Специално за АртАкция, цигуларят Ара Маликян: „Имам сегашния си живот, благодарение на музиката.“

Очакваме го в Пловдив, София и Варна.

Имам щастието да разговарям с "лудия цигулар" Ара Маликян. Всеки път, в който Ара понечи към цигулката, се отправяме на вълнуващо и далечно пътешествие към Ливан, Испания, Армения. Невидима карта с места, които се отразявят и в душата на Маликян. Той е ливанец, притежаващ испански паспорт, докато във вените му тече арменска кръв. Екзотична музикална покана за много любов, много експерименти, много топлина и споделеност. По един луд и необикновен начин. Точно като Ара. 

Говорим си за сцената, възможен ли е живота без музика и какво ни очаква на концертите му.

 

Когато бях на 16 години, започнах да уча в Лондон с Васко Василев. Оттогава сме много добри приятели. Той е толкова талантлив и вдъхновяващ! Заедно имаме много забавни случки, още от тийнейджъри. Виждаме се до ден днешен и сме пълни с истории! Като малки си бяхме толкова близки, че дори споделяхме едно легло, защото нямахме пари. И сега, когато виждаме докъде сме стигнали... и то след толкова години... усещането е наистина страхотно.

Истината е, че  музиката ми дава всичко. Имам сегашния си живот, благодарение на нея. Успях да изляза от Ливан през 80-те, в разгара на 20 годишна война. Дължа ѝ целия си живот. И, разбира се, имам много добри примери пред себе си. От класически, през джаз и рок музиканти. Паганини, Майлс Дейвис, Пако де Лусия, Джими Хендрикс. Списъкът наистина е дълъг. Честно казано, не знам какво бих правил, ако не бях музикант. Аз се занимавам с музика от момента, в който съм роден. Баща ми беше фанатик на тема цигулки. Откърмен съм с любов към музика. Ако дойде ден, в който не бих могъл да свиря, ще търся нещо друго. Вярвам, че животът трябва да продължи, дори да си лишен от възможността да правиш онова, което обичаш. 

Когато съм на сцената, се старая да използвам цялата си душа и сърце, за да комуникирам с публиката. Искам да им предам цялото си щастие. Много съм им благодарен, че са с мен, дължа им всички положителни емоции, които изпитвам. 

Бих искал да разкажа цяла една история чрез музиката си. Историята на моята цигулка. На предстоящия концерт в България ще свиря произведения на Моцарт, Паганини, Бах. Ще стигнем до модерни артисти като Джими Хендрикс, Radiohead, Дейвид Боуи, Led Zeppelin. Разбира се, ще има и много собствени композиции. Очаква ни един много различен концерт. Много съм развълнуван, че се връщам в България. Поради много причини! Харесвам музиката, страната, културата, имам много приятели музиканти тук… А последният път публиката беше наистина невероятна! Нямам търпение да се върна и да свиря отново за тях. Българската публика е удивителна. Не е тайна, че съм голям почитател и на българския фолклор. Мисля, че това е изключително вдъхновяваща музика и съм истински фен на българските фолклорни музиканти. Само мога да се надявам някой ден да работя с тях. Това е голяма моя мечта!

Разказва толкова увлекателно, колкото и свири. Накрая си позволявам да го питам какъв е Ара, който не виждаме, Ара извън светлините на прожекторите.

Когато не съм на сцената, съм абсолютно различен човек. Много съм срамежлив. Обичам да се разхождам без конкретна цел, да пътувам, да откривам различни култури. Доста съм тих, за разлика от сценичния ми образ.

Е, Ара, благодарим ти за разходките. Всеки път, в който слушаме музиката ти.

Концертите на Маликиян са на 17 май в Пловдив, 18 и 19 май в София и 20 май във Варна.

бюлетин

още интеракция