Обичам те, Мадрид

Този безумно вкусен град ни разкрива всички свои потайности. Независимо от сезона и часа.

Има нещо много специфично в Испания. Прилича на голямо момиче, което отказва да порасне. От една страна можеш да я видиш с токчета и пола, а в следващия момент да я видиш как скача по кецове. Два тотално различни свята могат да се срещнат в нея и макар на пръв поглед това да изглежда тотално несъвместимо, тя го прави с лекота.

Мадрид е по същия начин. Той съвместява в себе си култура и секс, ядене и пиене, дъжд и после слънце, странни миризми и невероятни вкусове. Логично е Испания да бъде посетена в топлите месеци. Казват, че е най-красива през пролетта и в края на лятото. Няма как да знам, виждала съм я само зимата и въпреки студеното време, нищо от чара й не се губи.

Първото впечатление за Мадрид е, че той е доста по-малък град, отколко всеки човек си представя. Ако хотелът или квартирата ви е в някой от централните райони, като например Плаца де Испания, усещането за близост се засилва още повече. Нищо, което искате да видите в Мадрид, не е далече. Улиците са тесни, има и широки булеварди, разбира се, но аз препоръчвам малките улички. Така стигате от една точка до друга в рамките на 20 до 30 минути.

В Мадрид има няколко неща, на които човек трябва задължително да обърне внимание и... първото е храната.

Ако има място, в което трябва да се пробате да ядете на крак, в блъсканицата, докато около вас се стелят всякакви миризми, то това място определено е някое меркадо в Мадрид.

Меркадо е закрит пазар, в който човек влиза, за да хапне и пийне вино. Виното е аболютно задължително към всяко ядене в Мадрид, може би с изключение на закуската, но по време на всеки ранен обяд момент виното се лее, така както на някои места се лее вода. Мадрид разполага с няколко меркада, в които ще откриете различна храна. Те не си приличат и не са еднакви на големина. Специфично при испанската култура на ядене е, че тя се случва рано сутрин до обяд и след това късно вечер. За испанците вечерята и питиетата започват към 22 часа, а партито е след полунощ, по-близо до един, когато пенсионерската душа на българина вече дълбоко спи. Уви, но това е Испания.

Сиестата  е много важна за този народ и по-специално за Мадрид. Почти няма да откриете магазин, меркадо или място, което да работи в следобедните часове. Независимо от сезона.

В Мадрид трябва да се опитат морската храна, виното, сиренето, авокадото, маслините. Не бива да пропускате разнообразната откъм култури кухня и поне един рамен, направен в най-долнопробния на външен вид ресторант. Задължително пробвайте омлета с картофи и паелята. А за десерт отивате в Cholateria San Gines и си взимате голяма порция чурос и купа с шоколад. 

Второто нещо, на което трябва да се обърне внимание, е културата.

В Мадрид се намират два от най-важните музеи за модерно и ренесансово изкуство и това са "Прадо" и Музей на изкуствата "Кралица София". Единият разполага с Гоя, другият с Пикасо. Единият е модерен, другият носи духа на готиката в себе си. 

Независимо дали е топло или студено, дали вали дъжд, сняг или просто пече слънце, пред двата музея има опашка. Билети се купуват онлайн и пълтят навътре е по-бърз и по-лесен. 

Музеят "Кралица София" разполага с едно от най-важните съкровища на съвременното изобразително изкуство и това е впечатляващата "Герника“ на Пикасо. Близо 8 метра дълга и 3 метра широка, "Герника“ разполага със собствена стая, в която може да й се насладите, но без да снимате. Вътре ще откриете историята на картината, снимки на първото й местоположение и хронологичен снимков материал от създаването й, правен от Дора Маар, която е партньор и муза на Пикасо в този период. 

Музеят "Прадо" помества в себе от "Голата Маха“ в две нейни версии, през разнообразни портрети и картини на Гоя, чак до "Трите грации“ на Рембранд. Ще ви остави без дъх – буквално и преносно, ако сте почитател на изкуството.

Третото важно нещо в Мадрид е похотта.

Мадрид има активен нощен живот, който започва в малките часове на нощта. Градът разполага с огромно разнообразие от места и клубове и две години е горд домакин на "Международния еротичен фестивал“, който иначе се провежда в Барселона.

Мадрид е един похотлив град, за разлика от Барселона, при която всичко е на показ. Барселона и Каталуня се гордеят с разхайтеното си поведение и еротичния си музей. Мадрид е по-прикрит. В най-топлите сезони в Мадрид най-важни са сексът и футболът, като едното винаги доминира на другото, но някак успяват да имат хармонична връзка. 

Както започнах в началото – Мадрид е град на еклектика. В него противоположностите се привличат и благодарение на това привличането стига до онези, които искат да се потопят в атмосферата му. Ако Барселона е разхайтена Лолита с дълги крака под формата на множеството си квадрати и плаци, то Мадрид е като джентълмен, който би направил много лоши неща, но насаме.

От виното, през скаридите, Гоя, Пикасо и прикритата еротика, чак до чуросите, Мадрид е вкусен като аншоа с крем карамел. Което пък е десерт, който може да опитате докато сте там. Наздраве и да ви е сладко! 

бюлетин

още рестарт