Мария Бакалова: Българските думи ме правят най-щастлива

Разговор с първата българска актриса, номинирана за "Оскар".

Станислава Айви се срещна с Мария Бакалова, първата българска актриса с номинация за "Оскар“, БАФТА, "Златен глобус“, наградата на Гилдията на киноактьорите.

Мария ще се бори за наградата на Академията в категорията за най-добра поддържаща роля за филма “Борат 2”. Представяме ви откъс от разговора с актрисата, а цялото видео, специално излъчено в “На кафе”, може да видите тук. 

Какво беше първото нещо, което ти мина през главата, когато си чу името сред номинираните? 

Не си го чух от Приянка Чопра, защото бях на терен с Педро Паскал. Огромно благодаря за поздравленията, българските думи ме правят най-щастлива, защото съм българка и винаги ще се гордея с това. Умишлено исках да работя най-много именно в този ден, защото самото говорене, че името ми може да бъде поставено редом до имената на Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид, Юн Ю-Джун, която е невероятна корейска актриса с огромен опит, беше достатъчно. Не исках да се вглъбявам допълнително, защото все пак съм изгряваща актриса. Затова работех, работех, работех, когато в един момент режисьорът на филма, Джъд Апатоу, дойде до мен по средата на една сцена. Помислих, че правя някакъв голям гаф, за да дойде толкова близо до мен. Приближи се и каза “Честито, току-що получи първата си номинация за Оскар”. Мисля, че в този момент си загубих напълно ума.

Какво научи от Саша Барън Коен? Kaкво успя да изведе на преден план в теб, за да се превърнеш в актрисата, която сега е номинирана за Оскар? 

Той е изключително вдъхновяваща личност и огромен учител. Може би е човекът, който ме е научил на най-много неща. Готов е да жертва живота си, в името на революцията, случваща се през изкуството му. Номиниран е и за ролята си на Аби Хофман, а двамата много си приличат. Биха се жертвали в името на това да бъдем равни, да се обичаме и да се подкрепяме като хора. Зад всички шеги и закачки в “Борат 2” стои много  по-сериозно съобщение. Как се отнасяме с другите, колко е важно е да се обичаме, да се подкрепяме, да се обединим отново. Какво значи да си жена в 21 век? Трябва ли една жена да се променя, за да се впише в нормата? Какво е да си феминист? Какво е патриархат? Саша Барън Коен те води по целия път, без да се усъмни. Безпрецедентна подкрепа. Научи ме как да рискувам и да вярвам. 

Няма как да не те попитам и за Руди Джулиани. Номинирани сте и за “Златна малинка” именно за тази сцена. Много хора мислят, че филмът повлия на президентските избори в САЩ. Как би коментирала номинациите и конкретната сцена?

Не съм живяла достатъчно дълго в САЩ, за да имам изградена позиция. Не бих искала да изразявам мнение за момента. Мисля, че ще ми трябват още няколко години тук, за да имам точни аргументи. Бих приела “Златна малинка” и за себе си, и за екранния ми партньор Руди Джулиани. Преди всичко, аз съм просто актриса, а не създател на проекта. Моята работа е да играя, да спася сцената, да е възможно най-автентична, да има ефект върху реалния живот. Какво ще се случи оттук нататък, знае само Господ.

Беше ли трудна сцена? 

Със сигурност беше изнервяща. Нямаш сценарий. Притеснявах се. Хората са много непредсказуеми, не знаеш какво да очакваш. Нямаш втори дубъл и трябва да направиш всичко възможно този да бъде добър. Със сигурност филмът е имал някакъв ефект върху обществото и изборите, но не знам какъв. А и тази сцена не е основата на “Борат 2”. Всички останали сцени също изобличават неща, които не бива да се случват. 

Благодаря ти много!

Изпращам много целувки и много любов!

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция