет: за да запазим линията си, да спим без осветление, в пълна тъмнина и на хладно. И още: в случай на заболяване да се вземат колкото се може по-малко лекарства. Да се борим срещу болестите, като избягваме свръхтеглото чрез физически упражнения и консумирайки храни, които "отлагат” апетита: сардини, чушки, авокадо и картофи. Препоръчва и гладуване от време на време, което позволява на организма да се прочисти и възстанови. Набляга на значението на съня и сексуалното удовлетворение. Акцентира на факта, че сериозният стрес и травматичните преживявания ни променят до равнището на ДНК, при това завинаги.

Положителните емоции, от друга страна, бързо се преобразяват в полезни биохимични промени.

Според д-р Салдман всяка смърт на по-малко от 120 години е неестествена. Ако се възползваме от всички шансове, с които разполагаме, можем да променим курса на историята. Много хора се оправдават или обясняват състоянието си с генетиката, а нейното влияние се свежда до някакви си 15%, не повече. Останалото е начинът, по който живеем. Един конкретен пример: мускулите. Ако всеки ден правите 30 минути гимнастика, ще намалите с 40% риска да се разболеете от рак, болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания.

"Вашето здраве е във вашите ръце!” е нещо като настолна здравна енциклопедия. Експертът предлага антидот-решения на всички онези масово разпространени болести, физически смущения и неразположения, които превръщат ежедневието ни в ад. Като не пропуска да преброи вредните ни навици. Цяла армия от привидно безобидни и незначителни всекидневни "ритуали”, които изцеждат здравето ни капка по капка, клетка по клетка.

Защо клетка по клетка? Много просто, защото човешкото тяло се обновява цял живот. Всяка секунда двайсет милиона клетки се делят, за да заменят онези, които са станали дисфункционални. Целта е да бъдат генерирани нови идентични клетки, които да компенсират мъртвите. Грешките при това размножаване са в основата на раковите заболявания. И с възрастта тези грешки стават все по-чести, защото имунната система на организма постепенно отслабва.

Съветите на д-р Салдман са разпределени в няколко опорни групи: хранене, управление на тялото, всекидневни грижи, поддържане на мозъка, контрол над психиката. Авторът не натрапва диети, той предлага подход. Защото първият ни дълг като хора е да правим със самите себе си онова, което ще ни гарантира трайно усещане за свобода.

рестарт здраве грижа

бюлетин

още рестарт