Къде живее хедонизмът в София?

Александра Тошева ни припомня най-добрите места в София, където раят тържествува. Да, без море!

Обявяваме извънредни мерки за справяне със стреса от всички морски селфита и сторита! Добре че този град си има съкровища, които нямат сезон и винаги успяват да ни изстрелят в своята си вселена на безвремие. Като ни оборудват с по чаша добро вино в случай на турбуленция. 

В София през лятото културата на коктейла леко заприличва на следработно хоби със задължителен характер. Няколко скъпоценни адреса имат грижата да запазят крепкото равновесие на духа ни. Споделяме ги – да видите, че не сме егоисти.

Градината на градините – Craft 

Ако можехме и хамак щяхме да си опънем в градината на улица “Цар Асен” 53. То бива да е хубаво, ама това на нищо не прилича. Цветя по масите, разпилени розови листенца просто за атмосфера, примигващи нежни лампички като светулки и още красоти рисуват тежката идилия, сред която обичаме да се разпадаме на атоми чисто щастие. Винената листа тук е по-живописна и от шехерезадините приказки. Допълнителен бонус – кой друг сервира таратора с добавка ситно нарязани сладки червени чушки и прясна мента? 

Джазът в Dada Cultural Bar

Да си признаем – Dada Cultural Bar е от местата, които необяснимо понякога забравяме. Само за да ни стоплят душата до дъно в следващия миг, в който отново прекрачим прага им. Задушевните му мащаби, музиката на живо, най-често джаз, шансът за неочаквани срещи с красиви, приятни и смислени хора правят това място съвсем, съвсем вълшебно. Някъде там, насред целия градски сюрреализъм през лятото. Още по-готиното, следващата седмица присъединяват към всичко изброено и алтернативната си градина, паркирана върху двуетажен автобус. И АртАкция първа научи за това! Благодарим за убежището на добрия вкус на улица “Георги Бенковски” 10. 

Храната в Мистър Ули

И докато сме в района – да си дойдем на думата. Адресът е улица “Искър” 54-56. Дори и ние си позволяваме да сбъркаме номера от време на време. Мистър Ули е сред местата, за които, ако някой не ти е разказал предварително, съществува реален шанс и сто пъти да минеш покрай него, без да разбереш, че изпускаш скритото съкровище в квартала. Между портретите на Путин по стената и цитата от Мечо Пух в рамка, там някъде се таи мулти натуралния чар на тоя вкусен сън. Хич и не ти се вярва, като зачетеш менюто, изписано на ръка, и пред очите ти започнат да се спускат чинии с бъркани яйца с трюфели, цялото морско дъно, 6 рецепти с агнешко, пелмени и всевъзможни комбинации от всякаква национална кухня. Все има какво да те изненада. Само отличното готвене и чудата атмосфера остават константата, заради която обичаме да се връщаме. Пък си имат и градина, макар и не така Instagram friendly като тази в Craft. Но пък и тук сетивата ни обичат да празнуват добрия живот. 

What to Nom

Блъди Мерито в Public

Ако имаме коктейл, който ни е като религия, призът убедително отнася Блъди Мери-то. В Public го предлагат и по собствена рецепта, която им спечели, заслужено, много сериозна запазена площ в сърцата ни. Терасата им е малка градска поезия. А за капак, за да не ни е скучно през лятото, са ни измислили и разни опции като професионални курсове за коктейли. Бодрата стъпка рано или късно ни отвежда на улица “Ангел Кънчев” 1. И после трудно се сещаме да си тръгнем оттам. 

Петър Бегов

барове бар лято,

бюлетин

още рестарт