Когато Фреди Меркюри подари чифт ботуши на Дейвид Бoуи

Певецът, който е обожавал котките, завел е принцеса Даяна в гей клуб и е подарил чифт ботуши на Дейвид Бoуи...

Животът му е истински учебник по музика и любов. Фарук Булсара, както е и истинското име на Фреди Меркюри, е дарен с най-красивото определение от Брайън Мей, великият китарист на "Queen".

Lover of life, singer of songs.

Kaкво друго може да се каже за певец, изпял едно от най-прекрасните любовни парчета на всички времена, "Love of My Life"? И оставил такава огромна празнота в света на музиката? Фреди Меркюри е бил нетърпелив, вечно бързащ. Поне така го описва Брайън Мей. Сякаш е знаел колко малко му остава. И единственото, което истински го е интересувало, е било правенето на музика. Толкова много е приличало на правене на любов. 

Преди дни излезе и официалният трейлър на филма "Бохемска рапсодия", който предстои по кината. Не липсваха и скандали около факта, че сексуалността на Фреди остава някак скрита във филма. Все още ли има някакво значение? Колко по-божествен трябва да е нечий глас, за да спрем да се интересуваме от това какъв тип физическа близост предпочита? 

Около Фреди Меркюри винаги ще има загадки. Липсата му поражда все повече въпроси, търсения, желание за отговор. От факта, че сам измисля името на "Queen" (другите предложения са включвали Build Your Own Boat, the Grand Dance и the Rich Kids) и рисува логото, до записа на първото парче малко преди "Queen" да дебютира, но под псевдонима Larry Lurex. 

Във времето се изписва достатъчно и за невероятно близките му отношения с Мери Остин, на чийто син става кръстник, а след смъртта си завещава всичко, което притежава, включително и правата на песните. Отиваме малко по-назад във времето и си припомняме 5 неизвестни факти за живота на Фреди Меркюри. Да, иска ни се да беше тук.

Фреди Меркюри строи сцена за Дейвид Бoуи и му подарява чифт ботуши

Моментът, в който Фреди Меркюри е продавач, а Дейвид Бoуи получава подарък... ботуши. Двамата се запознават още през 60-те, много преди да обединят сили за "Under Pressure" (1981 г.) През последните години на 60-те Бауи е по-полулярен от Фреди и има повече участия. Поканен е в "Ealing Art College", а смаяният Меркюри го следва буквално навсякъде, предлагайки му да му носи техниката по участия. Една от задачите му е да обединява маси, които служат за сцена на Дейвид Бoуи... Дали са знаели какво ги очаква?

Горе-долу по това време Роджър Тейлър и Фреди започват да продават винтидж дрехи в Кенсингтън, а Брайън Мей си спомня как Фреди непрекъснато е носил у дома чували с "парцали", за които е бил убеден, че някой ден ще струват "цяло състояние". И през един обикновен лондонски ден, Дейвид Бoуи се натъква именно на сергията на Фреди Меркюри. Харесва чифт ботуши, които обаче не може да си позволи. И Фреди просто му ги подарява...

Пише "Crazy Little Thing Called Love в банята 

Най-простата песен, която е композирал, признава самият Фреди. Мелодията му хрумва докато си взима душ в хотел "Bayerischer Hof" в Мюнхен, през юни 1979 г., докато бандата работи по албума "The Game". В парчето се усеща влиянието на съвсем скоро отишлия си Елвис Пресли – нестихващото музикално вдъхновение на Фреди Меркюри. Когато излиза от банята, Фреди грабва китарата, на която трудно свири, а малко по-късно е в студиото, бързайки да запише песента, преди да се е появил Брайън Мей, известен с перфекционизма си. Да, Брайън не харесва парчето, но все пак то вижда бял свят. И е толкова хубаво!

Дегизира принцеса Даяна и я води в гей клуб

Фреди Меркюри и т.нар. "принцеса на народа" Даяна Спенсър са били близки приятели. Най-строго следената млада жена просто е искала да прекара нощ в града, да се скрие от светлините на прожекторите и да направи нещо необикновено. Преобличат я в кожено яке, скриват я с кожен каскет и авиаторски очила. Охраната се впечатлява от присъствието на Фреди Меркюри и изобщо не разпознава принцеса Даяна! Тя успява дори да си поръча бяло вино и бира и през цялото време се шегува какви биха били заглавията на утрешните вестници, ако бъде хваната в гей клуб! Напускат бара 20 минути по-късно, а това остава един от най-любимите спомени и на двамата. Момент на свобода и младост.

Посвещава песен на котката си

Фреди Меркюри е обожавал котките си и се е грижил за тях с почти френетично внимание. Често се е обаждал по телефона, докато е бил на турне, и е молил Мери Остин да доближи слушалката до някоя от котките. Започвал да разговаря с тях и да им споделя как е минал деня и колко много му липсват... Песента "Delilah" е част от последния албум "Innuendo", който "Queen" издават, докато Фреди Меркюри е още жив.

Никой не знае къде е погребан

Последното му желание е никой да не открива мястото, на което е погребан. И за това се грижи най-близкият му човек, Мери Остин. Фреди просто е искал да бъде оставен да почива в мир, страхувал се е да не би някой да разкопае гроба му, да разпръсне праха му... След като е кремиран, урната остава в спалнята на Мери цели две години. След това тя успява да издебне удобния момент, когато е напълно сама, за да излезе тайно и да го занесе на място, което никой няма да разбере. Въпреки спекулациите през годините и открития през 2013-та в гробището "Kensal Green" надпис и дати, съвпадащи с рождението и смъртта на Фреди, Мери Остин напълно отрича слуха. А и не го ли откриваме всеки път в нас самите? 

Мислим, че няма по-добро продължение на деня от това:

музика Пиаф изкуство любов

бюлетин

още авангарт