На гости на семейство Копола

Бърз тур из хотелите по целия свят на Франсис Форд Копола и фамилията му.

Съществуват определени прилики между това да направиш филм и да отвориш хотел. Именно затова мисля, че баща ми е толкова добър и в двете - умее да разказва истории и да създава атмосфера.

Това споделя София Копола, излегната на шезлонг край басейна в любимия си Palazzo Margherita, основан от баща й. Обича да прекарва следобедите си с книга в ръка, на сянка, похапвайки пресни плодове, поднесени върху лед. Винаги отсяда в апартамент номер 4, решен изцяло в сиво и розово и гледащ към божествената градина. 

Palazzo Margherita е истински замък от 19 век и се намира в малкия италиански град Берналда. Именно в Palazzo Margherita e роден дядото на Франсис Форд Копола. Режисьорът се сдобива с архитектурното бижу през 2004 година и решава да го превърне в истински дом на доброто кино, хубавата музика, вкусната храна, безкрайните вечери с приятели, интимни семейни моменти. Водещ и ключов елемент по време на реновирането на замъка е запазването на всички архитектурни и интериорни детайли, които не само носят духа на времето, но и са запечатали част от историята на фамилия Копола. Режисьорът споделя, че купува Palazzo Margherita с надеждата да се превърне в място, към което децата му да се завръщат - именно затова и цялото семейство участва с идеи за концепцията, дизайна, храната и сервиза. Така Palazzo Margherita безспорно се превъща в един най-добрите бутикови семейни хотели в Италия и в Европа. Със своите общо пет ресторанта, създаденият от Копола оазис е рай за всеки чревоугодник. 

Palazzo Margherita 

Palazzo Margherita 

За далечните пътешественици Копола също е предвидил подходящи убежища. В Белиз, например, където отива за първи път през 80-те, фамилията разполага с цели три предложения за истинско бягство от реалността. 25 великолепни бунгала, разположени на малък плаж с бял пясък и тюркоазани води - Turtle Inn e една от най-ценните имотни придобивки на семейството. Сдобиват се с вълшебния карибски плаж през 2001 година и успяват да запазят мястото възможно най-автентично. Ако пък сте решили напълно да скъсате с останалата част от света (напълно разбираемо, бихме казали), Coral Cay e малък частен остров, на който единствената ви компания ще са екзотичните птици и обятията на любимия човек. Първите наченки на цивилизация са на цели 25 минути разстояние или 8 мили по вода - толкова дели Coral CayTurtle Inn. Разбира се, гастрономическите удоволствия и тук са безброй, нищо, че сте избрали да сте по средата на нищото - може би точно там живее вечността? Отговорниците за острова ще се погрижат да имате всичко необходимо, а от вас се иска просто да бъдете боси и щастливи.

Turtle Inn

Blancaneaux Lodge е причината, поради която Копола се влюбва в Белиз. Още след първото си пътуване до Белиз Копола купува изоставения тропически рай, който над 10 години е любимото място на цялото семейство - труднодостъпно местонахождение, изключителни водопади, досег до дивата джунгла, възможност за изследване на съвсем друга култура. През 1993 година Копола решава да превърне мястото в хотел, предлагайки куп интересни и нестандартни приключения, включително 10-дневно сафари из Централна Америка.

 La Lancha

 La Lancha

Културата на Маите толкова много впечатлява и интересува Копола, че новината за откриването на La Lancha в Гватемала не изненадва никого. По думите на режисьора това е семпло, романтично кътче, разположено в горите над езерото Petén Itzá, близо до Тикал, най-бляскавият от всички градове на маите. 10-те стаи са обзаведени с мебели, лично избирани от Копола, в традиционни за Гватемала цветове и шарки. 

Blancaneaux Lodge

Blancaneaux Lodge

Но къде шансът в някое от изброените места да срещнете Копола е най-голям?

Ако е в творчески процес - в хотел BE Jardin Escondido, разположен в един от най-цветните и оживени квартали на Буенос Айрес. Копола използва вътрешните градини, за да пише и да дегустира великолепните аржентински вина. Хотелът е особено популярен сред артистичните среди именно заради вдъхновяващата атмосфера и непрекъснатия поток от интересни гости. Място, което би върнало цветния поглед към живота, ако случайно сме го изпуснали за миг.

BE Jardin Escondido

BE Jardin Escondido

BE Jardin Escondido

 

Разбира се, има надежда и за почитателите му от Европа. Последното дело на Копола в хотелиерството е Penthouse Saint-Germain в хотел Lutetia в Париж. Мястото е любимо както на него, така и на дъщеря му и често отсядат в хотела като специални гости, до момента, в който преди около месец беше завършен и специалният апартамент, гледащ директно към Айфеловата кула и съчетаващ както френския шик, така и типични за Копола елементи - в декорацията откриваме винтидж камера, страници от сценария на "Кръстникът", творби от личната колекция на фамилията. Апартаментът разполага и с покривно пространство от 60 кв.м., предразполагащо към дълго съзерцание на парижките покриви.

Penthouse Saint-Germain

Penthouse Saint-Germain

И целувки.

Току-виж се превърнете във вдъхновение за семейство Копола.

Прочетете повече за Франсис Форд Копола.

бюлетин

още рестарт