Spectrum Vocal Band: Oркестър от пет човешки гласа

Повод за срещата е участието на Spectrum Vocal Band на A to Jazz Festival.

Spectrum Vocal Band е хармония от човешки гласове. Певците Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков прилагат различни експериментаторски търсения без ограничения в жанровете, описващи техния стил и характер – съчетание от поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс в петгласна хармония.

През 2018 г. петимата имат щастието да подгряват концерта на легендите Манхатън Трансфър в София, а в ноември 2019 издават дебютния си албум с оригинално фънк звучене – Пресечна точка. Най-новият им албум Singerprints излезе през 2021 г. и съдържа нов прочит на красиви теми от българския фолклор, оригинални пиеси с богата хармония и ранообразни ритми във фолклорен стил. През февруари 2022 албумът е номиниран за престижните международни награди за съвременна акапелна звукозаписна продукция CARA в две категории – Най-добър европейски албум и Най-добър фолклорен албум. Spectrum Vocal Band представя авторска програма на някои от най-престижните сцени у нас – Международен джаз фестивал Банско, Хасково джаз фест, Джаз под звездите на Деветашкото плато, Джаз фестивал Жълтите павета, Младежки джаз фестивал – Димитровград, клубни и камерни събития. Групата реализира и успешни концерти в Сърбия (Ниш и Босилеград) в партньорство със Столична община. Многобройни са и сътрудничествата с най-значимите български композитори и изпълнители в сферата на джаза, фолклора, поп музиката и рока – Теодосий Спасов, Орлин Павлов, Александър Бръзицов, Любомир Денев, Ева квартет, Христина Белева, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ, както и с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР.

Milos Miladinovic

Как бихте описали музиката си на човек, който не е запознат с нея? 

Думата, която описва най-точно нашата музика, е „акапела“ - музикално изпълнение без участието на инструменти. Пълната звукова картина, която чувате, е изградена изцяло от нашите гласове! Това загатва и името на групата – „Spectrum Vocal Band“ - вокална банда, малък оркестър от пет човешки гласа, преплитащи се в хармония. Забавен момент, който се повтаря често след наши концерти, е когато ни кажат: „Е, чудесни сте, но другия път с инструментите на живо, ако може!“ Хората често не могат да повярват на какви чудеса е способен човешкият глас - а той е най-съвършеният музикален инструмент!

Какви са впечатленията Ви за развитието на джаз културата у нас? 

Качествени български джаз музиканти винаги е имало. Нашата страна може да се похвали с невероятни композитори, аранжори и изпълнители. Те, макар и не много на брой, се извисяват достойно до най-големите имена от световната сцена. Ключът към отговора на въпроса Ви обаче се крие в публиката и нейния достъп до тази музика. Допреди едва 15 години, по обективни политико-исторически причини, джазът у нас имаше двояк характер – от една страна ъндърграунд култура, от друга – изкуство на елита. За щастие тази противоречива негова същност се промени благодарение на лавинообразно нарастващия брой музикални събития и форуми, свързани с джаза, които се създадоха в последните години. Организаторите им припознаха тази музика като символ на свобода, на извисяване на духа, каквото всеки човек търси. Затова виждаме как фестивалите у нас привличат вече хиляди на брой нови слушатели, идващи от разнообразен бекграунд, които обаче търсят все по-жадно чувството на свобода и приобщаване, което джазът неизменно носи. Това явление от своя страна се отразява и на изпълнителите - никога досега тук не е имало такова изобилие от млади джаз музиканти, колабориращи в проекти, генериращи огромно и същевременно изключително интересно и качествено съдържание.

Кои са вашите музикални и немузикални вдъхновения?

Извън групата, всеки от петима ни има свой различен вкус и индивидуален път в изкуството. Боряна е свързана с театъра и мюзикъла, Весела и Даниел - с вокалния джаз, фънка и бразилската музика, Янко - с църковната музика и фолклора, Косьо - с хоровата музика. Но всички намираме за еднакво привлекателно пеенето в хармония с други гласове. Затова общото ни вдъхновение се простира сред образците на вокалните групи от последните десетилетия - Take 6, New York Voices, The Swingle Singers (The Swingles), The Singers Unlimited, The Real Group. С една от най-великите вокални групи в света, The Manhattan Transfer, имахме съвсем близък контакт - бяхме подгряваща група на концерта им в зала „България“ преди няколко години. Въпреки предстоящата им дълга и изтощителна програма, те внимателно изслушаха нашия сет, след което ни поздравиха изключително сърдечно и с широка усмивка „приеха щафетата“, за да излязат на свой ред на сцената. След концерта четиримата вокалисти и екипът им настоятелно ни поканиха на обща вечеря, на която в продължение на часове споделяха ценен опит от своята кариера, но и подробно ни разпитваха за нашите интереси и планове. Събитието съвпадна с тридесетия рожден ден на нашия тонрежисьор, Йорданка Янкова, която почерпи всички с торта. В замяна получи спонтанен четиригласен поздрав от най-успешния вокален квартет в историята на джаза.


Имате ли идеален слушател?

Идеален за нас е всеки слушател, с когото можем да създадем дълбока и спонтанна връзка! Но това е в ръцете и на самите нас като артисти. Хората слушат по различен начин – някои се вглъбяват, други отразяват обратно всяка твоя дума и поглед. От нас зависи да бъдем максимално искрени и отворени към тях, за да възприемат те това, което имаме да им дадем, когато и както пожелаят. Нашата музика е благодатна с това, че заради естеството си е приобщаваща. Всеки човек има глас и всеки може да разпознае частица от себе си в това, което правим.

Какво може да очакваме от вас на A to Jazz фестивал и след това?

Ще ви зарадваме с разнообразен сет с музика от двата ни албума – авторски фънк парчета, няколко динамични и леко замайващи етно композиции в неравноделни размери, както и наши кавъри на теми от световната джаз сцена. Всичко това - създадено на момента от нашите пет гласа (и лууп стейшън)! Надяваме се да сте в настроение да потанцувате, а защо не и да попеете с нас? A to Jazz ще бъде изключително вълнуващо начало на нашия летен сезон, който тази година ще ни отведе на някои от най-магичните фестивални сцени в България и на Балканите. Нямаме търпение!

бюлетин

още интеракция