Румънската продукция на HBO “Колектив” с две номинации Оскар 2021

Още добри новини за източноевропейското кино.

Документалният филм на HBO и режисьора Александър Нанау "Колектив“ получи две номинации за Оскар и ще се бори за статуетки в категориите  "Най-добър пълнометражен документален филм“ и "Най-добър интернационален пълнометражен филм“.

Teди Урсулеану, Колектив

Ханка Кастелицова, копродуцент на филма, вицепрезидент на HBO Европа за документални филми, коментира номинациите, като сподели:

"Развълнувана съм, че "Колектив“ бе признат по този начин. Имаме дълга традиция да си сътрудничим с Александър Нанау в HBO Европа, като румънския документален филм "Колектив" е нашият трети проект заедно. За мен беше невероятно да наблюдавам професионалния растеж на Александър през последните години, той се превърна в истински майстор на разказването на истории с похвата на наблюдението. Той е много трудолюбив и еперфекционист; човек с изключително високи етични стандарти и аз искрено се радвам на този огромен успех с него и за целия ни екип. Преди няколко години номинация за "Оскар“ за източноевропейски филм изглеждаше като непостижима цел и съм щастлива, че "Колектив“ е доказателство, че си струва да мечтаем в големи размери. “ 

Румънският разследващ документален филм "Колектив" на режисьора и продуцент Александър Нанау и HBO Европа засяга темата за важността на разследващата журналистика през разкриването на най-мащабната злоупотреба в сферата на здравеопазването в Румъния. Припомняме, че на 30 октомври 2015 избухва пожар по време на концерт в клуб "Колектив“ в Букурещ. На място загиват 27 младежи, а 180 са ранени.

Александър Нанау

Още 37 жертви с изгаряния умират в болниците в първите 4 месеца след пожара, въпреки че раните им не са били определени като животозастрашаващи. Документалният филм на носителя на "Еми“ Александър Нанау и HBO Европа проследява разследването на малък екип журналисти, към които се присъединяват лекарият Камелия Реою и Влад Войкулеску, временен министър на здравеопазването. Всички те, заедно с част от жертвите на инцидента, застават пред камерата, за да разкажат за едно от най-големите журналистически разследвания в румънската история, което води до преструктуриране на системата на здравеопазването в страната.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция