Книжни препоръки за пролетния панаир на книгата

До 28 юни десетки издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК.

Тази година традиционният пролетен панаир на книгата, който се провежда в НДК, не успя да се осъществи, заради разпространението на Covid-19, но все пак бавно започнахме да се движим към “новото нормално”, което сякаш ни обещава един по-красив и спокоен свят. До 28 юни десетки издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК и готвят намаления, срещи и приятни мигове. Знаем, че винаги е трудно да решите кои да са четивата, които да приберете у дома, затова решихме да ви помогнем с няколко препоръки:

Фигури

“Ние сме гладни за истински истории за изумителни постижения, достигнати въпреки неблагоприятните социални и културни шансове, истории, надскачащи незначителните неща, безпорядъка и непоследователността на личността, която е част от всеки човешки живот", пише създателката на световноизвестния интелектуален блог Brain Pickings Мария Попова в първата си книга "Фигури". Книгата е интелектуално пътешествие в света на редица изтъкнати писатели, художници и учени, сред които астрономът Йохан Кеплер, океаноложката Рейчъл Карсън, Емили Дикинсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и други. 

За бавното живеене и насладата от живота

Говори се много за бавното. Във и извън контекста на книгата. Светлозар Желев направи онлайн премиера, която гледаха хиляди хора от цял свят, след което срещна публиката на живо с някои от най-любимите ни лица. Написал е книга, която хората не просто купуват за себе си. Държат да я подаряват на близки и приятели, защото в нея е скрита философията на насладата и бавното отпиване от удоволствията на дните. Всяка страница се усеща като летен бриз в косите. Историите карат читателите да спрат. Да четат с паузи. Да си мечтаят, да затворят очи и да се пренесат там, където са най-щастливи. Някъде там, където не бързат и живеят на забавен каданс.

Братовчедката на Зорбас

Има поетични книги, които с всеки прочетен стих превръщат цялото тяло в поезия. Косите бавно се превръщат в рибарски мрежи и улавят целувките на вятъра, ръцете с всяко прелистване се превръщат в цветя, които оставят не просто отпечатъци по хартията, а малки петънца от цветове. Има поетични книги, чиито думи се превръщат в малко и едва доловимо ключе, което тихо и неподозирано отваря сърцето, а след това си тръгва. Тръгва си, но не оставя след себе си само следа. Оставя отворено, за да има място любовта да влезе по-лесно и да се настани завинаги.

НЕКА ВЛИЗА

Не говоря
оставям я да влиза вътре в мен
като серпентина
да прокарва тунели
да дълбае лабиринти
и един ден
ако сушата внезапно дойде
ще съм готова:

Ще пусна работниците да си ходят
ще отворя всички шахти
улуците в небето си ще спусна
каналите с белина ще отпуша
и крановете ти докрай ще развъртя
за да се влееш в улеите на сърцето
с бясна скорост

но сега не говоря
оставям тази любов да влиза

Рене Карабаш можете да срещнете на 27 юни в 17:00 ч. на щанда на Жанет 45

Кът за мечти

Преди време бяхме влюбени в “Да уловиш голямата риба” на Дейвид Линч. Четохме и препрочитахме всяко изречение, а днес вече броим дните до излизането на “Кът за мечти”. Тези, които обичат киното, много добре знаят какъв е Линч. Един от най-разпознаваемите и велики режисьори на нашето време вдига тежката червена завеса и ни позволява да се разходим из коридорите на живота, детството, мечтите, несполуките и мечтите. Подарява ни специално място, в което можем да се скрием, за да помечтаем. Книгата лесно ще се превърне в настолно четиво за всички киномани. Събрала в себе си безценни разговори и спомени на режисьора, подредила в страниците си прилежно ценни фотографии от живота на малкия Дейвид, на режисьора Линч, на приятеля, на твореца, “Кът за мечти” е абсолютно удоволствие за ценители и книга, която събира в своите 624 стр. цял един живот.

Софийски разкази

“Софийски разкази” на Иван Вазов се появяват у нас по повод това, че тази година честваме 170 години от рождението на Вазов. Любимият ни български писател ни връща в една София, която днес не познаваме. В сборника са включени трийсет Вазови разказа със сюжети от столичния живот. Подредени хронологично, те представляват истинска хроника на събитията в българската столица от края на XIX – началото на XX век. Характерни за белетристичния подход на писателя са живата наблюдателност, усетът към характерни детайли, психологическото проникновение и склонността да се извеждат образи-типове на тогавашната действителност. Нямаме търпение да държим книгата в ръце и да опознаваме столицата наново, за да я обикнем още по-силно.

Машини

Златозар Петров и неговата поезия, която трябва да е защитен вид. Трябва да я пазим и да я четем с внимание, нежност и вникване. Защото има силата влезе ли веднъж у нас, никога да не излезе.

ВЪРХУ МАШИНИТЕ СЕ СИПЕ СНЯГ

Харесвам властната, безкрайна зима,
когато всичко спира: студ и мрак.
Замръзва словото, боите се напукват,
лъкът върху цигулката залепва.
Обичам неподвижността, покоя:
вещта ми е по-близка от човека.
От старостта очаквам повече, отколкото
от младостта (излишно надценена).
Привличат ме: застиналата лава,
замръзналите форми на копнежа,
машините и краят на човека.
Харесвам мъртвите студени градове,
боклуците, предградията, смога - 
от чистия планински въздух ми се гади,
от дивите села ми се умира…

Машините заспиват и сънуват.

ТРИТЕ ТЕЛА

Китайският фантаст провокира читателите да говорят за книга първа от трилогията “Земното минало”. И има защо. Лесно можем да открием много причини да ви препоръчаме точно тази книга. Но трудно бихме могли да обобщим важността й, така, както го направи Светлозар Желев:

"Ако има книга през последните 10 години, която да издига отново фантастиката до монументалността на класиките като "Фондацията" на Азимов и "Дюн" на Хърбърт, до дълбочината на "Странник в странна страна" и "Луната е наставница сурова" на Хайнлайн, до смесването на на пръв поглед несъвместими митология, история, фентъзи, фантастика, наука и психология на братя Стругацки, то това е тази книга. Подарете си я, подарете я.”

Обичай смело

“Обичай смело” е книга за любовта към изкуството, силата на мечтите и вечната непоколебима вяра, че в крайна сметка човек ще стигне точно там, където му е писано да бъде. Първата биография на един от най-добрите еквилибристи в цял свят Енчо Керязов вече е факт и има мощта да мотивира и да връща надеждата, че в крайна сметка позитивното побеждава. “Обичай смело” ни припомня колко е важно да не спираме да гоним онова, на което усещаме, че принадлежим. Колкото и изненади да поднася животът, ако имаме необходимото търпение, накрая винаги ще се озовем при голямата любов, с мисълта за която сме заспивали и сме се будили дълги години.

Книгата се посвещава на всички мечтатели.

Енчо Керязов ще представи книгата си на живо на 27 юни от 17:30 ч. в кино “Кабана”. 

бюлетин

още рестарт