Камелия Тодорова и любовта, която живее в нея

Разговор за музиката, великите мигове и силата да започваш отначало.

Имали ли сте моменти, в които наистина Ви се е искало да започнете отначало? Изплъзвала ли се е любовта Ви към самата Вас?

Че то аз винаги започвам отначало! Всяка раздяла, всеки нов проект... водят до ново начало. Любовта живее в мен и благодарение на нея преодолявам всякакви премеждия и емоционални сривове и възходи!

Животът Ви, мисля си, често прилича на филм. Записвате Bursting at the Seams с Роджър Тейлър, доказвате, че за таланта няма бариери. Какво се случва в бекстейджа? Трудът, който никой не вижда?

Трудът е нещо, което не се забелязва от публиката, но той е част от ежедневието на един артист. Репетиции, осамотяване, мислене, осмисляне, слушане и преживяване. Всичко е част от ежедневие, което може да се стори на пръв поглед скучно. Но с натрупване, постоянство и упорит труд те води до целта. Напредък и обогатяване. Нови срещи и предложения за творческо израстване! И никога не става като с магическа пръчица. Изисква дисциплина и много работа.

Какво е музиката за Вас? Спасение, подарък, привилегия?

Музиката ми беше хоби и впоследствие се превърна в професия, част от съзнателния ми живот.

Ако трябваше да хванете едно последно такси, накъде щяхте да изберете да ви отведе?

Надявам се да е далеч този момент на “последно такси“. Това ще е преди да се откажа да живея и да пея!

На какво прилича любовта?

О… трудно ми е да го описвам с думи. Може би за това предпочитам да го изпея.

Кои са нещата, според Вас, които трябва да се правят нежно и бавно? Така ли трябва да преминаваме и през спомените?

Нищо не постигаме, ако се бърза. Животът ни налага едно доста интензивно темпо на развитие. И ако не си обмислим и разпределим времето, може и да не ни стигне. А пък ако говорим за секс, мисля, че не харесвам прибързаните любовни взаимоотношения! Нежно, любвеобилно и бавно политане във вихъра на емоциите, които остават незабравими спомени и усещания е именно правенето на любов. А без нея няма смисъл този обидно кратък живот.

Photo: YÅN.graphics, Peter Vulchev / fo2studio

Какво бихте казали на 20-годишното момиче Камелия, ако можехте да се върнете назад?

Какво ли бих могла да ѝ кажа? В повечето случаи те мислят, че знаят всичко. Аз не обичам да се натрапвам. Изчаквам момичето да прояви любопитство, любознателност, да потърси сама съвета ми или разговор с мен. Аз съм добър слушател и с готовност помагам. Стига да потърсят съвета ми. Обичах да наблюдавам, да се интересувам и да си открадвам дори идеи от артистите, с които започнах да се уча и работя. Инициативата винаги аз идваше от мен, от моето любопитство.

А на дъщерите си?

Аз така ги учих да подхождат, както Ви обясних. Самостоятелност, отговорност, дисциплина и търпение! Това е рецептата.

Кой е онзи момент от живота Ви, който с радост бихте сложили на пауза, за да гледате завинаги?

Много са тези моменти, просто не знам кой да си избера. Дали абитуриентският ми бал или първото ми излизане на сцена, или първия концерт в зала Универсиада, или първата целувка... и т.н… Много са! Но аз съм ги запазила в спомените си и когато реша, мога да се връщам към тях.

Кой е Вашият саундтрак, музиката, която никога не би ви омръзнала да слушате?

Всичко, което е хубава музика! Обичам ретро, блус, рокендрол, R&B, поп, соул. Не ми допада рап музиката или чалгата. Затова не ги познавам. Но като преподавател по музика обновявам информацията за актуално случващото се и в момента!

Разкажете повече за концертите Ви с Рут и Милица Гладнишка, Вашите Jazz Ladies?

Концертите, които изнасяме с Рут и Милица, са своеобразна среща с три различни стила и поколения певици. Всяка една представя стила си и един доста разнообразен репертоар. Може да послушате малко блус, рок, евъргрийни и поп джаз!

Има ли млади изпълнители, които Ви правят впечатление?

През последните петнадесет години, в които преподавам, през мен са минали немалък брой талантливи певци. Горда съм, че съм успяла да ги възпитам и науча на занаята. Поне знам, че са получили добра основа. Пеенето не се усвоява бързо, изисква се време и четирите години съвсем не са достатъчни. Но ако си упорит и амбициозен, имаш шанс да усвоиш основните правила и да се развиваш! Тази година на музикалната сцена се изявява моя студентка, Елена Сиракова, с проекта си " Толкова студен“. Мои студенти участваха и в много от моите концерти. Имах и певици с композиторски талант, които бяха от Турция и Македония.

Какво предстои в професионален план? Все още ли искате да направите моноспектакъл? Коя би била историята, която най-много искате да разкажете?

Все още не съм решила какво ще бъде либретото, но при всички случаи ще го направя до края на тази година.

За какво мечтаете, Камелия?

Мечтая да срещам повече любов и чистота сред хората. Аз ги дарявам с тази обич във всеки мой концерт и се надявам това да ги прави по-добри и щастливи. 

бюлетин

още интеракция